Cultura

Torna el programa "Voluntariat per la llengua" amb la formació de 25 parelles lingüístiques per fomentar l'ús del català

Per Redacció

Un moment de l'acte de presentació de les parelles lingüístiques al Centre Cultural

El programa "Voluntariat per la llengua" torna un any més a Cambrils. El passat divendres a la tarda, al Centre Cultural, es feia l'acte de presentació de les parelles lingüístiques. Aquest es tracta d'un programa –impulsat des del Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus Miquel Ventura– que consisteix en la formació de parelles lingüístiques per fomentar l'ús del català. A nivell comarcal, el Servei Local de Català de Cambrils és un dels que més parelles aporta.

En aquesta quinzena edició a Cambrils s'han constituït, de moment, un total de 25 parelles. De fet, encara se'n poden formar més a mesura que avanci el curs. Des del Servei Local de Català de Cambrils fan una crida a la participació de tothom, ja siguin o no alumnes d'un curs de català. Pot fer de voluntari tothom que tingui més de 18 anys i parli habitualment català, mentre que pot fer d'aprenent tothom que tingui més de 18 anys i parli una mica en català per garantir la conversa en aquesta llengua i que tingui ganes d'implicar-se una mica més en la societat que l'acull. Els participants al programa "Voluntariat per la llengua" es comprometen a trobar-se una hora setmanal durant deu setmanes per conversar en català. La parella tria, de mutu acord, el dia, l’hora i el punt de trobada i decideix què vol fer i on vol anar.

Aprenents d'arreu del món

En aquesta edició del programa "Voluntariat per la llengua" a Cambrils hi ha cinc persones aprenents procedents de diferents punts de l'Estat espanyol: dues de l'Aragó, una de Madrid, una del País Basc i una altra d'Andalusia. Per altra banda, n'hi ha vuit més procedents de països d'Europa: quatre de Romania, una de Bielorússia, una de Rússia, una de Polònia i una de la República Txeca. També hi ha aprenents originaris d'Amèrica, concretament: dues de Mèxic, dues de l'Argentina, dues de Xile, una de Colòmbia, una de Bolívia i una de Brasil. Finalment, hi ha tres aprenents procedents del Senegal i un més d'Egipte.
 
Cal destacar que des de l'any 2003 s'han format més de 1.500 parelles lingüístiques a Reus, Cambrils, l’Hospitalet de l’Infant i Falset, al Priorat i, d’una manera menys continuista a la Selva del Camp, Riudoms, Almoster i Vinyols i els Arcs.

Les persones que vulguin rebre més informació o que vulguin participar-hi s’han d’adreçar al SLC de Cambrils, trucant al telèfon 977  79 26 88 o bé a l’adreça electrònica vxl.reus@cpnl.cat. També es pot trobar més informació a www.cpnl.cat/reus.

Comenta aquest article