Cultura

Maria Ardiaca i Esther Carbonell presenten "Tubularts", una original mostra que combina fotografia, restauració i escultura

Per Berta Ruiz

Maria Ardiaca i Esther Carbonell al costat d'una de les peces que forma part de la mostra "Tubularts"

Aquest passat divendres al vespre, a l'Espai El Pati del Centre Cultural, les artistes Maria Ardiaca i Esther Carbonell van presentar l'exposició de fotografia, restauració i escultura "Tubularts". Maria Ardiaca, de Mataró, i Esther Carbonell, de Vilassar de Mar, són dues artistes formades a l’Escola Superior d’Art i Disseny Pau Gargallo de Badalona, en l’especialitat d’escultura i ceràmica. Han treballat com a dissenyadores i creadores de diversos projectes i han realitzat nombroses exposicions col·lectives, tant a nivell nacional com internacional i diversos cursos de perfeccionament de la tècnica escultòrica, ceràmica, de maquillatge per a cinema i de fotografia.
 
Combinació de tècniques tradicionals i innovadores

Mitjançant la combinació de diferents disciplines –fotografia, restauració i escultura–, així com de tècniques de manipulació –tradicionals i innovadores– i d’idees al servei del disseny, han donat un nou caràcter als materials emprats. A la mostra "Tubularts" cada marc ha estat seleccionat i treballat manualment i de forma individualitzada. Un cop recuperat i restaurat com a peça clàssica, el marc s’ha reinterpretat aportant-hi un nou sentit estètic, una nova visió i una sensibilitat actualitzada. Sobre aquesta novedosa tècnica de treball, Esther Carbonell va comentar a Revista Cambrils Diari Digital que, "hem combinat el que és antic amb el que és modern. Restaurem marcs que comprem a antiqüaris o que ens els trobem. A dins hi posem unes fotografies tubularts, que les anomenem així perquè les fem a través d'un tub. A partir d'aquí ve la modernitat de tot plegat que és una tècnica que ens hem inventat i que és un secret, on les fotografies tenen un acabat de pintura. Per altra banda, la manera de subjectar els marcs també és molt nova perquè ho fem amb uns cables i això li dóna un aspecte diferent, com si la foto flotés en mig del marc".

Mobiliari tubulart

Per altra banda, una de les primícies de la mostra presentada a Cambrils és el mobiliari tubulart. Tal com va dir Esther Carbonell, apliquen la mateixa tècnica a diferents objectes com cadires i finestres. "A les cadires integrem la imatge amb l'objecte, mentre que en el cas de les finestres et dóna la impressió que estàs mirant dins d'una casa. Hem buscat imatges d’intimitat, com una sensació d’estar espiant a casa d’algú". Maria Ardiaca, per la seva part, va comentar que van començar a realitzar aquests treballs ara fa uns dos anys, "ha estat tot un procés de creació fins arribar aquí. Es tracta d'anar evolucionant, perquè gairebé vam començar jugant". Sobre el fet de treballar a quatre mans, també va explicar que els hi va molt bé perquè tenen una bona amistat des de fa molts anys. A això, segons Esther Carbonell, se li suma unes personalitats molt diferents que fa que cadascuna hi aporti el millor d'elles mateixes. "Hem treballat molt juntes, a vegades les millors idees surten sense plantejar-t’ho o sense pensar massa, sinó fent. Jugant i divertir-nos vam començar a fer aquestes fotos que ens van agradar molt, a partir d’aquí, vam treballar en alguna cosa interessant, creativa, novedosa".

La mostra, que conté un total de 26 peces, es podrà visitar fins el 16 de març, de dilluns a divendres de 9 a 22 hores, i els dissabtes de 9 a 14 hores.

Comenta aquest article