Informació general

Es presenten els treballs de recuperació de l'entorn ambiental de la Torre de l'Esquirol i de la riera de Riudoms

Per Berta Ruiz

Mercè Dalmau i Francesc Garriga durant la visita a l'entorn de la riera, acompanyats de la tècnica de Medi Ambient –Mercè Llop– i l'enginyer municipal, Josep M. Vallès

Ahir al matí es van presentar els treballs de recuperació de l'entorn ambiental de la Torre de l'Esquirol que s'han realitzat, i que han comprès la restauració de la desembocadura de la riera i la reconversió de l’aparcament situat al costat de la Torre de l'Esquirol. El projecte, que també inclou la recuperació històrica i cultural de la Torre de l'Esquirol, –tot i que encara no està enllestida–, està subvencionat amb 229.358 euros dels Fons FEDER, que suposa la meitat del cost total de les obres. L'alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau– i el regidor de Planificació de Ciutat i Cultura –Francesc Garriga– visitaven la reconversió d'aquest espai.

Reconversió de l’aparcament en zona verda

Una de les actuacions ha estat l'enjardinament de l'entorn de la Torre –que anteriorment era utilitzat com a aparcament de vehicles– amb vegetació original de la zona, formada per pinedes litorals de pi pinyoner. D'aquesta manera, s'aconsegueix una integració paisatgística. Segons comentava Francesc Garriga, la reordenació ambiental ha convertit el que abans era un aparcament en un nou espai verd, "que millora l'entorn de la torre i tot el seu entorn en general". Així doncs, queda una línia d'aparcament exterior a l'avinguda de la Diputació i s'integra amb la part de dalt que és el polígon 69.

Restauració ambiental de la desembocadura de la riera de Riudoms


Per altra banda, s'ha realitzat una restauració ambiental de la riera de Riudoms, entre la via del tren i fins a la desembocadura. Entre d'altres actuacions s’ha desbrossat aquest tram, de 675 metres línials, bàsicament de canyes americanes i s’hi han plantat espècies autòctones com tamarius, freixes, lledoners i àlbers. En aquest punt, el regidor de Planificació de Ciutat i Cultura explicava que s'ha fet una plantació d'acord amb les recomanacions del departament de Medi Ambient, amb un tipus d'arbres que evitin el creixement massiu de canyes, sobretot en el tram de la desembocadura per tal que fluexi l'aigua i no s'entolli.

Rehabilitació de la Torre de l’Esquirol

La darrera part del projecte ha estat la rehabilitació de la Torre de l'Esquirol, tot i que encara s'han d'enllestir els darrers treballs. Properament es presentarà la remodelació d'aquesta antiga torre de telegrafia òptica que ha consistit en la rehabilitació de l'edifici per evitar el seu progressiu deteriorament i, al mateix temps, habilitar forjats, tancaments, instal·lacions i circulacions interiors que facin possible l'accés al públic. Entre altres millores, s’ha arranjat la façana i s’ha construït una escala nova. L'alcadessa de Cambrils –Mercè Dalmau– valorava el projecte com una "actuació molt important per Cambrils i per aquella zona". Un projecte que ha estat cofinançat pels fons europeus Feder i que "és una manera
d'integrar la ciutat i fer-la més agradable. S'ha millorat aquest espai que teníem al costat de la platja i s'ha enjardinat per facilitar que la gent hi passegi o vagi en bicicleta. L'objectiu era donar més valor al nostre patrimoni històric, amb la Torre de l'Esquirol, i també al nostre patrimoni natural".

Comenta aquest article