Informació general

Secomsa rellevarà Urbaser el gener de l’any 2005

Per Lluís Rovira i Barenys

A partir del proper mes de gener, Secomsa es farà càrrec de la neteja urbana i la recollida d’escombraries
Secomsa, l’empresa pública dependent del Consell Comarcal del Baix Camp, es farà càrrec de la recollida d’escombraries i de la neteja viària de Cambrils a partir de l’1 de gener de 2005. La incertesa que es va plantejar a meitats del mes de juliol després de la signatura del conveni entre els treballadors d’aquest servei i l’Ajuntament s’ha desvetllat tot just un mes després, tal com ja es va dir en el seu moment. I cal dir que tot plegat ha tingut un desenllaç positiu per als interessos cambrilencs, segons va expressar l’alcalde, Robert Benaiges, en la presentació pública de l’acord, el passat 13 d’agost, a les dependències de l’Ajuntament cambrilenc. Segons l’alcalde, “Cambrils ha de formar part d’aquest projecte de comarca com a segona població més gran del Baix Camp”.

Tractament diferenciat

“Cambrils tindrà un tractament específic com a centre diferenciat dins de Secomsa”. D’aquesta manera es va expressar Xavier Llauradó, president de Secomsa, per tal de manifestar la importància que té per a l’empresa pública l’entrada de Cambrils en el seu servei, que traduït en xifres significa doblar el volum de negoci. “Dels 4,5 milions d’euros que vam facturar l’any 2003 –va dir Llauradó– podem arribar als 8 milions d’euros l’any 2005”. D’altra banda, Llauradó no va amagar les reticències dels petits municipis de la comarca a l’entrada de Cambrils dins l’empresa pública, “hi havia la temença que Cambrils ho acabés absorbint tot, ja que els municipis petits veien difícil tutelar un municipi com Cambrils. Ara només ens queda agrair la tossuderia de l’alcalde de Cambrils per l’aposta que ha fet per un servei públic com aquest i espero que això serveixi perquè altres municipis importants tant de la comarca com de fora facin un pas similar”. Cal dir que dels 28 municipis del Baix Camp, 27 passen a ser gestionats per Secomsa. Només falta Reus.

4,8 milions d’euros d’inversió

Secomsa farà una inversió inicial d’uns 4,8 milions d’euros, uns 800 milions de pessetes, i l’acord amb l’Ajuntament tindrà una durada mínima de 7 anys. Segons Benaiges, “el cost econòmic que es fa no ha de ser perjudicial per a cap de les parts. Com a mínim ha de ser similar al d’altres empreses”. Cal dir que amb l’entrada de Cambrils dins Secomsa s’obre l’accionariat a municipis importants de la comarca com ara Reus i d’altres.

§ XAVIER LLAURADÓ, PRESIDENT DE SECOMSA “No farem un vestit a mida, en farem dos, un per a l’estiu i un altre per a l’hivern” §

El president de Secomsa, Xavier Llauradó, va repassar la trajectòria de l’empresa pública, “Secomsa va néixer amb la voluntat de servei als municipis però sobretot als municipis petits, que són els que no tenen recursos. Després s’hi van anar afegint municipis mitjans, més tard ja vam passar a donar servei a fora de la comarca i ara fem el salt més important, Cambrils, ja que es tracta del segon municipi de la comarca i això comporta un increment importantíssim”. De cara a aquest futur imminent, Llauradó avança que Secomsa començarà a treballar de manera diferent de com ho ha fet fins ara, “no farem un vestit a mida, sinó que en farem dos, un per a l’estiu i un altre per a l’hivern”, fent referència a les diferents necessitats de servei de la nostra població d’una època a una altra.

§ ROBERT ORTIGA, PRESIDENT DEL CONSELL COMARCAL “Secomsa ha estat el vaixell insígnia del Consell Comarcal”§

El president del Consell Comarcal del Baix Camp, Robert Ortiga, va voler destacar metafòricament el paper que Secomsa ha fet a la comarca, “Secomsa ha estat el vaixell insígnia del Consell Comarcal. És l’empresa pública que ha avançat més i ho ha fet de manera més valenta. El Consell Comarcal, des del seu inici, va fer una aposta en el camp dels serveis, ja que el territori ho demanava”. El president del Consell Comarcal també va dir que haurien comès un error si haguessin deixat perdre l’oportunitat d’incorporar Cambrils dins de Secomsa.

Comenta aquest article