Informació general

Dos cambrilencs impulsen un manifest en defensa del Patrimoni Arquitectònic

Per Jordi Torres

L’edifici de la Cadira al carrer de la Verge del Camí
El ràpid creixement urbanística de Cambrils i l’amenaça de la pèrdua d’alguns edificis carismàtics locals, tant a l’interior del nucli urbà com a les urbanitzacions, ha fet que dos cambrilencs, Manel Tarés Lagunas i Ignasi Martí Estrada, mostrin la seva preocupació i ho expressin així en un manifest que ha arribat a la redacció de la Revista, en el qual reflecteixen un seguit de repercussions negatives pel que fa al present i al futur del nostre municipi, a nivell social, econòmic, cultural, mediambiental, urbanístic, identitari i moral.

En aquest manifest efectuen una llista d’episodis que els preocupen i deixen a la disposició dels cambrilencs, per debatre i opinar, temes com la tala de més de 300 pins a Mas d’en Bosch, l’ensorrament de la capella de Sant Josep, la desaparició de les restes d’un molí fariner a la zona del Regueral, l’enderrocament de la fumera de l’antiga fassina al barri de l’Eixample, la tala il·legal de pins davant de l’estació del ferrocarril i la destrucció d’elements arquitectònics d’interès i valor estètic en molts edificis i carrers del nucli antic.

Però el detonant que ha accelerat aquest manifest ha estat l’anunci de la imminent desaparició de la fumera de la bòbila del Rigual, l’estació de tren i l’antic mas de la família Vidal i Barraquer a la Llosa. Al mateix temps, el proper enderrocament de l’edifici de l’antiga Cadira del carrer de la Verge del Camí i de l’antic Pòsit dels Pescadors, com a dos edificis emblemàtics de la rica activitat sociorecreativa del Cambrils històric.

Els mateixos signants demanen “a les autoritats locals que considerin les seves actuacions, procedint amb cautela, individualitzant cada cas si cal, i tenint en compte prèviament tots els factors que envolten cada decisió, haver-ne avaluat els efectes i les repercussions directes i indirectes o col·laterals”. També demanen “als partits polítics, als sindicats i a les associacions d’empresaris locals que es posicionin clarament davant d’aquest tema i que obrin un debat constructiu”. Així mateix, donen la iniciativa de cara als ciutadans “a prendre part en un debat ciutadà, a expressar-se, a queixar-se si cal i a denunciar públicament tot allò que sigui susceptible de ser considerat perjudicial, amoral, antiestètic, desintegrador, especulatiu o destructiu per a l’entorn”.

Els mateixos promotors d’aquest manifest incideixen en el fet que no pertanyen a cap tendència política, i valoren al mateix temps les decisions parlades, consensuades i madurades front a les decisions preses de pressa, quasi clandestinament i sense consulta. En primer lloc volen manifestar “la preocupació que susciten determinades actuacions urbanes a Cambrils, prevenir-ne i donar un toc d’alerta”, i en segon lloc “incitar a les institucions locals perquè es posicionin sobre la qüestió. En cap cas es vol fer crítica destructiva o atac personal, ni encara menys, oposar-se al creixement urbanístic de la ciutat, que d’altra banda el considerem beneficiós”, comenten els promotors.

Aquest manifest es donarà a conèixer a totes les entitats i agrupacions polítiques del municipi.

Comenta aquest article