Informació general

S'aprova inicialment el pressupost per a l'any 2012, el primer del mandat, amb els vots en contra del PSC i del NMC

Per Berta Ruiz

Part de l'equip de govern en un moment del ple d'ahir en el que es van aprovar els pressupostos municipals pel 2012

El pressupost municipal per a l’any 2012 va ser aprovat inicialment, ahir, en una sessió extraordinària que es va estendre fins a gairebé tres hores. Els números presentats per l’equip de govern no van rebre el suport dels dos grups de l’oposició, el PSC i el NMC, que van votar-hi en contra i van criticar amb contundència alguns punts del mateix. Fins i tot, en alguns moments, la discussió i els retrets entre uns i altres van fer pujar la tensió de la sessió plenària.

Criteris d'estalvi i prudència

La primera en intervenir va ser l’alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau– que va reiterar la importància d’aquest pressupost, el primer del mandat, que segons va dir, servirà per marcar el full de ruta de l’economia municipal. Dalmau va afirmar, tal com havia fet en la roda de premsa de dilluns, que la confecció del pressupost ha estat una feina complexa, però també “ha estat realista, austera, rigorosa i abans de decidir en què gastarem els diners s’ha tingut en compte quants diners tindrem”. També va repetir que l’equip de govern s’ha basat en criteris d’estalvi i de prudència, “una manera de fer que ens ha de portar pel bon camí i ens ha de servir per reconduir l’estat de les arques municipals en els propers anys”.

Ramon Llobet: "El primer pressupost ben fet en els últims 8 anys"

Tot seguit, el regidor d’Hisenda –Ramon Llobet– va ser l’encarregat de fer cinc cèntims de les principals xifres del pressupost municipal. Tal com havia explicat en la roda de premsa prèvia de dilluns, Llobet va afirmar que “avui presentem el primer pressupost ben fet en els darrers 8 anys a l’Ajuntament de Cambrils”. El regidor va enumerar tot un seguit de xifres, desglossant les despeses pròpies de la corporació (38.880.940 euros), així com els pressupostos dels diferents patronats municipals. La suma de tot plegat, tal com informava Revista Cambrils Diari Digital en l’edició d’ahir dimarts és de 44.355.473 euros de despeses previstes per a l’any 2012. Pel que fa als ingressos, el pressupost 2012 contempla 50.971.570 euros, que provenen de diferents capítols. També va enumerar la relació de despeses per a les diferents àrees de l’Ajuntament.

Xavier Martí:
"S’han pres algunes decisions doloroses, però no ens ha quedat més remei que fer-les, per tal que aquest sigui l’inici per començar a reconduir la situació econòmica"

Després de la intervenció de Llobet, va ser el torn dels diferents portaveus dels grups municipals, que van fer la seva particular valoració. Xavier Martí, primer tinent d’alcalde de l’equip de govern, va ser el primer en fer-ho. Martí va explicar que el principal objectiu d’aquest pressupost és reconduir les finances, a través d’un control pressupostari i d’uns criteris d’austeritat. El líder de la PLIC va recordar que en anteriors mandats, els pressupostos estaven “inflats” i que els actuals s’ajusten a la situació econòmica que viu Cambrils i són “realistes”. “S’havien de prendre mesures i s’han pres! El govern ha estat valent. Des de la PLIC refermem el nostre compromís amb la ciutadania, des de l’estalvi. Gastarem el que podem gastar, i no més del que tenim. És clar que tots voldríem donar més serveis, però ens hem d’adaptar a la situació actual. S’han pres algunes decisions doloroses, però no ens ha quedat més remei que fer-les, per tal que aquest sigui l’inici per començar a reconduir la situació econòmica”, va dir.

Oliver Klein:
“S’hauria d’utilitzar la filosofia del bisturí, i aquest equip de govern ha optat per la de la destral, és a dir, entrar i destrossar-ho tot"

