Cultura

La conferència "La Passió i les passions" a càrrec de Pere Poy enceta el programa d'actes de la Setmana Santa 2012

Per Berta Ruiz

Un moment de la conferència a càrrec de Pere Poy, acompanyat de la presidenta de la Confraria de la Mare de Déu dels Dolors, Fina Mestres

El Centre Cultural acollia, el passat divendres al vespre, el primer acte del programa de la Setmana Santa 2012. En el marc del cicle "Altres mirades" va tenir lloc la conferència "La Passió i les passions" a càrrec del teòleg i filòleg Pere Poy Baena. Aquest acte va ser organitzat per la Confraria de la Mare de Déu dels Dolors, i la seva presidenta –Fina Mestres– n'era l'encarregada de presentar la xerrada.

Respecte al títol genèric del cicle –Altres mirades–, Pere Poy va comentar la gran importància que té la mirada, "la mirada serveix per aprovar o suspendre, per acceptar, per acollir, per estimar o per odiar i dóna molta informació. Per contemplar Déu, s'ha de mirar el que Déu ha fet per descobrir-lo. La mirada és una actitud important dins del fenomen religiós. Caminar sota la llum de la mirada de Déu és una experiència religiosa". En aquest punt, per tal de subratllar les seves paraules sobre la importància de la mirada, es va projectar un fragment de la pel·lícula La Passió de Mel Gibson. Segons va explicar Poy, "sovint es parla més amb el que es mira que amb el que es diu. La mirada serveix per donar un missatge".

Llenguatge religiós "d'alt voltatge i de significat profund"

Sobre el llenguatge religiós de la Setmana Santa, Pere Poy va qualificar-lo com de "llenguatge d'alt voltatge i de significat profund". Per llegir i conèixer el significat d'aquest llenguatge religiós, Poy va explicar que existeixen unes eines, unes disciplines que ajuden a entendre'l: la fenomenologia, la psicologia, la sociologia, la filosofia, la teologia i la literatura. La fenomenologia s'encarrega de descriure el fenomen religiós de la Setmana Santa sense entrar en cap anàlisi; la psicologia explica si la religió és una vivència sana o patològica; la sociologia tracta s'obre l'organització de les comunitats a l'hora de viure la religió; la filosofia aborda el pensament que destil·la una religió; la teologia exposa el pensament sobre Déu i sobre l'home i la filologia fa una anàlisi literària del discurs. En aquest punt, Pere Poy va voler abordar la Setmana Santa des d'aquesta darrera disciplina i fer-ho a través de l'evangeli de Marc. Uns textos que, segons va dir, són un reflex de la vida de les comunitats i posen per escrit unes vivències sanes de la religió.

Aquest vespre segueixen els actes de la Setmana Santa d'enguany amb l'acte de presentació de la digitalització dels fons parroquials de Cambrils dipositats a l'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona. Serà a les 20 hores al Centre Cultural.

Comenta aquest article