Cultura

S’inaugura una exposició de treballs dels alumnes de l’Institut de Cambrils basats en el projecte “A los invisibles” de la fotògrafa Consuelo Bautista

Per Manel Tarés

Un moment de l'acte d'inauguració, el passat divendres a l'Espai El Pati

El passat divendres a les vuit del vespre, l’alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau– va inaugurar a l’Espai el Pati del Centre Cultural una exposició de treballs realitzats pels alumnes de l’Institut Cambrils a partir del projecte "A los invisibles" de la fotògrafa barcelonina Consuelo Bautista. Els alumnes han reflexionat sobre les cultures de la immigració, incidint en aquells aspectes que ens acosten a la nostra cultura. Diversos seminaris de l’institut Cambrils han participat en aquest projecte amb propostes tan diverses com la confecció d’un àlbum de receptes de cuina tradicional, la recollida d’informació sobre la ciència islàmica medieval, la creació d’arbres genealògics, el recull de relats de companys que han emigrat, entre d’altres.

Destaca un treball realitzat a partir d’objectes trobats a la platja portats pel mar. Aquest va ser, precisament, el punt de partida del projecte fotogràfic de Consuelo Bautista (Bogotà, 1957). Aquesta fotògrafa barcelonina, d’origen colombià, va començar a reflexionar sobre els immigrants que arriben pel mar a Europa a partir de les restes d’embarcacions i objectes personals que es troben escampades a les platges de Tarifa (Cadis). Motivada per aquestes troballes, l’any 2000 Bautista va començar a fotografiar les realitats a una i altra banda de la costa, tant entre Tarifa i Tànger, com entre Tenerife i el Senegal. El resultat del projecte "A los invisibles" es va materialitzar en una publicació en blanc i negre, acompanyada de textos de diversos especialistes, el qual va valer a la seva autora el premi Ciutat de Barcelona d’Arts Plàstiques el 2007.

Un projecte pedagògic a l’institut Cambrils

El projecte de Bautista es pot inserir en el camp de la fotografia documental, l’àmbit que practica habitualment l’autora, que col·labora amb diversos mitjans de premsa escrita del nostre país. Aquest, però, ha estat un projecte personal, molt ben tramat i una reflexió entorn la immigració africana. Bautista entén que el moviment de les persones és un procés fonamental que "l’ésser humà porta intrínsicament". Els casos de les persones que arrisquen la seva vida per arribar a les platges espanyoles responen, en la seva major part, a decisions extremes: "No tothom a Europa seria capaç de fer-ho". Bautista va començar a treballar de publicista a Colòmbia i l’Equador, però el 1987 es va establir a Barcelona per treballar com a fotoreportera, on ha assolit un reconeixement merescut. "Mai no em vaig sentir una immigrant ni m’hi van fer sentir. La cosa va canviar als darrers temps, quan m’hi van començar a considerar".

Bautista desitjava que el seu treball pogués ser útil a la societat i provoqués respostes, "que ens obrís el cap a tots". Amb la fotògrafa Laura Tarré, alhora professora a l’institut Mallafrè de Vilanova i la Geltrú, van iniciar una experiència pedagògica similar a la que, enguany, s’ha experimentat a Cambrils de la mà d’Àfrica Guzmán, professora de Filosofia i, també, fotògrafa. Bautista va fer una xerrada col·loqui amb els alumnes el passat 18 d’abril. "Molts d’ells encara no havien nascut quan jo vaig iniciar el projecte. Alguns alumnes s’impressionaven per l’ús del blanc i negre en les fotos!.” A més de l’exposició, l’experiència es pot seguir al blog “A los invisibles". (http://alosinvisibles.blogspot.com.es), que ha obert l’institut.

D'esquerra a dreta: Àfrica Guzmán, Consuelo Bautista i Laura Tarré

Comenta aquest article