Informació general

Aprovats els convenis amb la Generalitat per l'Escola Municipal de Música i les llars d'infants municipals, amb les crítiques del PSC per les "retallades"

Per Berta Ruiz

Una de les subvencions correspon a l'Escola Municipal de Música per al curs 2010-2011

Ahir al matí va tenir lloc un ple extraordinari a la sala de plens del consistori cambrilenc on es van aprovar una sèrie de punts de tràmit. La sessió va ser ràpida i gairebé no va generar debat, excepte en un parell de punts on, novament hi va haver confrontació entre l'equip de govern i l'oposició, especialment per part del PSC. Els punts polèmics en qüestió consistien en l'aprovació a dos convenis entre l'Ajuntament de Cambrils i la Generalitat de Catalunya per a l'obtenció de dues subvencions: per un costat, una per al finançament de l'Escola Municipal de Música per al curs 2010-2011 i una altra per al finançament de les places públiques de les dues llars d'infants de titularitat municipal, és a dir, La Galereta i la llar d'infants Maria Dolors Medina. En ambdós casos, les subvencions han patit una disminució, fet que va encendre les crítiques del PSC.

Subvenció de 140.760 euros per a l'Escola Municipal de Música

Quant a la subvenció per a l'Escola Municipal de Música, l'alcaldessa va explicar que s'ha renegociat el conveni amb la Generalitat i finalment, s'ha aconseguit una quantitat "a l'alça". De fet, inicialment, la Generalitat atorgava 91.800 euros i finalment seran 140.760 euros. Aquesta xifra suposa una subvenció de 460 euros per alumne. El curs anterior, la subvenció total va ser de 154.800 euros.
En aquest punt, el portaveu del PSC –Robert Benaiges– va mostrar la discrepància del seu partit per "aquesta rebaixa" de la subvenció. Segons va dir, "ens alegrem d'aquesta renegociació a l'alça, però recordem que l'any anterior la subvenció era de 600 euros per alumne. Per tant, representa una greuge per a l'Escola Municipal de Música que ha assolit unes importants fites de qualitat. No es pot permetre aquesta rebaixa que repercutirà en els usuaris i en el servei. Els acords estan per complir-se i aquí s'incompleix de manera flagrant". Per la seva part, el portaveu del NMC –Oliver Klein– es va mostrar crític amb la rebaixa feta per part de la Generalitat, però va felicitar-se per les negociacions assolides i per la millora del conveni que inicialment es proposava.

El PSC carrega contra les retallades de la Generalitat

A les crítiques de Robert Benaiges, Mercè Dalmau va recordar-li que ja ho van debatre àmpliament en un altre plenari, concretament el del dia 31 d'agost. Dalmau va afirmar que aquesta disminució de la subvenció no és excepcional de Cambrils, ja que és la pràctica general que s'està realitzant des de la Generalitat. Va reconèixer que no és la xifra que es va aconseguir el curs anterior, però va destacar que sí s'ha aconseguit un augment del que la Generalitat tenia previst atorgar. També va explicar que l'Escola Municipal de Música segueix endavant amb les seves tasques i les seves classes i que el servei se segueix oferint amb normalitat. En el torn de rèplica, Benaiges va tornar a carregar contra les retallades de la Generalitat en els serveis públics com l'ensenyament, la cultura o la sanitat. "Són estudis voluntaris, però una societat ha de tenir-los. No hem de rebaixar la qualitat dels serveis que dóna el nostre Ajuntament", va dir. L'alcaldessa va tornar a replicar les paraules del portaveu socialista dient que "està a punt de començar la campanya electoral i vostè aprofita per fer el seu discurs polític. Que si privatitzem, que si les dretes i les esquerres... El servei de qualitat i prestigi que ofereix l'Escola Municipal de Música se segueix mantenint i farem tots els esforços per garantir-ho". A les paraules de Dalmau, Benaiges va retreure-li que "jo no em presento a les eleccions, vostè sí! Estem parlant de diners que serviran per a un curs, no del 20-N. Si vostè pensa que això es fer campanya, estarem sempre de campanya. No barregi coses!". Per cloure la picabaralla dialèctica, Oliver Klein del NMC va reclamar que "ens interessa el debat estrictament municipal".
Finalment, el punt per a l'obtenció d'aquesta subvenció va ser aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern i del NMC, mentre que el PSC va votar-hi en contra.

Subvenció de 281.600 euros per a les dues llars d'infants municipals

L'altre punt de l'ordre del dia que també va generar una certa polèmica va ser l'aprovació del conveni entre l'Ajuntament de Cambrils i la Generalitat, mitjançant el departament d'Ensenyament, per a l'obtenció d'una subvenció per al finançament de les places públiques de les dues llars d'infants de titularitat municipal. Aquesta subvenció serà de 281.600 euros –uns 150.000 euros per a La Galereta que compta amb 94 alumnes i uns 131.000 euros per a la llar d'infants Maria Dolors Medina que té 82 places–, el que representa uns 1.600 euros per alumne.
En la mateixa línia que el punt anterior, el portaveu del PSC –Robert Benaiges– va tornar a criticar que s'hagi produït una reducció de la subvenció, ja que s'ha passat de 1.800 euros per alumne als 1.600 eurps per alumne actuals. Benaiges va recordar que ambdues llars d'infants públiques són producte d'un projecte global engegat per la Generalitat al qual Cambrils s'hi acull i que indica que l'Ajuntament suporta el cost de construcció de les dues escoles. "Els diners que dóna la Generalitat són importants i ara es produeix aquesta rebaixa de 200 euros que haurà d'assumir l'Ajuntament o els propis pares. Això no és de rebut! Com a cambrilencs no hem d'estar d'acord en aquesta aplicació de criteris. Això no pot continuar així, perquè és un greuge".
Per la seva part, el portaveu del NMC –Oliver Klein– va comentar que la situació econòmica actual és una realitat i que les "retallades" venen des de la Generalitat, "un tarannà amb el qual no hi estem d'acord".
A les crítiques de l'oposició, Mercè Dalmau va explicar que aquest és el conveni proposat i l'hem d'acceptar per obtenir la subvenció. "Sabrem gestionar el servei i se seguirà donant el servei amb la mateixa qualitat. Que quedi ben clar que el PSC votarà en contra. Si fos per vostès no tindríem ni un euro", va dir. A aquestes paraules, Benaiges va contestar que, "si fos per nosaltres tindríem 1.800 euros per alumne, no els 1.600 euros".
El punt va ser aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern i del NMC i el vot en contra del PSC.

Comenta aquest article