Cultura

Àngel Vallverdú parla sobre els "geps", les batalles amb taronges que es feien a Cambrils en motiu del Carnaval

Per Berta Ruiz

Durant la seva conferència, Àngel Vallverdú va estar acompanyat per alguns membres de l'ajuntament carnavalesc

En el marc de la programació del Carnaval d’enguany, la sala d’actes del Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, una xerrada a càrrec d’Àngel Vallverdú. Sota el títol “Batalles amb taronges”, Vallverdú va donar unes pinzellades sobre aquestes pràctiques ancestrals que consistien en llançar-se fruita, i que es remunten a èpoques remotes. Durant la seva xerrada, Àngel Vallverdú va estar acompanyat per alguns membres de l'ajuntament carnavalesc.
Arrel d’un article que va publicar recentment en la pàgina web www.festes.org anomenat “Batalles amb taronges. Notes sobre una pràctica festiva”, Àngel Vallverdú ha treballat en la contextualització d’aquesta festa. “Aquí a Cambrils, sempre m’havia cridat l’atenció que existien els geps. A mida que vas llegint textos etnogràfics te n’adones que això que es feia a Cambrils no era un fet aïllat, sinó que d’aquestes batalles n’havien existit des de l’Edat Mitjana. He recopil·lat aquestes dades per contextualitzar com s’arriba fins al que es feia aquí”, va explicar ahir a Revista Cambrils Diari Digital.

Dos bàndols a la plaça de la Vila per llançar-se les taronges

Tal com va dir Vallverdú per contextualitzar la seva cerca s’ha basat en les aportacions històriques del desaparegut historiador local Josep Salceda i Castells i també a través de l’Anjub. “La festa de la batalla amb taronges es feia el dimarts de Carnaval, on la jovenalla i la canalla del poble es repartia en dos bàndols a la plaça de la Vila, l’actual plaça d’Espanya, i es llançaven les taronges els uns als altres al so d’una música que tocaven els grallers locals. Pel mig passaven uns personatges una mica estrambòtics i misteriosos anomenats ‘matxarrots’ o ‘mamarratxos’. El ritual era llançar-se la fruita”, va comentar Vallverdú. De batalles i d’aquest tipus de rituals n’existeixen des de la més remota antiguitat, “de fet, que s’utilitzin taronges no deixa de ser una especificitat”. Quant a casos més recents, Vallverdú va referir-se a la famosa ‘tomatina’ que se celebra al mes de juliol a la localitat valenciana de Buñol. “El cas de la festa de la Tomatina és més recent i potser no tindria un significat tan ritual, esotèric o misteriós. Per contra, totes aquestes batalles de les quals en parlo, ja sigui amb targones o amb el que sigui, tenen la característica comuna que es fan per Carnaval”.

Festa que es va prohibir l'any 1916

Quant a la periodicitat d’aquesta pràctica a Cambrils, Vallverdú va referir-se a les aportacions de Josep Salceda, que parlaven de meitats del segle XIX fins l’any 1916, que és quan es va prohibir. L’alcalde d’aquell moment, Ferran Ortoneda, prohibeix aquesta festa. Segons Vallverdú, “el coneixement que tenim de les batalles amb taronges sovint és a través de les prohibicions que hi va haver. Es feien per qüestions de problemàtica social, d’ordre o d’altres motius. Moltes d’aquestes prohibicions podien tenir efecte o no, aquesta última sembla que va ser la definitiva i la que va tenir més efecte. A més, en un context social on les festes populars ja no es veien amb el maeix sentit que s’havien vist en d’altres èpoques”. D’altra banda, tal com va manifestar Vallverdú, les batalles de taronges a Cambrils, “suposem que es feien per imitació de Reus, tot i que allí al segle XIV ja se’n feien. Per altra banda, Andreu de Bofarull ens diu que els geps com a tal, amb aquesta conformació dels personatges i dels bàndols, comencen el 26 de desembre de 1783, amb les festes que es van organitzar perquè la reina va tenir dos bessons”.

Per altra banda, sobre la batalla de la farina que també es feia a Cambrils i que va ser introduïda amb la recuperació del Carnaval, després de la dictadura franquista, Vallverdú va comentar que possiblement es va impulsar “volent emular una mica les batalles que es feien amb els geps”.

Comenta aquest article