Informació general

L'alcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau, és designada membre del Consell de Governs Locals

Per Redacció



L'alcaldessa de Cambrils ha estat designada membre del Consell de Governs Locals
L'alcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau, ha estat designada membre del Consell de Governs Locals. El passat 27 d'octubre es va celebrar la constitució d'aquest nou òrgan, previst en l’article 85 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, que representa els municipis i les vegueries de Catalunya davant les institucions de la Generalitat per defensar els interessos del món local.

En la sessió constitutiva, celebrada al Saló de Cent de l’Ajuntament, es va escollir a l’alcalde de Sabadell i president de la Federació de Municipis, Manuel Bustos, com a nou president del Consell de Governs Locals. Així mateix, durant l’acte també es va elegir a Adolfo Moreno com a secretari del consell i es van proclamar els quatre vicepresidents de l’òrgan, que són: l’alcalde de Premià de Mar, i president de l’ACM, Miquel Buch; l'alcalde del Prat de Llobregat Lluís Tejedor; l'alcaldessa de Santpedor, Laura Vilagrà; i l'alcalde de Pontons, Luís Fernando Caldentey. 
 
Defensa de l'autonomia local
 
El Consell de Governs Locals és l’òrgan en què són representats els municipis i les vegueries de Catalunya i que té per objectius participar en la tramitació parlamentària de les iniciatives legislatives, normes i avantprojectes de lleis que afecten de manera específica les administracions locals, i defensar l’autonomia local davant totes les institucions i els òrgans l’activitat legislativa dels quals afecti els ens locals.
 
Tal i com estableix la Llei 12/2010, de 19 de maig, que regula l’òrgan, el Consell de Governs Locals es configura com una institució de relleu estatutari integrada dins l’organització institucional de la Generalitat i gaudeix d’autonomia orgànica, funcional i pressupostària. És per tant, una institució de caràcter independent, en el qual els municipis i les vegueries hi són representats de manera proporcional a la població i el territori.
 
A la vegada, els òrgans que componen el Consell de Governs Locals de Catalunya són el plenari, que és l’òrgan superior i assumeix les màximes facultats de direcció de les activitats, la presidència, la secretaria, quatre vicepresidències i la comissió permanent, formada per vint membres, i a la qual corresponen les funcions de seguiment i preparació dels acords del ple, així com les d’organització i funcionament ordinari del Consell.
 
Composició proporcional i territorial
 
El Consell de Governs Locals és integrat per alcaldes i presidents dels consells de vegueries (fins a la constitució dels vegueries, són membres nats els presidents de les diputacions provincials de Catalunya). La composició del Consell garanteix una representació proporcional i equilibrada de la població, el territori i la representació política dels municipis i els àmbits territorials de Catalunya.
 
Està format per 100 membres, set dels quals són membres nats i es corresponen amb els presidents de les diputacions catalanes, l’alcalde de Barcelona i els presidents de les principals entitats municipalistes, l’ACM i la FMC. La resta de membres, 93 en total, es corresponen amb alcaldes i alcaldesses dels partits polítics amb representació, els quals es reparteixen la representativitat en funció dels resultats que van obtenir en les passades municipals. En concret, Convergència i Unió (CiU) tindrà 37 representants, el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) tindrà 30 representats, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) tindrà 10 representants, i el Partit Popular (PP) i Iniciativa per Catalunya (ICV-EUiA) en tindran 8 cadascun.
 
Així mateix, tal i com estableix la llei, la condició de membre del Consell de Governs Locals és incompatible amb la condició de diputat al Parlament, de diputat al Congrés, de senador i de diputat al Parlament Europeu.

Funcions del Consell
 
El Consell de Governs Locals té funcions de representació dels món local i dels interessos locals en les diverses institucions de la Generalitat. És l’encarregat de fer propostes i instar les diverses institucions a fer determinades actuacions en benefici o en defensa de l’autonomia local i de l’àmbit local en general. Així mateix, també participa en la tramitació parlamentària de les iniciatives legislatives que afecten a les administracions locals i en l’exercici de les facultats en matèria de finances locals que l’Estatut d’Autonomia atribueix a la Generalitat. Entre d’altres funcions, el Consell pot sol·licitar dictàmens al Consell de garanties Estatutàries sobre l’adequació de l’autonomia local.

Comenta aquest article