Informació general

El departament de Salut de la Generalitat posa en marxa el Pla d'actuació per prevenir els efectes de la calor sobre la salut

Per Redacció

El Departament de Salut, conjuntament amb el Departament de Territori i Sostenibilitat a través del Servei Meteorològic de Catalunya, ha posat en marxa, des del dia 1 de juny i fins al 15 de setembre, el Pla d'actuació per prevenir els efectes d’una possible onada de calor sobre la salut dels ciutadans (POCS). El pla, que es va activar per primera vegada l'any 2004, inclou la predicció amb la màxima anticipació de les situacions meteorològiques de risc i la minimització dels efectes negatius d'una possible onada de calor.
 
La població de risc

La calor excessiva i sostinguda comporta un augment de la mortalitat, especialment en la gent gran i en les persones amb malalties cròniques, i també un increment en el nombre d'ingressos no programats als hospitals. Es consideren grups especialment vulnerables als efectes de la calor la gent de més de 75 anys, els nadons, les persones amb discapacitats físiques o psíquiques que tenen limitada la mobilitat i l’autocura, els malalts crònics, les persones que viuen soles, les que viuen en condicions socials precàries i les que prenen medicació que actua sobre el sistema nerviós central.
 
El POCS compta des del seu inici amb la col·laboració de l’Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) del Departament de Benestar Social i Família i de Protecció Civil del Departament d’Interior, i, des del 2008 amb la col·laboració del Departament d’Empresa i Ocupació, per tal d’incorporar els grups especialment vulnerables com els treballadors amb activitats laborals d’exposició a temperatures elevades (sector de la construcció, agricultura...). El Pla inclou la difusió dels riscos per a la salut, l’elaboració de plans d’actuació específics en cada centre sanitari per garantir un suport a les persones fràgils, així com la recollida de les dades de temperatura i defuncions en deu municipis de Catalunya: Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Manresa, Mataró, Santa Coloma de Gramenet, Sabadell, Terrassa, Girona, Lleida i Tarragona.
 
El Pla s'estructura en tres fases d'actuació

El Pla s’estructura en tres fases d’actuació: la primera és la fase 0, que comença l’1 de juny i finalitza el 15 de setembre i que consisteix en les actuacions següents: elaborar plans concrets d’actuació en els ambulatoris, centres d’atenció primària, centres sanitaris d’internament, residències geriàtriques, etc; elaborar un cens de les persones amb més risc; recollir diàriament les dades de temperatura facilitades pel Servei Meteorològic de Catalunya i el nombre de defuncions en els deu municipis objecte de control i recollir l’activitat assistencial d’urgències i mortalitat hospitalària a quatre hospitals sentinella.
 
La fase 1 s’activa entre el 15 de juny i el 31 d’agost i incideix més en la valoració de les dades de temperatura i la divulgació de les recomanacions preventives a les persones més vulnerables als efectes de la calor. En aquesta fase, Sanitat Respon facilita informació i consell a les persones que ho sol·liciten i coordina els serveis assistencials en cas de detectar algun cas de risc. Les oficines de farmàcia també faciliten recomanacions i consells davant la calor. La fase 2 només s’activaria si es preveiés una pujada de les temperatures màximes. En aquesta fase es posarien en marxa intervencions dels serveis sanitaris i socials, i dels recursos d’emergència, sempre i quan aquest increment de temperatures màximes es mantingui durant més de tres dies seguits.
 
Dins el Pla d’aquest any, s’han actualitzat les recomanacions a la població general, així com les aportacions adreçades als professionals que atenen persones de risc. Per part del Servei Meteorològic de Catalunya, a la seva pàgina web es podrà consultar un mapa de Catalunya amb les isolínies de percentil 98 de llindar de calor.
 
Material informatiu a Cambrils

Pel que fa al material informatiu, a Cambrils, i complementant les accions de la Generalitat, s’han imprès els cartells amb les recomanacions i consells per mitigar els efectes de l’onada de calor, aquests cartells es repartiran pels equipaments municipals i les residències per a gent gran. A més s’enviaran correus electrònics amb la informació a les associacions, entitats i centres educatius del municipi.

Comenta aquest article