Cultura

Eudald Carbonell presenta el seu llibre 'El catalanisme evolutiu' on s'explica com la societat civil ha de refundar el catalanisme

Per Berta Ruiz

Ramon García Mateos, Eudald Carbonell i Cinta S. Bellmunt, a l'inici de la xerrada d'ahir

L'Antena del Coneixement de la URV a Cambrils va organitzar, ahir al vespre al Centre Cultural, una nova activitat en el marc de la programació d'aquest curs 2011-2012. En aquesta ocasió es va comptar amb la presència del professor Eudald Carbonell –catedràtic de Prehistòria de la URV, director de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i premi Príncep d'Astúries–, acompanyat de la periodista Cinta S. Bellmunt. Ambdós són els autors del llibre "El catalanisme evolutiu". 

Una obra resultat de deu anys de reflexions

Eudald Carbonell, tot un referent internacional en la seva matèria, atenia a Revista Cambrils Diari Digital instants abans d'iniciar l'acte. Sobre aquesta obra, que duu un títol molt suggerent, Carbonell va explicar que "és la percepció que jo tinc sobre el país, sobre la nostra forma d'organitzar-nos i de funcionar. Aquest treball és conseqüència de deu anys de reflexions sobre aquesta qüestió amb conferències, amb idees, compartides amb la Cinta S. Bellmunt. És l'opinió d'un membre de la societat civil, d'un ciutadà que és un científic. Explica què està passant, com ha evolucionat el catalanisme i cap a on ha d'anar des d'una perspectiva científico-tècnica d'interpendència, de consciència d'espècie".

Refundar el catalanisme

"El catalanisme evolutiu", "no pretén ser cap catecisme, ni donar cap recepta, sinó que explica com la societat civil ha de refundar el catalanisme. Pensem que això no s'ha de fer des de l'àmbit polític, primer s'ha de fer des de l'àmbit social. Ha de ser la gent qui ha de saber si el catalanisme és encara una forma d'entendre el món, cultural, econòmica i social que ens permeti decidir sobre el que hem de fer a Catalunya. Primer s'ha de mantenir, organitzar i estructurar la nostra cultura i defensar la nostra llengua. I, després s'ha d'escoltar si la gent vol ser realment independent o no. Jo sóc interdependent, no sóc nacionalista, sóc internacionalista i interdependentista. En el futur, els pobles seran cada vegada més interdependents, perquè precisament les crisis econòmiques que tenim són per falta d'una bona interdependència. Si fóssim independents no tindríem aquests problemes, però no existiríem ni com a poble ni com a país".

Comenta aquest article