Informació general

Un ple històric que va donar molt de si

Per Jordi Torres

Molta expectació al plenari del 9 de gener
Si tenim en compte que la sessió plenària ha representat un fet històric a Cambrils, no ho deixaran de ser també els diferents moments previs, els del transcurs del ple i els moments després del canvi de govern a l’Ajuntament.

1. Ple a la sala de plens
Quinze minuts abans del ple, ja hi havia multitud de persones, moltes d’elles encuriosides per un acte mai vist a la població, que s’esperaven per accedir al saló de plens. Un cop obertes les portes els seients van ser ocupats en pocs segons, cosa que va obligar la resta de públic assistent a restar drets als laterals del saló i a la zona annexa, on hi ha la sala Àgora. Aquest fet, així com el retard d’alguns regidors, van obligar a començar la sessió uns 8 minuts més tard de l’hora prevista.

2. On planto la càmara?
Tenint en compte l’aforament del saló de plens, molt reduït en relació a la resta d’estances de l’edifici consistorial, una tercera part de la seva superfície era ocupada pel desplegament més gran de mitjans informatius en un acte d’aquesta magnitud, un fet realment inèdit.

3. Xavier Martí dispara els decibels de l’equip de so
La mesa d’edat, constituïda pel regidor més jove i el més gran, Jordi Savall i Alphonse Arcelín respectivament, anava cridant els representants de les diferents regidories i dels partits polítics. Cadascun d’ells va realitzar un parlament en el ple de la moció de censura. Cal destacar com a fet anecdòtic el discurs de Xavier Martí, exregidor de Turisme, que va començar sense veu al micròfon fins arribar a unes distorsions de so i de volum que van alterar l’acústica de la sala de plens.

4. Senyora Garriga?
Un cop acabats els parlaments es va procedir a efectuar les votacions dels diferents membres de l’equip de govern i l’oposició en una urna situada a la mesa d’edat. Ambdós membres de la mesa anaven cridant els regidors a votar, i es va produir l’anècdota curiosa que Jordi Savall va cridar a votar la “senyora Garriga”, en comptes de cridar “senyora Garrido”, fet que va obrir un somriure al públic i als mateixos membres del consistori, trencant una mica la tensió en un acte com aquest.

5. Qui dóna la vara?
Un cop aprovada la moció de censura es va proclamar alcalde Robert Benaiges. L’alcalde sortint va felicitar el nou alcalde, però va destacar el fet curiós que Joan Serra no va ser qui va cedir la vara al nou alcalde Robert Benaiges, sinó que va ser el mateix Alphonse Arcelín l’encarregat de donar-l’hi, com a membre de la mesa d’edat.

6. Un final de show americà
En finalitzar el ple, es va produir un espontani repartiment de flors a part del públic assistent. D’alguna manera, semblava que es tractés d’un acte electoral a l’americana, amb celebracions emotives i abraçades entre els membres del partit polític i el públic allí present.

§ Robert Benaiges [PSC] [...] “Els ciutadans i ciutadanes no tenen perquè patir les conseqüències de la incapacitat i la paràlisi que pateix actualment l’Ajuntament”§

Robert Benaiges
[...] “Les contínues desavinences internes en el si del govern municipal finalment han cristal·litzat amb la marxa del regidor Xavier Martí del PP i l’expulsió, el passat 22 de novembre, del regidor Francesc Garriga del mateix govern, expulsió decidida unilateralment per part de l’alcalde, que encara avui no ha explicat el motius reals”

[...] “La moció de censura és constructiva, ofereix una alternativa possible de govern capaç de resoldre des d’una nova majoria els reptes de present i futur immediat que Cambrils ens planteja. En el temps que resta prometem treball, esforç, dedicació i diàleg a la societat cambrilenca”

[...] “Ajornarem els tràmits administratius d’un camp de golf i habitatges a l’entorn del Parc Samà fins a les eleccions municipals de l’any 2003. Realitzarem un pla de xoc per millorar la neteja viària. Sanejarem l’economia municipal. Crearem la figura del defensor del ciutadà”

§ Joan Serra [CiU] [...] “Ni vint-i-quatre hores abans de presentar-se la moció al registre de l’Ajuntament el candidat a ser alcalde m’oferia un pacte de govern”§

Joan Serra
[...] “Ni vint-i-quatre h ores abans de presentar-se la moció al registre de l’Ajuntament el candidat a ser alcalde m’oferia un pacte de govern en què una de les forces que ha signat la moció havia de quedar a l’oposició”

[...] “Destituir el regidor Francesc Garriga va ser una decisió que vaig prendre amb tota la responsabilitat i totes les conseqüències, una decisió que com a alcalde tornaria a prendre sense dubtar ni un sol instant”

[...] “Aquesta moció es realitza amb l’argument de la paràlisi de l’Ajuntament. Un argument que no es res més que una mentida, una fal·làcia en la qual s’amaguen les ganes de revenja i l’afany del poder d’aquell que el volen a qualsevol preu”

[...] “El seu únic objectiu durant aquests tres anys i mig ha estat la destrucció. Cambrils ha estat present en l’opinió pública, per controvèrsies i tergiversacions provocades per aquells que avui reclamen i prometen normalitzar la política municipal”

Comenta aquest article