Societat

“El nedador de la pau” presideix la plaça d’Espanya

Per Èlia Bellmunt

El timpà amb el trencadís, a la part superior de l’edifici

La remodelació de diversos edificis de la plaça d’Espanya estan canviant la fisonomia d’aquest espai emblemàtic del Barri Antic. Els veïns de la plaça van viure una nit d’expectativa quan el passat 24 de juliol s’esdevenia un fet inusual: la inauguració de l’edifici El nedador de la pau. L’edifici pren el nom del trencadís que el presideix i que és una obra pòstuma de l’artista Carles Amill. L’edifici ocupa les antigues dependències de l’edifici annex a l’Ajuntament i és la façana principal de la plaça. L’edifici, però, no ha estat exempt de controvèrsia, ja que s’han sentit diverses veus crítiques respecte a diversos aspectes de l’edifici, com ara el timpà i el trencadís.

L’acte d’inauguració es va presentar com un homenatge a Amadeu Mas Boquera, poeta cambrilenc que va viure a l’antic edifici, i a Carles Amill, autor del trencadís. La poetesa Dolors Miquel va començar l’acte amb la lectura d’un poema d’Amadeu Mas, un text que pot llegir-se en un vidre col·locat en un portal de l’edifici. Carme Solé i Vendrell, il·lustradora de contes, va ser l’encarregada de conduir l’acte. Manuel Niñerola, president de Manuel Niñerola Grup Immobiliari SA, la constructora de l’edifici, va donar les gràcies a tots aquells professionals que havien fet possible l’obra. Solé va agrair que es possibilités als artistes exposar les seves obres al carrer per tal que puguin ser vistes per tothom sense la necessitat d’anar als museus, en referència als autors dels grafits fets a la lona que cobria el mosaic des que es va començar a fer fins al moment de la inauguració. Carme Solé i Jordi Abelló, artista plàstic que treballava a l’estudi de Carles Amill, van llegir les frases que Ricard Salvat –director d’escena–, Federico Correa –arquitecte– i Guillermo de Osmas –galerista– havien fet arribar sobre Carles Amill. La darrera intervenció va ser la de l’escultor i estudiós de Gaudí Lluís Gueilburt, que va recalcar l’ús del trencadís entre els artistes joves.

Sisa, en un moment del recital de la inauguració

§ Un timpà de l’artista Carles Amill§

El nedador de la pau és un mosaic de 5,90 x 3 metres fet al timpà que presideix l’edifici que n’ha pres el nom. L’autor d’aquest trencadís és el pintor vinyolenc Carles Amill, mort el passat mes d’abril. Segons va deixar escrit Amill, “El nedador de la pau representa el vincle amb la civilització romana i el vincle amb Fontseré, arquitecte del Parc Samà i mestre d’en Gaudí”. A més “vol representar les constel·lacions i s’orienta cap a la Verge del Camí”.

Van ser els autors del grafit els encarregats de descobrir el mosaic mentre Sisa interpretava una cançó. Sisa, que des d’un dels balcons del primer pis va interpretar dues cançons al llarg de la inauguració, també va voler dirigir unes paraules als assistents en acabar l’acte. Per últim es va oferir un piscolabis.

Comenta aquest article