Cultura

Gran expectació en la inauguració de l'exposició "Estudi Ortoneda Vernet. Testimoni fotogràfic d'una època", a la sala Àgora

Per Berta Ruiz

Montserrat Ortoneda durant la seva intervenció en l'acte d'inauguració, a la sala Àgora

La sala Àgora del consistori cambrilenc es va quedar petita el passat divendres al vespre, en l'acte d'inauguració de l'exposició "Estudi Ortoneda Vernet. Testimoni fotogràfic d'una època". Aquesta mostra fotogràfica ha aixecat una gran expectació i de fet, la sala va quedar atapeïda de gent que volia contemplar la selecció d'instantànies històriques de la vida cambrilenca d'entre els anys 1950 i 1970. Aquesta es podrà visitar fins el 30 de setembre.

Digitalització dels negatius

L'acte va comptar amb la presència de l'alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau–, del regidor de Cultura –Francesc Garriga–, del director territorial del departament de Cultura a Tarragona –Jordi Agràs–, de Montserrat Ortoneda –filla de Josep Ortoneda– i de diferents regidors del consistori cambrilenc. D'entrada, el regidor de Cultura va donar les gràcies a la família Ortoneda Vernet per la donació del fons fotogràfic a l'Arxiu Municipal, el qual va definir com un gran acte de generositat vers Cambrils i per al gaudi de tots els cambrilencs. Per la seva part, Montserrat Ortoneda donar les gràcies a l'actual equip de govern i també a l'anterior i va explicar a tots els presents com ha anat tot el procés de digitalització de l'extens fons fotogràfic del seu pare. Segons va dir, portava força temps mirant-se tots els clixés i pensant què podria fer amb aquell material. Fa un parell d'anys va començar a escanejar els negatius –amb l'assessorament del centre de la imatge de Mas Iglesias– i des d'aleshores ha anat netejant les pel·lícules i les ha anat organitzant per temes i èpoques. De fet, el fons conté una infinitat d'imatges sobre les festes de Cambrils com la festa de Reis, Sant Antoni, el Corpus, l'homenatge a la Vellesa, paisatges de Cambrils i d'altres àmbits més familiars com batejos, comunions o casaments. Montserrat Ortoneda va seguir explicant que quan tenia un gruix d'imatges arxivades les portava a l'Arxiu Municipal, on s'han encarregat d'escanejar-les amb una major qualitat i documentar-les de manera més acurada. Finalment va dir que, "estic molt contenta, agraïda i orgullosa. Si el pare ho veiés, penso que em felicitaria de com han acabat tots els seus clixés".

Per altra banda, Jordi Agràs va comentar que l'acte era un exemple de generositat i compromís. Generositat de la família per posar l'arxiu a disposició dels seus convilatants i compromís de l'Ajuntament i de les administracions per preservar i mantenir el nostre patrimoni. Finalment, l'alcaldessa va tancar el torn de parlaments fent un agraïment a la família per la cessió d'aquest important llegat, que és història viva de Cambrils. També va destacar la figura de Josep Ortoneda, de qui va dir que va ser un innovador de la fotografia.

El Cambrils de meitats del segle XX

La mostra conté una selecció d'imatges de l'estudi fotogràfic que la família va tenir a la plaça d'Espanya entre les dècades de 1950 i 1970. Aquest estudi va ser creat a la plaça d’Espanya per Josep Ortoneda Budí, mestre vocacional, fotògraf d'una gran sensibilitat, alcalde de Cambrils (1957-1960) i reconegut amb la medalla d’Or l’any 1980. A l'estudi va treballar amb la seva muller, Francisca Vernet Ventura, i amb els seus fills, Antoni i Montserrat.

Durant un quart de segle, l’estudi va fotografiar tot allò que s’esdevenia en la vida pública de Cambrils –festes, actes oficials, esports, transformacions urbanístiques, arribada del turisme...– i també escenes familiars. Els milers de negatius generats per l’estudi constitueixen tot un testimoni de la vida de Cambrils en aquella època. Ara, aquestes fotografies han estat cedides a l'Arxiu Municipal de Cambrils, on es conservaran com a documents fonamentals per conèixer un Cambrils que estava en plena transformació.

L'exposició "Estudi d'Ortoneda Vernet. Testimoni fotogràfic d'una època" es planteja com un seguit de finestres al Cambrils de meitats del segle XX. A partir d'una selecció d'imatges, veiem xiquets esperant els Reis, actors representant els Pastorets, famílies celebrant un bateig, joves divertint-se a la Fira, autoritats presidint processons. Hi veiem també els carrers i els camps d'un Cambrils que es trobava en plena transformació econòmica, social i urbanística.

Signatura de la cessió del fons documental

Recordem que el passat 22 d’agost, l’alcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau, i Montserrat Ortoneda Vernet, han protagonitzar l’acte de signatura pública de la cessió del fons fotogràfic perquè l’Arxiu Municipal de Cambrils el conservi, l’organitzi i el divulgui.

Es tracta d’un fons documental patrimonial, format per la documentació generada per la família Ortoneda Vernet. La part més significativa del fons la constitueixen els documents generats per l’estudi fotogràfic –uns 15.000 negatius en total–, però també conté la documentació personal i professional generada per Josep Ortoneda Budí, una de les personalitats més destacades a Cambrils a mitjans del segle XX.

L'exposició va tenir una gran expectació de públic

Comenta aquest article