Societat

Èxit de participació a les festes de Sant Antoni

Per Jordi Torres

Un any més la festivitat del patró de la pagesia ha aplegat la participació de molta gent, en un seguit d’actes que fan que la festa estigui cada vegada més consolidada, sobretot amb la cavalcada dels Tres Tombs. Els actes es van iniciar el dia 12 de gener amb la missa a l’Ermita de la Mare de Déu del Camí, seguida de la tradicional benedicció dels animals i bestioles al mateix pati de l’Ermita. Seguidament va tenir lloc la desfilada dels Tres Tombs, festivitat que any rere any guanya en participació i arrelament a la població. Aquest fet ho demostra la presència de 270 elements festius, entre cavalls i carruatges, distribuïts entre 18 poblacions. Algun dels carruatges era inèdit, com el dels traginers d’Igualada, un carro tirat per sis cavalls carregat amb 450 bales de palla i que arribava a una alçada de 3,70 metres. Un altre carruatge a destacar és el de la cervesa Damm, també de grans dimensions, fet que queda palès per la dificultat que representa el fet de girar d’un carrer a un altre. La rua també havia de comptar amb la participació d’un carruatge d’Anglesola, amb 350 garbes, però que va abocar a Reus a l’alçada de la rotonda de l’Ermita de Misedicòrdia. La cavalcada dels Tres Tombs va recórrer els carrers de la Verge del Camí, del Baix Camp i de Mossèn Cinto Verdaguer, i anava acompanyada d’una xaranga. Acte seguit es va desplaçar cap a la zona del port, i va acabar el recorregut a la plaça de l’Ajuntament. En aquest indret va tenir lloc una exhibició de doma de cavalls, així com la novetat d’enguany, la cursa de rucs en la qual va participar molta gent, malgrat el temps fred però assoleiat de la jornada.

Diferents imatges de carruatges participants als Tres Tombs. La cursa de rucs va crear expectació i algun esurt. Demostració d'habilitat amb gossos. Demostració de Salts hípics. Partida del campionat de botifarra amb la participació de la parella guanyadora.

§ El segon cap de setmana hi trobem els actes més tradicionals de la festivitat§

El concert de Els Pets va aplegar 1.200 persones al Palau Municipal d'Esports
En el decurs del segon cap de setmana van tenir lloc els actes tradicionals de la festa de Sant Antoni, com ara l’esmorzar popular, amb llonganissa, pa torrat i oli nou per a tothom. També va tenir lloc un concurs de salts amb obstacles per a cavalls i ponis, amb la participació de diferents associacions hípiques d’arreu de Catalunya, el concurs de bitlles i diferents exhibicions de gossos.

Com a novetat a destacar són les competicions de botifarra que van tenir lloc als locals de la Cooperativa, amb el sistema de joc suís. L’acte va comptar amb la participació de 74 parelles de jugadors i persones encuriosides que anaven seguint les diferents partides. La competició va ser guanyada per la parella formada per Òscar Bordas Roselló i Jordi Savall Ferraté. Durant la tarda les ja populars competicions de tennis taula i escacs, que van comptar amb una gran participació. A la nit, el Palau Municipal d’Esports es va omplir de gom a gom amb el concert dels Pets, grup que ja va participar en els actes del 75è aniversari de la Cooperativa, i va presentar el seu darrer àlbum, Malacara. Un concert que va reunir tots aquells incondicionals del grup de Constantí i en el qual es van poder sentir peces dels primers discos, algunes d’elles reivindicatives i d’altres de més comercials.

Els actes del diumenge es van centrar en el sorteig que organitza la Caixa Agrària, davant de nortari, i el concert de l’orquestra Janio Martí. La festa es va clausurar amb el ball final amb la mateixa orquestra, en el decurs del qual es va subhastar el tradicional tortell i un corder, i es va fer el lliurament dels trofeus de les competicions i concursos.

Comenta aquest article