Cultura

Robert Benaiges presenta el seu quart llibre de poesia "Palimpsest", on hi plasma els seus sentiments i obsessions

Per Berta Ruiz

Un moment de l'acte de presentació del llibre, el passat divendres al Centre Cultural, amb Adam Manyé, Robert Benaiges i Josep Maria Olivé

“Palimpsest” és el títol del darrer llibre de Robert Benaiges. El passat divendres al vespre, a la sala d’actes del Centre Cultural, tenia lloc l’acte de presentació d’aquesta darrera obra, la qual també va comptar amb les intervencions d'Adam Manyé i Josep Maria Olivé de l'editorial Cossetània Edicions. Es tracta d’un llibre de poesia en el que Benaiges hi plasma “les meves constants, les meves manies i repeteixo aquelles obsessions que tinc sobre el pas de la vida, la mort o per la mar. Són constants en els meus poemes, però també hi ha una part molt important en la que expresso la meva visió del que és el meu poble amb una descripció d’alguns carrers del nucli històric de Cambrils, que és el lloc on visc”, va explicar a Revista Cambrils Diari Digital.

Sentiments, obsessions i la descripció d'alguns carrers de Cambrils

Sobre el títol del llibre, “Palimpsest”, Benaiges va comentar que l’ha utilitzat com una figura retòrica, com un joc. Un palimpsest és un manuscrit on s’hi ha escrit, s’ha esborrat i s’hi ha tornat a escriure de nou. “A l’Edat Mitjana quan no hi havia el suport paper utilitzaven pergamins i eren molt cars de trobar. Quan havien escrit el que necessitaven, després ho esborraven, tornaven a escriure i s’aprofitava. Amb algunes tècniques especialitzades es pot recuperar l’escrit original. He volgut jugar una mica amb aquest concepte. És una mena de joc perquè en el llibre hi ha una primera part, amb una quinzena de poemes, on parlo dels paisatges, dels sentiments, de les meves obsessions i, una segona que fa referència a una descripció dels carrers del poble com el carrer Major, el carrer de Sant Pau, el carrer de Gràcia o la plaça de l’Església. Els poemes de la primera part és el que hi havia amagat en el palimpsest, és la part més interior i de sentiment personal”, deia Benaiges. Quant a la línia temàtica d’aquesta darrera obra, Robert Benaiges va apuntar que “alguns del que ja l’han llegit m’han dit que és diferent als altres. Un evoluciona en funció de com evoluciona la seva vida”.

El quart llibre de poesia

“Palimpsest” és el quart llibre de poesia de Robert Benaiges, després dels poemaris “Crònica del naufragi”, “El periple de l’home orquestra” i “El llibre de Caïm”. També ha publicat dos llibres de contes més, “Els contes mesopotàmics i altres contalles que parlen de coses diferents” i “Nous contes mesopotàmics”. Tanmateix, ha participat en alguns llibres col·lectius com “Palabras frente al mar” i “Cambrils, crònica amb paraules”. Confessa que seguirà amb la seva producció literària, de fet, ja té un altre llibre de poesia acabat, molt més llarg i amb un contingut molt diferent. Per altra banda, també està treballant en un altre llibre de contes, juntament amb uns amics.

Comenta aquest article