Informació general

Dani Pallejà: "Ja està bé d’amenaçar. Fem la nostra feina i denunciem. Ja n’hi ha prou d’intentar fer callar l’oposició!"

Per Berta Ruiz

Robert Benaiges i Dani Pallejà, en roda de premsa, el passat divendres al matí

El regidor del PSC –Dani Pallejà– va convocar una roda de premsa a “títol personal”, el passat divendres al matí, per tal de contestar les declaracions que el regidor d’Hisenda, –Ramon Llobet va fer el dijous on, entre d’altres qüestions, anunciava que s’estava valorant denunciar les seves declaracions perquè, segons va dir, “deixaven entreveure que no pagàvem als proveïdors perquè no volíem”. Dani Pallejà va comparèixer acompanyat del regidor Robert Benaiges.

Crítiques al "silenci absolut" del govern en diverses qüestions

Per un costat, el regidor socialista, Dani Pallejà, va voler reiterar els continguts que van denunciar des del PSC, el passat dimarts 17 de gener. Aquests feien referència a l’augment del l’IBI, d’un 30%; a l’increment de les tarifes de l’aigua i del clavegueram i, en tercer lloc a la reclamació dels diners que la Generalitat deu a l’Ajuntament de Cambrils, uns 4 milions d’euros. En les dues primeres qüestions, Pallejà va tornar a insistir sobre “el silenci absolut” que ha guardat el govern municipal. Quant a l’IBI, Pallejà va afirmar que “si no hagués estat per la nostra roda de premsa, el govern no hagués dit res respecte a les seves intencions. Ens vam assabentar que s’aplicarà aquest 10% addicional, però que s’estan buscant mesures”. Sobre l’increment del rebut de l’aigua, Pallejà va reafirmar les denúncies del PSC, afegint que “no sé si esperaven a que arribés el primer rebut de l’aigua a les llars cambrilenques per fer-ho públic? Ho vam denunciar i ho mantenim”. Sobre el deute de la Generalitat va apuntar que, “el govern ha guardat silenci, hem trobat a faltar que es reclamés amb prou contundència i vehemència”.

Dani Pallejà: "No és cap mentida quan es diu que hi ha proveïdors que acaben decidint no prestar serveis a l’Ajuntament perquè se’ls imposen aquests terminis de pagament o perquè no cobren quan tenien previst cobrar, i és el que vam denunciar"

Un segon aspecte que el regidor del PSC va voler deixar clar és que, “nosaltres no ens alegrem de la situació que viu l’Ajuntament. La vam patir durant el mandat anterior, per tant, sabem què és governar un Ajuntament en temps de crisi. Intentar deixar entreveure que ho fem o que les decisions –que sabem que són doloroses en temps de crisi–, el govern les faci per gust, no es correspon amb la realitat. Nosaltres el que fem és la nostra feina: denunciar aquelles coses que no es diuen prou clares. S’ha volgut malinterpretar que nosaltres dèiem que no es pagava als proveïdors i que per això hi havia serveis que es deixaven de prestar. Però és que això és cert! Quan a un proveïdor se li diu entri la factura ara i d’aquí a 18 mesos cobrarà, no totes les empreses estan en disposició de fer uns serveis sense cobrar. No és cap mentida quan es diu que hi ha proveïdors que acaben decidint no prestar serveis a l’Ajuntament perquè se’ls imposen aquests terminis de pagament o perquè no cobren quan tenien previst cobrar, i és el que vam denunciar. No és decisió política explícita la que acaba determinant, en alguns casos, si es presta o es deixa de prestar el servei, és una decisió que acaba prenent el proveïdor per incapacitat financera”. En aquest punt, Pallejà va tornar a posar l’exemple del servei de podologia del Casal Municipal o el tancament del bar de l’Ajuntament.

Falta de "concreció política"

Dani Pallejà va criticar la falta de “concreció política” que, segons va dir, hauria de traduir-se en un pla de mandat i en un pressupost. Sobre el pressupost 2012, el regidor socialista va anunciar que, de moment, “no hi ha ni un projecte damunt de la taula i que l'elaboració d'aquest va per a llarg”. En aquest punt va reclamar al govern que faci la seva feina, que els deixin fer la seva i que, “ja està bé d’amenaçar. Tot això que fem no és 'querellable', fem la nostra feina d’oposició i denunciem. Ja n’hi ha prou d’intentar fer callar l’oposició amb vostès no poden parlar, vostès a callar, vostès haurien d’anar als jutjats pel que van fer.. Que treballin i ens deixin fer la nostra feina”.

Robert Benaiges afirmar que a 31 de desembre de 2010 s'havia fet el 99,7% dels pagaments

Quant al tema de pagaments a proveïdors, Robert Benaiges va apuntar que a data de 31 de desembre de 2010 “s’havia fet el 99,7% dels pagaments. Per suposat que ja estàvem en crisi i, per tant, havíem treballat en aspectes de pagament retardat. Si en el moment en que es produeix un canvi de govern, aquesta dinàmica es trenca per voluntat expressa de l’actual govern, quina culpa en tenim nosaltres? Entenem que la situació és difícil, però hi ha maneres i maneres de governar. Han de ser responsables de les seves decisions, les quals tenen conseqüències. Ells han preferit tirar endavant el pagament d’unes pòlisses i d’un tipus d’activitat de l’economia municipal que no era la nostra. Nosaltres pensàvem que teníem que mantenir els serveis, els treballadors i pagar els proveïdors com a element prioritari. Per això allargàvem el tema del pagament del deute i ho vam planificar a llarg termini. Ells ho volen fer a curt termini, em sembla molt bé, però que no ens culpin a nosaltres d’un tipus de gestió que correspon a les seves decisions”.

Dani Pallejà: "Ja està bé de parlar de factures al calaix, parlem de factures que no s’havia procedit al pagament, diguem les coses tal com són”

Sobre les declaracions de Ramon Llobet dient que a l’Ajuntament de Cambrils hi havia “factures al calaix”, Dani Pallejà va explicar que les “factures al calaix” són aquelles que, “provenen de serveis o d'obres que es contracten sense que hi hagi consignació pressupostària. Això vol dir que jo no tinc partida, però tot i no tenir partida, parlo amb l’empresa, contracto el servei, i quan m’arriba la factura la guardo en un calaix a l’espera que en el proper pressupost hi hagi partida per pagar-la. Això no ha passat mai en els nostres mandats! A l’Ajuntament, el que hi podia haver eren factures que, després de passar tots els tràmits de contractació i comptar amb una partida pressupostària, estiguessin pendents de pagament per “x” circumstàncies. A 31 de desembre de 2010 vam tancar amb 33.000 euros de factures pendents de pagament, no 10 milions d’euros com diuen. Les factures que hagi pogut trobar el govern estan consignades, entrades per registre i amb la seva partida al pressupost, sinó no s’haguessin contractat. Ja està bé de parlar de factures al calaix, parlem de factures que no s’havia procedit al pagament, diguem les coses tal com són”.


El govern accepta la rectificació de Pallejà

El mateix divendres al migdia, després de la roda de premsa dels regidors socialistes, el govern municipal va emetre una breu nota de premsa on deia: "el govern accepta la rectificació del regidor del PSC, Dani Pallejà, en aclarir que el no pagament a proveïdors ve motivat per la situació econòmica i no perquè el govern decideixi no pagar, com s’havia afirmat el passat dimarts".

Comenta aquest article