Societat

Es recuperen les curses de bots per la Festa Major de Sant Pere

Per Ignasi Martí

Les curses de bots van provocar molta expectació

Entre els dies 26 i 29 de juny passat van tindre lloc els actes de celebració de Sant Pere, que enguany presentava com a novetat més destacada les curses de llagut català organitzades per l’Arjau i la Confraria de Pescadors. La modalitat era la de 6 més timoner i les demostracions van tindre lloc al port. La primera va ser el 27 de juny a les sis de la tarda. En aquesta recuperació de les curses de bots destaca l’elevat nombre d’equips participans, fins a tretze tripulacions de diferents edats i sexe. Cal esmentar que les tripulacions locals van poder entrenar-se dies abans de la cita, amb les embarcacions a rems procedents del port de Sant Carles de la Ràpita. Es van fer sis emparellaments i els quatre més ràpids es van disputar els tres primers llocs: Creu Roja, Arjau i els Comas. Hi va destacar l’exhibició que va fer una embarcació de pescadors jubilats que van guanyar amb soltura els seus contrincants. La resta d’equips que hi van participar van ser: la Policia Local, Farem el que Podrem, Los Fantasmas, els Vileros, Esports Ajuntament, Pares d’Infantils, Xiques al Poder, les Patrones del Patronat i Mariné d’Aigua Dolça (composta per membres de la família Mariné). El bon ambient i l’esportivitat van prevaldre en l’exhibició, que va congregar un bon nombre de públic. Després de la regata, hi va haver una exhibició de castells al passeig del Port a càrrec de la Colla Vella de Valls.

La segona jornada de regates va ser el dilluns 28, jornada en què els equips estaven formats per membres de la Confraria de Pescadors. L’atractiu d’aquesta jornada el donava la presència de dues barques de l’associació de Vogadors de Baix a Mar de Torredembarra que va esdevenir la revelació a la Copa d’Espanya de Rem del Mediterrani de l’any passat. Aquests equips van participar amb el seu llagut de competició, que té un pes de 100 quilos inferior als que havien utilitzat els equips locals. Es va poder veure el duel entre un d’aquests equips i el guanyador del dia anterior (l’equip mixt de la Creu Roja), que tot i no guanyar va rebre els aplaudiments del públic assistent. Per part de l’organització s’està molt satisfet per la resposta de participants i es té previst repetir l’experiència i promoure les curses de llaguts com un element identificatiu del municipi.

La revetlla de Sant Pere

A la nit es va celebrar el ja clàssic ball de Sant Pere a la plaça del Pòsit, a càrrec de l’orquestra Volcan. Tot i el perill de pluja, es va poder celebrar l’acte així com el concert que va tenir lloc a la platja del Regueral a partir de les dues de la nit. La Revetlla Jove d’enguany va estar animada pels Gadegang, que van presentar el seu CD El cap et bull. Els assistents van poder gaudir d’aquesta presentació en família del primer treball d’aquests cambrilencs que ja tenen un públic incondicional. A continuació hi va haver una actuació del ball de diables local, els Cagarrieres, amb els diables de Riudoms. La nit de Sant Pere va continuar amb una intensa dosi d’èxits de música soul de tots els temps amb els Soul Machine. Era la tercera vegada que aquesta banda actuava a Cambrils i va saber mantenir el nombrós públic assistent fins a primera hora del matí.

Fi de festa

El matí del dimarts 29, Sant Pere, la colla gegantera Tota l’Endenga va fer la cercavila prèvia a la inauguració de l’escultura Nen venedor de peix al braç de ponent del Port. A dos quarts de 12 va tindre lloc a l’església de Sant Pere la missa major de Sant Pere i a continuació va tindre lloc una cantada d’havaneres al Casal Parroquial en homenatge als pescadors jubilats. Els actes de la festivitat van finalitzar al vespre, com és habitual, amb el ball de la plaça del Pòsit amb l’orquestra Pennsylvania.

A dalt, l’equip Les Patrones del Patronat, en un moment de la cursa. Al mig, en total hi van participar 12 equips més el dels veterans. A sota, moment d’arribada de l’equip guanyador, la Creu Roja.

Comenta aquest article