Informació general

El sector turístic català en peu de guerra per l'anunci de la Generalitat d'aplicar una taxa per les pernoctacions als establiments d'allotjament

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu de turistes passejant pels carrers del port

L’anunci de la Generalitat de Catalunya d’aplicar un impost sobre les estades en els establiments d’allotjament turístics a Catalunya, a partir de l’abril de 2012, ha posat en peu de guerra tot el sector turístic que ha rebutjat de manera frontal aquesta proposta. La Generalitat vol fer pagar entre 1 i 3 euros a totes les persones que pernoctin en hotels, apartaments turístics, cases rurals, càmpings i creuers. La taxa seria per persona i dia, excepte pels menors de 12 anys i als viatges de l’Imserso.

Cambrils es mostra contrari a la implantació d'aquesta taxa

El regidor de Turisme de Cambrils –Xavier Martí– s’ha mostrat contrari a la implantació d’aquesta nova figura impositiva que preveu la Llei d’Acompanyament dels Pressupostos de la Generalitat per al 2012. Martí ha demanat a la Generalitat que es reuneixi amb els empresaris per aconseguir el màxim consens abans d’aprovar la taxa i evitar un possible conflicte. El regidor també ha instat a la Generalitat a aclarir tots els dubtes i donar la màxima informació sobre la taxa. Per exemple, de quina manera revertiran els diners recaptats en la promoció del turisme, o quina repercussió podria tenir la taxa sobre la primera i de moment única comunitat autònoma d’Espanya que implantaria aquest impost. Xavier Martí es reunirà properament amb el sector turístic per valorar l’impacte que tindria la implantació d’aquesta taxa. Des del sector turístic cambrilenc també es podria consensuar una moció amb el govern de cara a poder presentar-la en el proper ple.

El sector turístic català rebutja la proposta

Per la seva part, la Confederació Empresarial d’Hostaleria, Restauració i Apartaments Turístics de Catalunya, l’Associació de Càmpings de Catalunya i la Federació de Turisme Rural ha definit aquesta mesura “d’injusta, irracional i arbitrària, donat que resulta contraproduent i genera un veritable greuge comparatiu vers la resta de destinacions turístiques de l’estat espanyol, així com davant d’altres països competidors, en un moment de forta crisi econòmica”. Aquesta postura és secundada per les principals entitats i associacions del sector turístic de Catalunya, entre les quals, l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda. La seva presidenta, Maria Eugènia Arbó, ha qualificat “d’error estratègic” aquesta proposta, la qual no s’ha consensuat ni s’ha discutit amb els agents del sector, sinó que ha estat una decisió imposada per la Generalitat.
Totes aquestes entitats han sol·licitat mantenir una audiència d’urgència amb el president de la Generalitat, Artur Mas, per traslladar la preocupació del sector i dels greus efectes que pot causar en una de les principals indústries econòmiques de Catalunya.

Comenta aquest article