Cultura

S'apuntal·len les parets de la Castlania dins del procés de conservació i restauració d'aquest edifici

Per Lluís Rovira i Barenys

Actualment els murs de la Castlania estan apuntal·lats dins les obres de restauració d'aquest edifici

A principis d'aquest passat mes de març es van iniciar les obres de conservació i restauració de l'edifici de la Castlania, unes obres que es preveu que finalitzin a meitats del proper mes de juny. El primer ques'ha fet ha estat arribar al nivell original a tota la base interior. Tot seguit s'ha procedit a la consolidació dels murs existents, primer, des de la seva base. En aquesta fase de consolidació s'han col·locat uns puntals a les parets existents. Quan estigui acabat aquest procés, els puntals es retiraran. A banda, es col·locarà una coberta metàl·lica que ha de protegir totes les restes. També s'instal·larà una tanca de dos metres d'alçada a tot el perímetre per preservar aquestes runes. A banda d'aquesta intervenció arquitectònica, queda pendent una intervenció arqueològica del sector nord de la Castlania on ja es van portar a terme actuacions de neteja i sanejament a més, de treballs de consolidació de les parts més degradades dels murs de tàpia i del seu coronament. Aquests treballs d'excavació arqueològica han de permetre obtenir totes les dades científiques necessàries per poder realitzar una correcta interpretació de l'edifici, la seva construcció i evolució arquitectònica.

Pressupost de 225.384 euros, un 75 % del qual és a càrrec del Ministeri de Foment

El pressupost d'aquesta intervenció arquitectònica i arqueològica a la Castlania és de 225.384 euros. Un 75 % d'aquest pressupost - 169.038 euros - els aporta el Ministeri de Foment
amb càrrec a l'1% cultural per a l'actuació en el patrimoni històric. L’Ajuntament hi posa els 56.346 euros restants. Recordem que el passat 3 d'octubre de 2011, l'alcaldessa, Mercè Dalmau, i el llavors ministre de Foment, José Blanco, van signar el conveni que establia aquestes condicions econòmiques.

La Castlania

L'edifici és una construcció d'arquitectura militar elaborat amb una tècnica constructiva pròpia del segle XIV com és la tàpia. S'ha catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional gràcies a les intervencions realitzades en els últims anys per Codex SCCL a càrrec del Museu d'Història de Cambrils i el suport de la Generalitat de Catalunya. Es podria tractar d'un edifici defensiu i també d'emmagatzematge de productes agrícola. Pel que fa a la funció d'aquest edifici, tot i que encara no se sap amb exactitud, possiblement podria utilitzar-se fins el segle XVII com a indret d'emmagatzematge de productes agrícoles o relacionada amb el treball al camp. No obstant, també sembla estar clar que l'edifici de la Castlania era un edifici defensiu, ja que l'amplitud dels seus murs, la presència d’espitlleres i la seva estructura arquitectònica així ho fan pensar. A més, és una de les poques construccions d'aquest tipus fetes amb tàpia que es conserven al Camp de Tarragona.

Comenta aquest article