Cultura

S'inaugura la senyalització dels espais de la Guerra Civil que recorre una ruta de set llocs d'interès històric

Per Berta Ruiz

Un moment de la inauguració del rètol dedicat al Cardenal Vidal i Barraquer, amb la seva família

Ahir diumenge al matí, a la placeta de la Concepció, va fer-se l'acte d'inauguració de la senyalització dels espais de la Guerra Civil a Cambrils. Aquest va comptar amb l'assistència de l’alcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau, el director territorial de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat a Tarragona, Cèsar Puig, el regidor de Cultura de l'Ajuntament, Francesc Garriga. També van assistir membres de la família Vidal i Barraquer. L’acte, que va comptar amb l’assistència de prop de 300 persones, va cloure el sisè cicle de memòria democràtica fruit del treball en equip del Museu d’Història de Cambrils, l’Arxiu Municipal de Cambrils i la Biblioteca Pública Municipal.

L’objectiu de la senyalització és donar cobertura a totes les visites turístiques o didàctiques, fer-la visible dins la trama urbana, donar-li continuïtat i fixar-ne els llocs d’interès, fomentar la cultura de la pau, la tolerància i la democràcia. El suport de la Generalitat de Catalunya a través del Memorial Democràtic ha estat clau per aconseguir-ho ja que, a més d’elaborar un fulletó multilingüe de la ruta, col·labora amb la producció d’aquests deu senyals amb una subvenció de 11.543 euros. Cal recordar que l’Ajuntament de Cambrils forma part de la Xarxa d’espais de la Memòria Democràtica de Catalunya, fet que també permet donar a conèixer la ruta més enllà de l’àmbit local. En aquesta línia, durant l’acte, Puig va assegurar que Cambrils és un exemple per la manera com s’ha treballat la memòria durant aquests darrers sis anys, especialment amb la recollida de testimonis.

La ruta: set espais des del Molí de les Tres Eres a la Torre del Llimó

El contingut de la senyalització ha estat elaborat des de l’Arxiu Municipal i el Museu d’Història gràcies als testimonis entrevistats, però també a la documentació localitzada en diferents arxius o bé cedida per particulars. La ruta es pot fer a través de visita guiada o bé de forma autònoma. El visitant que lliurement esculli anar llegint en qualsevol dels cinc idiomes els monòlits de la ruta dels espais de la guerra civil a Cambrils, descobrirà el que va ser viure una guerra des de la rereguarda.
S’han escollit una sèrie de temes que s’expliquen un a un, a cadascuna de les aturades de la ruta: els edificis confiscats al servei de la guerra, pluralitat ideològica, l’ajuntament protagonista dels canvis, persecució ideològica, el Cardenal Vidal i Barraquer, els bombardejos aeris i les conseqüències finals de la guerra.

L’inici s’ha fixat al Museu Molí de les Tres Eres i finalitza a la Torre del Llimó amb la senyalització de set espais. L’objectiu principal és crear diferents nivells d’interès segons el tipus de cartell. Així es disposa de senyals de carretera que condueixen el visitant fins el Molí de les Tres Eres. Allí es disposa al seu voltant d’una gran cartellera amb plànol on s’explica amb tot detall la ubicació dels diferents espais, aspectes generals i la importància en concret de l’indret on es trobarà l’usuari de la ruta. Paral·lelament, existeixen una sèrie d’espais ben senyalitzats que expliquen l’edifici on es localitzen i també l’entorn proper gràcies a la utilització de cartells adossats intermedis o monòlits anunciadors: Col·legi La Salle i Plaça de la Concepció.
Finalment, s’han senyalitzat amb cartells adossats senzills, una sèrie d’espais importants per acabar d’entendre el context d’aquell període convuls: Centre Cultural, antic Ajuntament, Abadia i Refugi de la Torre del Llimó. A més, les senyals més allunyades es troben unides gràcies a la presència de monòlits estrets que donen continuïtat a la ruta i ajuden a l’usuari a seguir el camí correcte dins la trama urbana.

Visita al refugi

Després de la inauguració, els assistents van poder visitar el refugi. L’obertura del refugi antiaeri del carrer Creus va permetre al Museu d’Història de Cambrils posar en marxa les visites guiades a l’espai. Com ha succeït aquest estiu, durant els mesos de juliol i agost, ha esdevingut una de les rutes més sol·licitades, dins de l’oferta que s’ofereix des del Patronat de Turisme de Cambrils. A la vegada, també durant tot l’any és visitat pel públic escolar a través de dos itineraris educatius com són Cambrils en temps de guerra i La memòria de la Pau. Tot plegat ha fet que fins al dia d’avui ja ha estat visitat per 2.633 persones, que també han contribuït a valoritzar una part important del municipi com és el Nucli Antic.

Ahir al matí també hi va haver una jornada de portes al refugi antiaeri de la plaça de l'església

Comenta aquest article