Informació general

La torre del Bou passa a mans de l’Ajuntament

Per Lluís Rovira i Barenys

L’alcalde –Robert Benaiges–, el secretari –Josep M. Valls– i dos representants d’Artesanos de Vilafortuny –Ramon Vizcaíno i Ramon Franch– en el moment de la signatura

La torre del Bou, o torre de la Presó, ja és de titularitat municipal. Això ha estat possible gràcies al conveni signat, el passat 6 de juliol, entre l’Ajuntament i l’empresa Artesanos de Vilafortuny, fins ara propietaris d’aquesta edificació. La torre del Bou està situada a la cantonada del passeig d’Albert amb el carrer de la Corona d’Aragó i era un element arquitectònic de l’antiga muralla medieval de Cambrils. La torre està catalogada per la Generalitat dins l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i està declarada com a Bé Cultural d’Interès Local. Aquesta torre no s’havia utilitzat mai i actualment es troba en un estat d’abandó total.

Tercer intent

Aquesta era la tercera vegada que s’intentava un acord entre l’Ajuntament i l’empresa per a la cessió de la torre del Bou, segons va explicar l’advocat i representant de l’empresa Artesanos de Vilafortuny, Fernando Vizcaíno. A la tercera, però, ha estat la bona. Segons Vizcaíno, “em va trucar el regidor d’Urbanisme, Joan Recasens, i en tres minuts vam arribar a un acord”. Per la seva part, l’alcalde, Robert Benaiges, es va referir a la bona voluntat de l’Ajuntament per arribar a l’acord, “l’Ajuntament ha fet un esforç suplementari i ha solucionat un problema que aquesta empresa tenia al polígon industrial de Belianes”. Aquest problema a què es va referir l’alcalde era el del pagament que havia de satisfer aquesta empresa a l’Ajuntament com a compensació de les despeses d’urbanització que li pertocaven per la seva instal·lació al polígon de Belianes. El deute feia anys que existia i amb la cessió de la torre s’ha trobat una manera de saldar-lo.

26 metres quadrats de planta

Aquesta edificació és una torre de planta rectangular de 6,10 metres de llargada, 4,35 d’amplada i 7 d’alçada, amb una superfície construïda de 26,32 metres quadrats en una sola planta. Està construïda amb parets de pedra i argamassa, amb cantoneres de carreus de pedra picada i algunes zones amb totxos, que poden ser de petites reparacions fetes al llarg dels anys. L’edificació té una porta i una finestra.

Comenta aquest article