Camp

El Cos d'Agents Rurals intercepta uns submarinistes dedicats a l'extracció furtiva de dàtils de mar al Cap de Salou

Per Redacció

Imatge del material intervingut

Diferents unitats de l’Àrea Bàsica del Tarragonès del Cos d’Agents Rurals del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAMM) han realitzat un dispositiu que ha permès actuar contra l'extracció furtiva i il·legal de dàtils de mar al Cap de Salou. En aquesta ocasió han interceptat a uns submarinistes amb equip d’immersió autònom i estris -malls i palanques- per extreure’ls dels fons rocallosos. Un cop interceptats han estat identificats i s’han aixecat les corresponents actes, i s’ha comissat el producte extret -7 kg de dàtils de mar-, l’equip i els estris utilitzats.

Prohibida la recollida i comercialització
 
El dàtil de mar és un mol·lusc bivalve que està protegit per diversos acords internacionals, com la llista d’espècies amb protecció especial de la Directiva Hàbitats i d’altres, quedant expressament prohibida la recollida i comercialització. Per poder-lo capturar és necessària la destrucció dels fons rocosos que el mol·lusc perfora lentament mitjançant uns àcids que segrega, aconseguint així estovar la roca i viure en el seu interior. És per això que per poder-lo capturar s’ha de trencar la roca, causant al mateix temps uns danys considerables al litoral costaner destruint l’hàbitat i afavorint l’extinció de la espècie.
El destí dels dàtils comissats era la comercialització clandestina, sense cap garantia sanitària, ja que hi ha demanda en certs punts de restauració al ser considerat com un marisc molt apreciat i com a reclam gastronòmic pels turistes.
 
Aquests fets, a part de constituir una infracció administrativa, podrien ser considerats com un delicte contra la flora i la fauna tipificats en el vigent Codi Penal. Els agents rurals continuaran realitzant actuacions de control, inspecció i vigilància en les diferents zones costaneres a efectes d’eradicar aquesta pràctica.

Comenta aquest article