Informació general

Robert Benaiges (PSC): "Nosaltres pagàvem als proveïdors, manteníem els serveis i no tiràvem gent al carrer"

Per Cristina Sierra

Un moment de la roda de premsa del PSC, al passat dilluns al matí. D'esquerra a dreta: Dani Pallejà, Robert Benaiges, Maricel Llaveria i Ana López

El grup municipal del PSC va convocar, el passat dilluns, una roda de premsa per valorar el Pla de Sanejament 2012-2014, aprovat en el darrer ple extraordinari. Robert Benaiges, Dani Pallejà, Ana López i Maricel Llaveria van denunciar el poc temps que havien tingut per fer l'anàlisi del pla, ja que es va presentar en la Comissió informativa del dimarts per ser aprovat tres dies després. Tal com va afirmar Benaiges, amb aquest pla "s'indica, per fi, quines són les intencions del govern de l'Ajuntament de Cambrils".

El portaveu del PSC va destacar, en primer lloc, l'informe de l'interventor, que va validar el pla des del punt de vista tècnic, i va haver d'intervenir en el ple per aclarir els punts econòmics inclosos en el pla. "El senyor interventor va fer una contundent declaració de la realitat de l'economia municipal però el govern segueix fent "oïdes sordes" a aquests qüestions que des de l'àmbit tècnic de la casa els hi aclareixen per tal d'evitar, precisament, declaracions tan incendiaries com les que va fer la senyora Carme Cros en la seva exposició".

Tal com va afirmar Benaiges, en el pla hi ha números totalment equivocats i "es posen per fer més gran la bola. Perquè no es descompta els 3 milions d'euros que ens dóna la Generalitat del finançament de l'Hospital? Per què s'inclouen els confirmings? Per què s'inclouen les pòlisses de crèdit si mai s'havien incorporat?". El portaveu va emfatitzar que durant els anys del govern tripartit a Cambrils hi ha l'informe de l'interventor que especifica els esforços fets en la reducció de la despesa des del 2008 al 2011, que es va passar de 40,5 milions d'euros a 34,5 milions, una rebaixa de 6 milions, "un indicatiu molt clar de la nostra voluntat de racionalitzar el finançament".


El grup del PSC denuncia l'acomiadament de 30 treballadors i avisa que es "reduiran serveis de manera dràstica"

En referència al Pla de Sanejament, Benaiges va desglossar en quatre punts tot l'informe. El primer punt va ser l'acomiadament dels treballadors municipals. "La regidora Ana López els hi va remarcar el fet que en diferents reunions se'ns diu que es treballa amb uns propòsits que no té res a veure amb acomiadaments i a l'endemà, es fa oficial que acomiaden 30 treballadors, això demostra el tarannà d'aquest govern". Pel grup municipal, aquest fet és "extraordinari en aquest Ajuntament i es poden posar tota mena d'excuses però hi ha maneres de fer diferents que mantenen els llocs de treball, que mantenen el pagament als proveïdors i que mantenen un projecte d'inversions que compleix les necessitats dels nostres ciutadans".

El segon punt va ser la despesa ordinària, on el grup va demanar que el govern expliqui com es rebaixaran 3 milions d'euros si no es tanquen serveis o es disminueixen d'una "manera dràstica. Que ens expliquin com es fa això!". El punt més polèmic es va centrar en la política de les empreses públiques. "Ens vam trobar amb aquesta gran sorpresa de que crearan una empresa pública, és curiós, perquè al llarg d'aquests anys el PP i CiU havien posat moltes reticències en els temes de les empreses públiques i el primer que fan es crear-ne una, que es diu Cambrils Serveis, SL". Pel grup del PSC el fet que la gestió de l'empresa vagi a càrrec del regidor d'Hisenda els fa "patir i molt perquè aquesta qüestió de la integració sense un criteri previ i aquesta acumulació de poder executiu en una sola persona considerem que no es bona i no anem pel bon camí en aquest sentit". En aquest punt, Benaiges va remarcar el fet que el plenari del passat divendres no va ser retransmès per Ràdio Cambrils, un indicatiu més d'un dels "grans eixos del discurs de la senyora Dalmau", com la transparència, que no s'està complint.

Finalment, el portaveu del grup va fer referència al pla d'inversions, un fet sorprenent que evidencia la "quantia econòmica que s'hi vol destinar".
En aquest punt, Benaiges va destacar que "el govern té molta sort perquè està inaugurant coses de les que no han tingut ni la més mínima gestió i en algunes d'elles s'hi han oposat de manera ofenosa i descarada".

