Societat

La festa de la Mare de Déu del Carme, clar exponent de tradició i devoció

Per Ignasi Martí, Èlia Bellmunt

A dalt, van ser molts els qui es van congregar a la façana marítima per veure la processó. Sota, la Capella Polifònica de Sant Pere cantant els goigs a la Mare de Déu a la sortida de missa.

El 16 de juliol és la festivitat de la Mare de Déu del Carme. Un any més, aquesta festa, que és un clar exponent de devoció i tradició, va ser celebrada amb diversos actes. De bon matí, hi va haver una sardinada popular a la Llotja de Pescadors, organitzada per la Confraria de Pescadors. Tot seguit es va iniciar una cercavila per diversos carrers del barri marítim. Els Cop de Cap, el grup de timbalers de Cambrils, i el grup Trabucaires de Solsona van ser els encarregats de despertar els veïns.

Al vespre es va reprendre la festa amb la tradicional missa en honor de la Mare de Déu del Carme a l’església de Sant Pere. A l’ofici religiós van assistir-hi diversos membres del consistori cambrilenc. En acabar, la Capella Polifònica de Sant Pere va obsequiar els presents amb el cant dels goigs de la Mare de Déu del Carme. Era la primera vegada que la Capella s’aplegava a l’entrada de l’església per cantar als congregats. Tot seguit, es va emprendre la processó, que, presidida per la imatge de la Mare de Déu portada a coll pels pescadors de Cambrils, va conduir a la comitiva fins al moll.

El grup de timbalers de Cambrils Cop de Cap encapçalava la processó. Els seguien un nombrós grup de nens i dones amb els típics vestits mariners de princpis de segle xx. Darrere seu, la imatge, que enguany comptava amb més portadors que l’any anterior. Tancava el seguici la Cobla Reus Jove. Al llarg de tot el recorregut, els carrers i el braç de ponent del port estaven plens a vessar de gent que no volia perdre’s cap detall. Després d’embarcar la imatge i tot el seguici en diverses barques decorades amb banderoles i flors, es va fer la processó per mar. Les barques van sortir del port de Cambrils, anant primer cap a ponent i després cap a llevant, mentre els que estaven a les barques llançaven flors a la mar. Durant la processó per mar, els Cop de Cap van continuar animant el trajecte. Al tornar de nou al port, el seguici va tornar en processó cap a l’església. Va ser llavors quan a diverses barques es va treure coca i cava per als familiars i coneguts. Per finalitzar la jornada, els Amics de la Sardana de Cambrils van organitzar una ballada de sardanes amb la Cobla Reus Jove al Parc del Pescador.

A dalt, a imatge de la Mare de Déu del Carme durant la tradicional processó per mar. A sota, imatge d’un grup de nens vestits a la manera tradicional acompanyant el seguici pels atapeïts carrers del port.

Comenta aquest article