A continuació, el portaveu del NMC –Oliver Klein– va criticar que amb la informació facilitada, el ciutadà no pugui fer una comparativa amb els números de l’any passat. Klein va recordar que d’ençà de l’aprovació de les ordenances fiscals per aquest 2012, “el govern va pujar en un tren a una velocitat perillosa. Amb una actitud que passa per una frenada violenta i sobtada, que comporta que puguem prendre mal. Anteriorment, la màquina també anava a una velocitat superior, però hem de tenir en compte que la frenada també s’ha de saber calcular”. Posant més símils metafòrics, Klein va dir que “s’hauria d’utilitzar la filosofia del bisturí. Per contra, aquest equip de govern ha optat per la de la destral, és a dir, entrar i destrossar-ho tot”. El portaveu va demanar que calen uns criteris d’eficiència i eficàcia, però va advertir que a vegades el remei és pitjor que la malaltia i que si abans es malbaratava, tampoc està bé tancar l’aixeta de cop i volta, perquè tan malament està una cosa com l’altra. Des del NMC van reiterar que són un partit responsable i que vol contribuir a la governabilitat, però el seu portaveu, va insistir que malgrat que havien votat a favor d’alguns pressupostos dels diferents patronats, no podien donar suport al pressupost global. En aquest punt, Klein va posar en dubte el model de futur d’algunes EPEL. Malgrat el seu vot negatiu, el portaveu del NMC va manifestar que, “el balanç entre ingressos i despeses dóna fiabilitat. S’han millorat els càlculs de les despeses, amb una major rigorositat i per primera vegada en anys, el control dels ingressos és important”, va afirmar Klein en referència a les valoracions que havia fet l’interventor sobre el pressupost d’enguany.
Quant a la previsió d’ingressos que l’equip de govern ha fet amb la recaptació de l’IBI, Oliver Klein va posar en dubte que sigui la que preveuen, davant d’un important nombre d’impagaments de famílies que no puguin fer front a aquesta taxa. Klein es va mostrar crític que l’actual equip de govern vulgui eixugar el dèficit amb un increment de l’IBI i de les retallades. “Volen eixugar el dèficit públic incrementant el dèficit social”, va dir.
Com a valoració política, el portaveu del NMC va dir que l’equip de govern ja podrà deixar la “cançoneta” que tots els problemes venen del passat, “perquè aquest pressupost ja és seu!”. En aquesta línia, el regidor va reiterar que “a partir d’ara, vostès podran fer i molt. Podran encertar o equivocar-se i nosaltres serem els encarregats de fiscalitzar-ho”.  Quant a la distribució de les partides en les diferents àrees, Klein va carregar contra algunes de les retallades que s’han produït: reducció dels programes educatius, supressió del pis per allotjar a dones maltractades, increment de les taxes dels serveis del Casal de la Gent Gran, etcètera. També va enumerar que àrees com la de Festes hagi patit un retrocés important amb una retallada de 200.000 euros, els 400.000 euros menys en educació, el 30% menys que rep l’àrea de joventut, o els 110.000 euros que deixarà de rebre l’àrea de benestar social. El regidor del NMC va criticar que s’hagin “tocat” alguns serveis socials, mentre que per contra, es manté el pressupost de turisme.

Carme Cros:
“Quan vam arribar al govern les arques tenien el pitjor desequilibri econòmic de la història. Els ciutadans poden estar tranquils, perquè aquest govern està fent els deures, el camí és llarg i complicat”

La primera tinent d’alcalde, Carme Cros, va felicitar els seus companys d’equip de govern i els tècnics per l’elaboració tan acurada del pressupost. Cros va afirmar que aquest s’ajusta a la situació actual i que malgrat que s’han pres mesures pressupostàries dures, “aquestes són necessàries per poder mirar al futur”. Com els seus socis de govern, la portaveu popular va repetir els mateixos conceptes de prudència, austeritat, rigor i control pressupostari per tal d’aconseguir reduir el dèficit i intentar generar superàvit. Va reconèixer també que s’han tocat alguns serveis i que el pagament a proveïdors no s’ha fet com els agradaria, però s’han pres les primeres mesures per “suturar una ferida que no deixava de sagnar”. Cros va voler llançar un missatge de tranquil·litat, de confiança i optimisme a tots els cambrilencs i va apuntar que properament es presentaran tot un seguit de mesures que aniran en la línia d’impulsar l’economia i l’emprenedoria local. “Quan vam arribar al govern les arques tenien el pitjor desequilibri econòmic de la història. Els ciutadans poden estar tranquils, perquè aquest govern està fent els deures, el camí és llarg i complicat”, va dir.

Robert Benaiges:
"És cert que nosaltres utilitzàvem els ingressos per quadrar les despeses, però ho fèiem per mantenir els serveis socials. La nostra previsió d’ajustos era a llarg termini i any a any el dèficit es va anar reduint. Vostès de moment ja han retallat serveis"

