Informació general

Conferència sobre el comerç reusenc a la platja de Cambrils al segle XVIII a càrrec de Montserrat Flores, a l’Arxiu de Reus

Per Manel Tarés

Montserrat Flores en un moment de la conferència a l'Arxiu de Reus

Aquest dijous al vespre va tenir lloc, a l’Arxiu de Reus, la conferència “La concòrdia de la tonyina. El comerç reusenc a la platja de Cambrils”, amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal de Cambrils. La historiadora i arxivera d’aquest centre, Montserrat Flores Juanpere, va ser l’encarregada de parlar sobre un document de l’any 1734 que transcriu una concòrdia firmada entre els ajuntaments de Reus i Cambrils. La concòrdia posava punt i final a un conflicte que havia esclatat uns quants anys abans pels drets de transport de les mercaderies desembarcades a la platja de Cambrils fins a la veïna vila de Reus.

Flores va explicar que els carreters de Reus gaudien d’un privilegi molt antic que els permetia de transportar mercaderies des de Cambrils i altres platges de la zona. En el cas de Cambrils, aquest dret topava amb l’exclusivitat de transport que tenia el concessionari del servei de carros al nostre municipi. La historiadora reusenca va destacar la desigualtat dels pactes a què es va arribar en la concòrdia, en la qual l’ajuntament de Cambrils va claudicar a favor del de Reus, suposadament, per tal de no perdre el gran volum de negoci que representaven els comerciants reusencs al port de Cambrils.

Flores va desenvolupar el tema d’una manera molt entenedora i va oferir diferents imatges de plànols dels segles XVIII i XIX per il·lustrar les localitzacions geogràfiques a les quals feia referència. També, es va referir al port de Cambrils que, aleshores, era la mateixa platja i comptava amb la torre de vigilància, la botiga de mar o magatzem de mercaderies propietat de la vila, i l’estacatge, que també era una concessió del municipi per amarrar les embarcacions forànies. Finalment, Montserrat Flores va incidir en el fet que la concòrdia, que havia estat sol·licitada pels cambrilencs, es va signar amigablement en un mas de Reus, seguit d’un dinar amb els regidors dels dos ajuntaments.

Comenta aquest article