Societat

Un grup de l'Escola de Puntaires de Cambrils viatja fins a Galícia per participar en el I Encuentro Internacional de Encajeras Ciudad de Tui

Per Berta Ruiz

Foto de grup de les puntaires que van participar a la diada internacional de la puntaire, a Pontevedra

Una representació de l'Escola de Puntaires de Cambrils –concretament un grup de 16 persones– va viatjar del 21 al 24 d'octubre fins a Galícia, per participar en el I Encuentro Internacional de Encajeras Ciudad de Tui, a Pontevedra.

El dia 22 d'octubre, el grup cambrilenc va ser present en aquesta diada internacional de la puntaire que, per primera vegada s'organitzava en terres gallegues. La trobada –organitzada per l'Asociación de Palilleiras do Baixo Miño amb la col·laboració del Concello de Tui– va reunir unes 700 persones provinents de diferents punts de Galícia, d'altres punts de l'Estat i també de Portugal. Cal destacar que les puntaires cambrilenques van ser les úniques representants catalanes. Això va fer que l'Escola de Puntaires de Cambrils fos un dels grups que major expectació va aixecar ja que l'estil i la tècnica de la punta de coixí tradicional catalana és molt més fina que la que es treballa a Galícia. De fet, els treballs de les puntaires cambrilenques van atraure l'atenció de les altres puntaires participants, de visitants i curiosos.
En la seva estada a Tui, la delegació cambrilenca va fer entrega d'uns obsequis a l'organització de la trobada. La regidora de Benestar Social i Família i també puntaire –Lluïsa Rom– i la professora de l'Escola de Puntaires de Cambrils –M. Teresa Anguera– van obsequiar amb una rèplica de la Torre de Cambrils i un llibre sobre Cambrils. Per la seva part, les cambrilenques també van rebre un llibre-CD sobre aquesta zona gallega.

Turisme per la zona

Durant la resta de dies del viatge, el grup cambrilenc va aprofitar per fer una mica de turisme per la zona. Van visitar tot el casc antic de la ciutat de Tui, Santiago de Compostel·la i d'altres poblacions properes com Valença do Miño, Baiona o el Monte Santa Tecla (com la patrona de Tarragona) i les seves vistes de A Guarda, des d'on es pot veure la desembocadura del riu Miño, a tocar de la frontera amb Portugal.

La professora de l'Escola de Puntaires –M. Teresa Anguera– feia una valoració molt positiva de la sortida i destacava la bona acollida que han tingut per aquelles terres. "Estem molt contents de com ens han tractat. Hem quedat amb ganes de tornar-hi. De fet, vam contactar amb d'altres puntaires de Camariñas, Burgos, Vigo o Pontevedra que ja ens convidaven de nou", deia Anguera. Aquesta era la primera vegada que les puntaires cambrilenques assistien a una diada fora de Catalunya. De fet, Catalunya ja porta 23 anys fent-ne, mentre que a Galícia l'organitzaven per primera vegada.

Comenta aquest article