Informació general

El regidor d'Hisenda informa que es deuen 11,6 milions d'euros a proveïdors més 4,5 per cobrir les pòlisses de crèdit

Per Redacció

El regidor d'Hisenda de l'Ajuntament, Ramon Llobet, acompanyat de l'interventor i de la tresorera, es va reunir ahir al matí amb els tècnics de tots els departaments de l'Ajuntament per informar-los de l'estat general de tresoreria, presentar-los un nou sistema de control econòmic i mentalitzar-los de la necessitat de reduir i analitzar cada despesa. 

Es deuen 11,6 milions d'euros a proveïdors més 4,5 per cobrir les pòlisses de crèdit

Ramon Llobet va explicar que, a data d'avui, l'Ajuntament deu 11,6 milions d'euros a proveïdors i en confirmings (un servei que ofereixen les entitats financeres per gestionar els pagaments a proveïdors i que inclou la possibilitat de cobrar factures amb anterioritat a la data de venciment). És una xifra que el consistori ara mateix no pot pagar. De fet, l’Ajuntament ha sol·licitat acollir-se a la línia de crèdit ICO. A més, el regidor ha recordat que a això cal afegir-hi els 4,5 milions d'euros per cobrir les pòlisses de crèdit contractades per l'anterior govern, que vencen el 31 de desembre.

En la línia d’afrontar aquesta situació, el regidor ha presentat un nou sistema de control de la despesa que preveu millorar l'eficàcia dels filtres actuals i reduir la despesa sense afectar els serveis bàsics que presta l'Ajuntament. El sistema tindrà dues vies per fiscalitzar les compres. La primera per a les compres internes i la segona, per a les externes. Cada via tindrà un tècnic delegat que s'encarregarà d'analitzar la idoneïtat i la necessitat de la despesa. Si l'avaluació és favorable, la petició s'elevarà a la regidoria d'Hisenda que aprovarà, en última instància, el moment i la necessitat de la despesa. Una vegada superats aquests dos passos se seguirà el procés habitual que es feia fins ara.

Control de la despesa

L’objectiu de la reunió d’ahir va ser informar els tècnics de la casa de la situació actual de liquiditat que té la tresoreria i mentalitzar-los de la necessitat d'augmentar el control sobre la despesa de cadascun dels departaments. El regidor va manifestar que aquesta és l'única manera viable existent per aconseguir redreçar la situació que s'arrossega en aquests quatre mesos que resten del 2011 i va demanar als tècnics la seva màxima implicació, d'acord amb la responsabilitat que tenen. Llobet també va plantejar la qüestió de les hores extres i va emplaçar als tècnics a parlar-ho properament.

Finalment, el regidor va dir que la mesura ve motivada perquè les partides d'ingressos dels pressupostos del 2011 estaven inflades i no reflectien la realitat. Per aquest motiu, Llobet va explicar que cal actuar com si el pressupost del 2011 estigués esgotat, ja que en aquests primers vuit mesos de l’any el consistori ja ha sobrepassat el pressupost real anual. Malgrat que les partides pressupostàries indiquin disponibilitat, la liquiditat real no correspon al que reflecteixen les xifres que hi ha sobre el paper.

Comenta aquest article