Informació general

Les obres de la Torre del Llimó s'enllestiran aquest setembre i l'edifici es podria posar en marxa a principis de 2012

Per Berta Ruiz

Aspecte de la Torre del Llimó des del carrer de Rovira

Les obres de la Torre del Llimó avancen a bon ritme i aquest proper mes de setembre podria enllestir-se el gruix de tota l'obra. Posteriorment es treballarà en el condicionament d'aquest nou espai, instal·lació de tot el mobiliari i posada a punt de l'edifici, segons comentava l'enginyer municipal –Josep Maria Vallès– a Revista Cambrils Diari Digital.

Les obres es van iniciar el setembre de l'any passat, tot i que l'acte simbòlic de posada de la primera pedra va fer-se el dia 10 de novembre, amb la presència de nombrosos representants polítics. Recordem que inicialment, l'Ajuntament tenia prevista l'adquisició de l'immoble número 39 del carrer de les Creus –cantonada amb el carrer de Rovira– amb una superfície de 700 metres quadrats, però finalment va adquirir les finques dels números 37 i 39 i el jardí posterior, on es troba la Torre del Llimó, els antics rentadors i el refugi antiaeri de la Guerra Civil que també hi ha en aquest espai. Tot plegat, segons va comentar Vallès, compta amb una superfície total de 1.125 metres quadrats de sostre construït i 700 metres quadrats de jardí.

Rehabilitació de la Torre del Llimó

L'enginyer municipal ha explicat que dels tres edificis que hi havia s'han convertit en un de sol, "un dels edificis es va tirar tot a terra perquè era un tipus magatzem, l'edifici de la cantonada s'ha rehabilitat i l'altre també, i tots tres formen una única unitat. Els rentadors s'han restaurat i quedaran com un espai històric i també s'està restaurant la Torre del Llimó, i tot i que estava bastant ben conservada, hem pogut condicionar-la per dins. El jardí serà l'última part que es s'adequarà i servirà de parc per fer diferents activitats del barri". Recordem que la Torre del Llimó es tracta d'una de les torres de guaita o fortificació, documentada al segle XVII, de base rodona de 4 metres de diàmetre i 10 metres d'alçada que encara avui conserva tres dels quatre matacans de defensa i en cada un dels nivells hi ha 10 o 12 espitlleres per a fusells. Es tractaria d'una torre de defensa avançada de l'antic recinte emmurallat de Cambrils. Cal dir també que a l'edifici s'hi podrà accedir tant des del carrer de les Creus com des del carrer de Rovira. S'adequarà un pas porxat que permetrà creuar per dins. El pressupost total d'execució per contracte és de 1.908.023 euros, el 50% del qual està subvencionat per la Llei de Barris.

Quant a l'ús que se li donarà a aquest espai, el regidor de Planificació de Ciutat i Cultura de l'Ajuntament de Cambrils –Francesc Garriga– comentava que encara s'ha d'acabar de definir què s'hi ubicarà en aquest edifici. El que sí està clar és que serà un important centre d'activitat per al Barri Antic i que podria posar-se en marxa a principis de l'any vinent.


L'edifici, vist des del carrer de les Creus, té la part exterior acabada

Comenta aquest article