Informació general

L'Àrea de Governació destinarà més efectius policials per afrontar l'augment de venedors ambulants il·legals

Per Berta Ruiz

Parades de venda ambulant instal·lades al passeig litoral, a la zona de la Llosa

Amb l'arribada de l'estiu, la presència de venedors ambulants a diferents punts de la façana litoral cambrilenca es multiplica. Com cada any, des de l'administració, tant local com des de la Generalitat de Catalunya, s'esmercen recursos amb l'objectiu d'eradicar aquesta pràctica o si més no, reduir-ne la seva presència. A Cambrils, el "punt més calent" de la venda ambulant il·legal és el Cap de Sant Pere, a tocar del terme municipal de Salou, així com la façana marítima del port i alguns punts del passeig de Ponent, a l'alçada de la Llosa.

Més efectius dels Mossos d'Esquadra i reforç de la plantilla de la Policia Local

El nou regidor de Governació de l'Ajuntament de Cambrils –Dani Milán– ha explicat a Revista Cambrils Diari Digital les diferents accions que se seguiran durant la campanya d'estiu. En primer lloc, segons Milán, "es va sol·licitar un reforçament d'efectius dels Mossos d'Esquadra, qüestió que es va materialitzar en una reunió que vam tenir a la delegació del Govern, on es va confirmar que arreu de la Costa Daurada tindríem un augment d'efectius". A banda, la Policia Local de Cambrils també comptarà amb un reforçament de 15 agents interins més, amb la qual cosa s'augmentarà significativament la presència policial a la primera línia de costa, segons Milán. En total, la plantilla de la Policia Local és de 98 agents. Sobre l'increment de recursos humans que es destinaran a la vigilància de la venda ambulant il·legal, Dani Milán ha comentat que el més important és que "es treballi de manera coordinada entre Mossos d'Esquadra i la Policia Local".

Augmenta la presència de venedors

En aquestes primeres setmanes de la temporada d'estiu sembla que les previsions apunten a que serà una campanya complicada quant a la pràctica de la venda ambulant il·legal als carrers de Cambrils. Segons ha dit Milán, "sembla que està augmentant l'afluència de senegalesos i subsaharians, arrelats a Salou, els quals es dediquen a la venda ambulant, en general. Des de Salou desplacen molt la seva activitat cap a Cambrils, i de fet, és el Cap de Sant Pere, el principal focus de concentració, i en la mesura que nosaltres fem pressió sobre el terreny, aquests es desplacen cap a Salou". A banda d'aquest punt, d'altres zones "calentes" són la façana marítima del port i alguns espais de la Llosa. Pel que fa al port, Milán ha comentat que "aquí el nombre de persones tampoc és tan alt, però són molt més visibles".

Campanyes de sensibilització entre els compradors

Per altra banda, el regidor de Governació de l'Ajuntament ha destacat que cal incidir de manera molt important en "sensibilitzar i conscienciar els compradors". Segons ha dit, "són productes que no tenen cap tipus de control sanitari i a més, donen peu a consolidar una estructura delictiva organitzada perquè són productes que provenen del tràfic il·legal". A més, malgrat que l'ordenança municipal sanciona econòmicament els compradors –amb multes de fins a 300 euros–, aquesta mesura no fa desistir molts turistes. Sobre aquesta mesura, Milán ha comentat que "és relativament complicat que s'aconsegueixi una solució definitiva utilitzant únicament aquesta eina. Per un costat, ens trobem que és complicat aconseguir cobrar aquestes sancions perquè moltes vegades se'ls hi apliquen a persones estrangeres i per altra banda, estem sancionant el turista que és la nostra principal font d'ingressos. Per tant, és una mesura que té una efectivitat relativa i cal complementar-la amb d'altres eines". Una d'aquestes eines serà, properament, l'inici d'una campanya de sensibilització –juntament amb la Unió de Botiguers–, on amb cartells informatius s'incitarà els compradors a no utilitzar aquestes vies.

Cap de Sant Pere, el principal focus de venda il·legal

El tram de passeig marítim que correspon a la zona del Cap de Sant Pere, a tocar del terme municipal de Salou, és la zona on es concentren més venedors ambulants il·legals. Els venedors, provinents de Salou en la seva major part, arriben a la zona al voltant de les 9 del vespre i esperen que els agents de la Policia Local de Cambrils marxin, cap allà a 2/4 de 10 del vespre, per anar, cuita corrents, a ocupar el seu lloc de venda. Aquest ritual es repeteix cada dia. Abans d'aquesta hora, els agents vigilen la zona i els venedors no es veuen per cap banda.

Comenta aquest article