El grup va destacar el fet d'abstenir-se en la votació del pla. "Vam donar el marge de confiança i dubte del que es tenir la responsabilitat de govern, no compartim els criteris de l'àrea econòmica i per suposat que denunciarem el que fa referència a l'acomiadament del personal de la casa". Tal com va afirmar Benaiges, "hi ha maneres de fer diferents, tot el que està passant ara és exclusivament responsabilitat del govern actual. Nosaltres estem més que orgullosos de la nostra feina, els serveis que hem posat en marxa eren pels ciutadans de Cambrils i els utilitzen de manera massiva. Avui dia aquest govern només vol guanyar diners i el retall i manteniment dels serveis li preocupa ben poc".


"Ens enganyen quan parlen del deute perquè deixen perdre les pòlisses de crèdit i es deixen portar pel deute del govern de la Generalitat"

El grup va aprofitar l'ocasió per denunciar que els informes de la tresoreria no estan firmats per cap tècnic i tampoc se'ls hi passa l'informe de l'interventor dels plenaris. Benaiges va explicar que s'han deixat d'ingressar 6 milions d'euros a la tresoreria perquè el govern "no ha pogut o no ha volgut renovar" la pòlissa de crèdit a 31 d'agost. "Quan un té un problema econòmic el que no pot fer de manera falsa i intencionada des del punt de vista polític és anar pregonant una situació catastròfica perquè ningú li farà cas".

Benaiges va afirmar que el govern està enganyant en relació amb quin és el deute real de la Generalitat. Tal com va apuntar el grup, en el ple es va demanar al regidor d'Hisenda quin era el deute i va dir que era de 2,2, milions d'euros i en la comissió se'ls hi va informar que el deute era de 3,5 milions. "Ens enganyen quan parlen del deute perquè deixen perdre les pòlisses de crèdit i es deixen portar pel deute del govern de la Generalitat".


"El govern aposta per l'àmbit privat perquè és més selectiu i permet que hi hagi una diferenciació entre la ciutadania"

Després de la valoració del Pla, el grup va repassar els precs i preguntes del ple ordinari celebrat dimarts 29 de novembre. Pel PSC, el fet que Cambrils no sigui seu universitària és una mala notícia per la ciutat, "especialment, després de tres anys de treball intens en el que es van arribar a una sèrie d'acords per les parts implicades: govern de la Generalitat, consell rector de l'INEFC i l'Ajuntament d'Amposta i Cambrils".

Pel grup, el fet que l'Ajuntament es vulgui sumar al projecte privat d'Amposta no és gens bo, ja que  "nosaltres apostem per la universitat pública perquè garanteix l'accés a tothom en iguals condicions i en canvi ells prefereixen l'àmbit privat perquè és més selectiu i permet que hi hagi una diferenciació entre la ciutadania en dos costats com a mínim, els que poden i els que no poden".


"L'IBI és un despropòsit, i aquest argument que no el pujaran no se'l creu ningú"

Un altre dels punts que el grup va repassar va ser la pujada de l'IBI. Benaiges va voler recordar al govern que ara són ells els que tenen responsabilitats i han de governar i que la crisi ja fa anys que existeix. "Aquesta situació estava controlada per l'anterior govern des d'un àmbit de preservació dels serveis públics, dels llocs de treball i d'un allargament de la resolució del dèficit econòmic molt més enllà del que ens proposa l'actual govern".

"L'IBI és un despropòsit, i aquest argument que no el pujaran no se'l creu ningú. Què no sabien que estàvem en crisi? Tot allò que van prometre abans de les eleccions les han incomplert de manera molt radical i molt exagerada. Ningú ens garanteix que no pugin els impostos en els propers exercicis", va lamentar el grup.

Finalment, el grup va mostrar la seva disconformitat amb "l'ànim recaptatori absolut del govern". Tal com va indicar Benaiges, l'anterior govern patia la crisi però pagava als proveïdors. "No crec que els proveïdors tinguessin queixa de nosaltres perquè nosaltres els hi pagàvem, més enllà de poder-ho retardar una mica més o menys en funció de la crisi. Pagàvem als proveïdors, manteníem els serveis i no tiràvem gent al carrer".

Comenta aquest article