Societat

Les arts tradicionals de pesca es donen cita a la platja del Regueral en la 6a edició de la festa de l'Ormeig

Per Ignasi Martí, Berta Ruiz

Un moment de la tradicional tirada de l'artet, que va comptar amb la participació de molts voluntaris

El passat dissabte a la tarda, la platja del Regueral, acollia la 6a edició de la festa de l'Ormeig, que enguany estrenava nova ubicació després que en els darrers anys es fes a la platja de la riera d'Alforja. La festa, organitzada per l'Arjau Vela Llatina de Cambrils, va tornar a ser un punt d'atracció de públic, que va aplegar-se a l'entorn dels diferents tallers i demostracions de les arts tradicionals de pesca.

Tirada de l'artet i demostracions d'arts tradicionals de pesca

Com cada any, es va fer la tradicional tirada de l'artet –fet i armat a Cambrils–, activitat que va comptar amb la col·laboració de molts voluntaris que van anar estirant les dues cames de l'art fins treure els peixos capturats. En aquesta ocasió, tal com ha explicat el president de l'Arjau Vela Llatina de Cambrils –Anton Llaveria– a Revista Cambrils Diari Digital, "la tirada de l'artet va ser tot un èxit, perquè vam capturar peix viu i ho vam poder fer tot d'una 'tirada', tal i com es feia abans". De fet, la nova ubicació va afavorir que aquesta demostració fos més reeixida que en edicions anteriors. Un cop a terra, els components del grup de teatre La Teca, van fer una recreació d'una subhasta de peix a l'antiga. Una activitat que va atreure l'atenció de la gent aplegada a la platja.

A banda, hi va haver diferents demostracions de nusos mariners a càrrec dels pescadors Joan i Patrocinio; el mestre d'aixa cambrilenc Joan Vives "Julià" també hi va participar amb les seves maquetes de barques i les seves explicacions sobre l'ofici; en Joan Borjas de Fundes J.B. va oferir explicacions sobre la fabricació de les veles, mentre que l'Agrupament Escolta Gent de Mar va muntar un taller de jocs tradicionals que va entretenir la canalla i que va substituir un taller didàctic que s'havia de fer amb capsetes de sèpia. Finalment, per acompanyar la festa, la Confraria de Pescadors va cuinar uns fideus rossos per a tothom.

El president de l'Arjau Vela Llatina de Cambrils –Anton Llaveria– feia una valoració molt positiva de l'edició d'enguany, tant pel que fa al públic assistent com per totes les entitats cambrilenques que hi han col·laborat. Sobre la nova ubicació, Llaveria ha comentat que "potser la gent quedava una mica més dispersa, ja que la platja del Regueral és molt més gran i més ampla, a diferència de la platja de la Riera, on la festa quedava més recollida i acollidora".  No obstant això, Llaveria ha explicat que des de l'organització han quedat satisfets de com ha anat la festa de l'Ormeig d'enguany.

Actuació de Miquel del Roig

Puntual a la cita, el cantautor de l'Ametlla de Mar, Miquel del Roig, va tornar a oferir el seu animat i variat repertori de cançons. Temes populars de sempre, èxits del rock, èxits actuals i temes d'arrel popular, com el seu característic "La Farola. Tot amenitzat amb la seva habitual sàtira i crítica reivindicativa, que va animar i fer riure al públic assistent a la platja del Regueral fins a quarts d'onze.

Comenta aquest article