Informació general

El Departament de Salut estableix un nou model de gestió de l'activitat quirúrgica que prioritza els pacients en funció de la gravetat i la qualitat de vida

Per Redacció

Aspecte de la sala d'operacions de l'Hospital lleuger de Cambrils

El director dels Serveis Territorials de Salut, Josep Mercadé, i el Delegat del Govern de la Generalitat, Joaquim Nin, van fer públic, ahir al matí, el nou model de gestió de l'activitat quirúrgica que es basa en tres pilars: el temps de garantia per a operacions sense risc vital, circuits ràpids per a malalties de risc vital, i transparència.

Mercadé va explicar que tindran temps de garantia 12 procediments seleccionats en funció de la gravetat de la malaltia i del seu impacte en la qualitat de vida i autonomia del pacient. Dintre de cada llista, els pacients s'establiran segons criteris clínics de prioritat que han estat proposats per l'Agència d'Informació, Avaluació i Qualitat en Salut, i que estan sent consensuats per grups d'experts. Per garantir la bona gestió de les llistes, s'han creat comissions de seguiment en les què participen professionals dels hospitals de cada Regió Sanitària.

Els 12 procediments en garantia són: les pròtesis de maluc i de genoll, cataractes, extirpació de les amígdales, la vesícula biliar, de l'úter i de la pròstata, reparació dels lligaments del genoll, reparació del menisc, canal carpià, hèrnia inguinal i hèrnia discal. El termini de la garantia oscil·la entre els sis, els nou i els 12 mesos en funció de la gravetat de la malaltia i de l'estat del pacient. S'ha de dir que actualment, el temps mig d'espera per aquestes operacions és de quatre mesos.

S'estableix un termini de 45 dies per a la cirurgia oncològica i dos mesos per a la cardíaca

En referència al segon pilar, el de circuits ràpids per a malalties de risc vital, Salut ha decidit establir un temps màxims de dos mesos per a la cirurgia cardíaca –el Ministeri de Sanitat ha establert un màxim de sis mesos– i 45 dies per a la cirurgia oncològica. En el cas de les operacions de pròstata, el termini serà de dos mesos.

Pel que fa al tercer pilar, Mercadé va afirmar que es publicaran semestralment al web les dades d'activitat de: atenció urgent –Servei d'Emergències Mèdiques, infarts i ictus–, cirurgia oncològica, cirurgia cardíaca, cirurgia programada amb temps de garantia, circuits de diagnòstic ràpid i proves diagnòstiques.

Comenta aquest article