Societat

La Farnaca i els Cop de Cap actuen a la festa de "Sa Vermada" de la localitat mallorquina de Binissalem

Per Redacció

La Farnaca en plena actuació

Aquest cap de setmana passat, les seccions de Tota l'Endenga, la Farnaca i els timbalers Cop de Cap, van actuar al municipi mallorquí de Binissalem. Es tractava de tornar l'actuació dels diables de Binissalem a la passada Nit del Foc de Cambrils, i repetir l'experiència de fa dos anys, quan aquests grups cambrilencs van actuar a la festa de "Sa Vermada" que es celebra durant aquests dies.

El divendres, a la 1:30 de la nit, després d'un multitudinari sopar a la fresca, hi va haver la primera de les actuacions amb el correfoc organitzat pels diables de "Sa Fil·loxera". La plaça de l'església es va omplir de 'carretilles' i de foc després que sortís en escena un déu Bacus acompanyat d'un seguici femení. La Farnaca va actuar al mig d'una plaça plena de gent que saltaven al ritme dels timbalers de Binissalem que tocaven unes botes de vi. Després de les enceses es van obrir unes portes de pedra de l'escenari muntat per a l'ocasió i van sortir els Cop de Cap tocant els seu ritmes. Un cop al mig de la plaça hi va haver l'actuació conjunta amb els timbalers de la Farnaca que van animar d'allò més el públic que tenia moltes ganes de ballar.

L'endemà dissabte a la tarda tocava el torn d'un dels moments més importants de la festa amb les "carrosses d'Es Vermar". Una rua formada per més de setanta carrosses –moltes de les quals eren tràilers– amb centenars de participants que tenien com a tema central el tema del món de la vinya però també n'hi havia de satíriques i d'altres temes. Els timbalers Cop de Cap van fer vibrar als participants i el públic durant les més de dues hores que, aproximadament, va durar la cercavila que va recórrer nombrosos carrers del poble. Tant a les carrosses com entre el públic, és habitual veure a molts veïns del poble de totes les edats vestits amb el vestit tradicional dels pagesos de Binissalem. Un cop finalitzades les actuacions, diumenge a la nit hi va haver el retorn de la comitiva cambrilenca formada per una cinquantena de persones.

Els timbalers Cop de Cap durant la seva actuació

Comenta aquest article