Per la seva part, el portaveu del PSC –Robert Benaiges– va anunciar el vot negatiu del seu grup. Sobre les afirmacions de Ramon Llobet que “aquest és el primer pressupost ben fet en els últims 8 anys”, Benaiges va respondre que “els recordo que els pressupostos de l’Ajuntament han de passar per una sèrie d’estaments i administracions superiors que els han de revisar i controlar i aquests mai han dit res! Sempre s’han fet com Déu mana!”. El regidor socialista va criticar que l’actual equip de govern prioritzi l’equilibri econòmic des del punt de vista tècnic, mentre que “nosaltres prioritzàvem els serveis”. “Per suposat que hem de ser curosos i reduir les despeses, però el nostre objectiu era donar satisfacció a les necessitats”, va assenyalar. Benaiges va reconèixer que aquest “és un pressupost realista i rigorós” des del punt de vista tècnic, però va afirmar que no comparteixen objectius uns i altres. Quant als pressupostos dels diferents patronats, Benaiges va explicar que “hi ha una mica de tot”, alguns que es mantenen o fins i tot creixen i d’altres que han patit una rebaixa dràstica. “Turisme, Hisenda i Urbanisme pugen, mentre que Joventut baixa un 40%, Benestar també baixa. Això és sagnant. Són serveis bàsics, nosaltres no creiem que sigui un luxe tenir un pis d’acollida per a casos de maltractaments”, va afegir el regidor del PSC.
Quant als ingressos, l’exalcalde va reconèixer que “és cert que nosaltres els utilitzàvem per quadrar les despeses, però ho fèiem per mantenir els serveis socials. La nostra previsió d’ajustos era a llarg termini i any a any el dèficit es va anar reduint. Vostès de moment ja han retallat serveis, diuen que els recuperaran, però això ja ho veurem”. En referència a la previsió d’ingressos de l’IBI, Benaiges va dir que “abans vostès criticaven dràsticament les pujades d’entorn el 3, 4 o 5% i ara fan una pujada del 30% i tots ens quedem tan amples!”.
Pel que fa a la reducció de despeses, el portaveu socialista va criticar la reducció en temes de personal amb l’acomiadament de 30 persones i també va recordar que algunes previsions de la despesa d’alguns serveis no s’ajusten a la realitat. Va posar l’exemple dels serveis de neteja que actualment té un cost de 5,4 milions d’euros i s’ha pressupostat un cost de 5 milions d’euros; el servei de neteja en edificis públics, fins ara tenia un cost de 534.000 euros i s’ha calculat una despesa de 350.000 euros. “D’on sortiran els 200.000 euros que falten? Com obtindran aquestes diferències?”, va preguntar Benaiges. “Diuen que els pressupostos estan ben fets, però no estan tan tan ben fets”, va dir. Finalment, Benaiges també va retreure a l’equip de govern que es presenti el pressupost a data de 20 de març, quan en anys anteriors s’havia fet a finals del mes de desembre.

Mercè Dalmau:
"Els pressupostos d’anys enrere estaven tan ben fets, que cada any es generava dèficit. Cada any es tancava amb 5 milions de dèficit i actualment tenim un romanent de tresoreria de -15 milions d’euros"

En el torn de rèplica, l’alcaldessa va afirmar que havia “sentit molt bones paraules”, però va encoratjar els dos grups de l’oposició a presentar propostes alternatives. Adreçant-se al regidor Oliver Klein, Mercè Dalmau va treure-li que: “vostè té un problema de concepte. No vol pujar impostos, no vol reduir personal, no vol reduir el pressupost.. Com s’ha de fer tot això? Hi ha una certa incoherència en el seu discurs”. També va criticar-li que el NMC hagués votat a favor en els pressupostos d’alguns patronats i que ara votés en contra de tot el pressupost global. Quant a l’increment de l’IBI, Mercè Dalmau va recordar que no van prometre que no el pujarien, “vam dir que no el pujaríem per damunt de l’IPC. Vam calcular l’increment de l’IPC a 4 anys, ho apliquem el primer any per tal de no pujar-ho els següents”. Pel que fa al tema dels serveis bàsics, Dalmau va demanar que li diguessin quin servei bàsic havien suprimit.
Contestant a Robert Benaiges, l’alcaldessa va comunicar-li que en el llistat dels 85 municipis més endeutats de Catalunya, Cambrils està situat en el número 14. “Els pressupostos d’anys enrere estaven tan ben fets, que cada any es generava dèficit. Cada any es tancava amb 5 milions de dèficit i actualment tenim un romanent de tresoreria de -15 milions d’euros. Quan vostè tenia al seu Pla de sanejament no s’hi va ajustar ni tan sols s’hi va assemblar, perquè no el complien”, va dir.
Pel que fa a les crítiques del pressupost de Turisme, Dalmau va explicar que Cambrils és un municipi turístic, és la seva indústria més potent, i la resta de sectors giren al seu voltant, per tant, s’ha de potenciar. Finalment, sobre la data de presentació del pressupost del 2012, Mercè va dir que era lògic que es presentés a finals d’any, però “ens ha portat temps ajustar-lo, negociar amb les entitats bancàries i negociar el préstec per acollir-nos al Reial Decret de l’Estat”. En aquest punt també va retreure-li a Benaiges que no volgués signar la liquidació de 2010, abans del mes de juny de 2011, “perquè el resultat donava negatiu”.

En el torn de rèplica, el portaveu de la PLIC també va voler contestar les crítiques per part de l’oposició. Martí va animar el NMC i el PSC a presentar alternatives i va preguntar-li a Benaiges que com hauria fet ell per sortir de la fallida en què estàvem. “Vostès creuen que ens agrada prendre aquestes decisions? Vostès creuen que ens agrada no complir amb les nostres propostes? Ja veurem si el nostre pressupost és fictici o real al final de l’exercici. L’Ajuntament estava en fallida econòmica i s’estan posant els mitjans per recuperar-ho”.

El regidor del NMC –Oliver Klein– va tancar el seu torn d’intervencions dient que no volia entrar en cap picabaralla dialèctica, que ell havia exposat els seus arguments correctament i que si no el volien entendre era el seu problema. També va demanar que abans de demanar-li un esforç tan gran al ciutadà (pujada de l’IBI) calia explicar quin era el pla de mandat de l’equip de govern. Per acabar, Robert Benaiges, va anunciar que presentaran al·legacions als pressupostos.

Comenta aquest article