Informació general

Es desprenen bocins de l’arrebossat de la balconada de l’antic Pòsit

Per Lluís Rovira i Barenys

L’actuació d’urgència ha consistit a treure els trossos de sota la balconada
L’estat de semiruïna en què es troba l’antic edifici del Pòsit s’ha tornat a fer palès de forma prou evident. El passat 24 d’agost es va desprendre una part de sota de la balconada de l’edifici, ben a prop de l’entrada principal del mercat que està instal·lat als baixos de l’edifici. El despreniment de trossos d’arrebossat va tenir lloc a la tarda i un cop avisada la Policia Local d’aquest incident es va procedir a acordonar la zona i delimitar el pas de vianants per tal d’evitar possibles danys humans. També hi va intervenir una dotació dels bombers, que van procedir a netejar la resta del voladís que estava a punt de caure. Després de realitzar una inspecció tècnica per part de l’arquitecte municipal, es va procedir a tancar l’accés al mercat per la plaça del Pòsit.

Obres d’apuntalament

Un cop feta aquesta primera actuació, l’endemà es van començar a fer les obres d’apuntalament de l’edifici. Tot i que l’antic Pòsit és propietat de la Confraria de Pescadors, l’actuació que s’està fent l’ha endegada l’Ajuntament. Segons Jordi Savall, regidor responsable del barri del Port, “de moment no vam poder contactar amb els responsables de la Confraria, però l’actuació que s’havia de fer era urgent. És per això que l’Ajuntament s’ha encarregat de contractar les obres de rehabilització, però ja els hem avisat que aquestes obres les haurà de pagar la Confraria”. La rehabilitació consisteix a treure els trossos d’obra de sota la balconada i de les columnes que sostenen l’edifici. Després d’això s’han de col·locar noves bigues de ferro soldades amb les que hi ha actualment i, també, s’ha de col·locar un reforç de ferro per a les columnes de la plaça. Mentre no s’acabin les obres de rehabilitació, l’accés al mercat municipal per la plaça del Pòsit estarà tancat. Aquesta ha sigut una actuació d’urgència i és una solució provisonal mentre es busca una solució definitiva, en què no es descarta l’enderrocament d’una part o de tot l’edifici.

§ Un edifici en un estat de deteriorament important §

Un informe elaborat per l’arquitecte municipal l’any 2001 revela les deficiències de l’antic edifici del Pòsit. Segons aquest informe, dels tres cossos en què està constituït l’edifici, el que dóna al carrer de les Barques és el que està pitjor, ja que segons l’informe es troba en estat de ruïna. Presenta unes condicions de deformació dels forjats molt greus que fan que el pis on hi havia antigament l’emissora municipal sigui totalment inutilitzable. El segon forjat corresponent al sostre també es troba en males condicions. La part central de l’edifici presenta problemes en la coberta ja que està recolzada sobre unes encavalcades de fusta que no estan en gaire bon estat de conservació. Cal dir, però, que el sostre de la planta baixa, on hi ha el mercat, no presenta problemes de seguretat per al propi mercat. La part de l’edifici que presenta més bon aspecte és la que es troba al costat del carrer dels Pescadors. En la seva conclusió, l’informe municipal deia que és possible la rehabilitació de l’edifici tal i com ja es va fer en el seu moment a la part del carrer dels Pescadors, però que aquesta rehabilitació seria complicada i costosa, ja que requereix el reforçament de fonaments, pilars i el canvi de forjat, i només es mantindrien les parets de tancament.

Comenta aquest article