Cultura

Més de 70 persones participen a la ruta comentada sobre Vilafortuny i la seva història

Per Ignasi Martí

Gerard Martí fent una intervenció en un moment de la ruta

Tot i el vent i les estones d'aigua, diumenge al matí, més de 70 persones van acudir a la convocatòria de la ruta comentada sobre Vilafortuny, organitzada pel Museu d'Història, l'Arxiu i la Biblioteca Municipal. L'acte, que comptava amb la col·laboració de la Penya cicloturista de Cambrils, venia a continuar el cicle sobre l'antic terme de Vilafortuny durant el període de 1930 a 1950. L'inici de la ruta va ser el centre cívic de Vilafortuny, on l'arxivera municipal –Montserrat Flores– i el director del Museu d'Història –Gerard Martí– van donar les explicacions sobre com era aquella zona abans de la urbanització de 1960. 

L'església de Mas d'en Bosch (que sovint se l'esmenta erròniament com ermita), va ser una de les parades principals de la ruta. Allí es va explicar que juntament amb el castell, aquell indret sempre ha esdevingut un punt neuràlgic del Vilafortuny anterior a l'arribada del turisme. Es va comentar les celebracions de la Mare de Déu d'agost i com antigament l'església també oferia servei al terme de Salou, aleshores molt poc habitat al igual que Vilafortuny. Durant la Guerra Civil de 1936, l'edifici fou utilitzat pels brigadistes com a menjador de soldats txecs i polonesos. En aquests anys, l'església també es va utilitzar com escola.  

Posteriorment el grup es va traslladar al Mas d'en Puig, un dels edificis de Vilafortuny que també foren ocupats pels brigadistes a partir de la primavera de 1938, quan van arribar per tal de preparar l'ofensiva de l'Ebre. Aleshores el comandament de la 45ena Divisió es trobava instal·lat al castell de Vilafortuny, pròxima parada de la ruta. Entre els dirigents brigadistes que van  estar al castell hi va haver el mític André Marty, qui va participar en tristos episodis de purgues internes viscudes a la zona. Segons es va explicar, la convivència del veïnat de la zona, acostumats a una vida rural, contrastava amb l'arribada d'un grup de militars fortament idealitzats, com ho era la cúpula de la divisió i els soldats de la XII Brigada Garibaldi. Tot i que aquells soldats van arribar a Vilafortuny fortament afectats per la retirada del front d'Aragó i les pèrdues humanes que havien patit. Els participants a la ruta van poder veure els diferents espais del castell que, deixant de banda els anys del conflicte, també s'utilitzaren com a colònies infantils.

Foto de grup de les persones que van participar a la ruta

Comenta aquest article