Informació general

Uns 250 cavalls participaran en la 12ena Fira del Cavall de Cambrils, que enguany incorpora un concurs de salts com a novetat

Per Berta Ruiz

Un moment de la roda de premsa de presentació de la Fira del Cavall, ahir al matí. D'esquerra a dreta: Josep Maria Castro, Mercè Dalmau, Lluís Planas i Glòria Merino

Prop de 250 cavalls participaran a la 12ena edició de la Fira del Cavall de Cambrils, que aquest any incorpora un concurs de salts com a gran novetat. Ahir al matí tenia lloc la roda de premsa de presentació d'aquest certamen que se celebrarà entre els dies 16 i 19 de juny, al costat del Parc del Pinaret. A la presentació hi van assistir l'alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau–, el president de l'Associació d'Aficionats als Cavalls de pura raça de Cambrils –Lluís Planas–, el vicepresident de l'Associació –Josep Maria Castro– i la tresorera, Glòria Merino.

Una fira única a Catalunya

Tal com van explicar ahir, la Fira del Cavall de Cambrils és l'única de Catalunya que té la màxima categoria atorgada per l'ANCCE (l'Associació de Criadors de Cavalls de Pura Raça Espanyola). Una de les activitats principals serà el concurs morfològic classificable pel campionat d’Espanya, en el que hi participaran 150 cavalls procedents d’arreu de l’Estat, especialment del País Valencià i de Castella la Manxa. Sobre les característiques del concurs morfològic, Josep Maria Castro va explicar que es valora el millor cavall segons la raça. Aquest s'iniciarà avui dijous, seguirà demà divendres fins dissabte al matí. Castro va lloar l'elevada qualitat dels exemplars que es presenten a la fira cambrilenca, ja que segons va dir, el 90% dels cavalls que queden campions a Cambrils, posteriorment també queden campions d'Espanya en la fira que cada novembre se celebra a Sevilla.

Concursos d'alta escola, de doma clàssica i de salts

D'altra banda, també s’han programat els concursos territorials d’alta escola (45 participants), de doma clàssica (70 participants) i de salts (25 participants). En aquest apartat, Glòria Merino va destacar que en aquesta edició, la Fira del Cavall de Cambrils ha aconseguit que s'incrementi el nombre de concursants respecte a l'any passat, amb uns genets de gran nivell, segons va dir. També va destacar que la Fira del Cavall de Cambrils és única a Catalunya en aquestes categories.
 
Quant a l'espectacle eqüestre d'enguany, que tindrà lloc tant divendres, com dissabte i diumenge al vespre, Lluís Planas va explicar que en aquesta edició es comptarà amb el gran espectacle "Kalidor", on hi haurà diferents números de foc, d'altres on la gran protagonista serà una vaca i un apartat en el qual hi participaran genets cambrilencs, tant de la Hípica Castells com d'altres particulars.
D'altra banda, de cara a l'edició de l'any vinent, Lluís Planas va anunciar que vol "aglutinar més gent i fer un canvi de junta", perquè segons va dir, "la Fira és del poble de Cambrils i nosaltres només hi col·laborem". A nivell econòmic, la Fira del Cavall de Cambrils compta amb un pressupost aproximat d'uns 100.000 euros.

Activitats per a tots els públics

Per la seva part, l’alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau– també va voler destacar l'alt nivell de la fira, que és una referència a nivell català i estatal, i va afirmar que està orientada a un públic professional però que també busca atraure aficionats amb activitats paral·leles com espectacles eqüestres, equinoteràpia, passejos en carruatge i una exposició de productes relacionats amb el món del cavall. Dalmau també va comentar que la fira promou les activitats que giren entorn d’aquest sector, al mateix temps que posiciona el municipi i diversifica l’oferta turística.

Comenta aquest article