Informació general

Mercè Dalmau (CiU), "la gestió econòmica i la planificació del tripartit ha estat nefasta i ens ha abocat a una situació econòmica i financera molt complicada"

Per Lluís Rovira i Barenys

Ramon Llobet, Mercè Dalmau i Lluïsa Rom en la roda de premsa d'ahir

La candidata de CiU, Mercè Dalmau, va fer, ahir, una valoració negativa de la gestió econòmica que el govern municipal ha portat a terme aquest mandat i ho va resumir dient que "hi ha hagut mala planificació ja que s'han confeccionat uns pressupostos de manera irreal. Els ingressos s'han pressupostat en excés mentre que les despeses són reals i això ha provocat el dèficit que tenim actualment, un dèficit insostenible".

"Cada cambrilenc deu 1.400 euros"

Mercè Dalmau va fer especial èmfasi en l'endeutament municipal. Segons va dir, "en matèria d’endeutament s’ha superat el 110% en aquest mandat, fet que ha obligat a confeccionar un Pla de sanejament econòmic-financer obligat per la Generalitat de Catalunya. Actualment el deute de l’Ajuntament és de 45.378.000 euros, segons les dades oficials del Ministerio de Economía a 31 de desembre del 2009. Això vol dir que cada cambrilenc deu 1.400 euros, mentre que a l’any 2003 era de 22 milions. Hem de tenir en compte que, durant aquest període, l’Ajuntament ha tingut ingressos extres de 40 milions d’euros en venda de terrenys i 14 milions d’euros per la venda del servei d’aigua i clavegueram. Per altra banda, la despesa en personal ha augmentat molt per sobre de l’augment de població, de l’any 2003 a ara ha augmentat un 50%, més de 8 milions d’euros, i en canvi la població ha augmentat només un 30%""L'Ajuntament no podrà fer front als pagaments i haurà de concertar més pòlisses de crèdit"

En el seu repàs de la gestió econòmica del govern municipal, Dalmau va fer esment de la pòlissa de crèdit que es va aprovar l'any passat "degut a la inexistència de liquiditat a tresoreria". Segons la candidata de CiU, "el romanent de tresoreria actualment està a zero, quan a l’any 2007 era de  7.346.943 euros. Això ha estat degut a la mala gestió i la mala planificació econòmica de l’equip de govern. Es pressuposten ingressos molt per sobre de la realitat, les despeses es fan en funció d’aquests ingressos, per tant hi ha un desfasament que es cobreix amb el romanent de tresoreria fins que aquest s’acaba i es decideix contractar una pòlissa de crèdit. L’any 2011 s’ha hagut de renovar una pòlissa de crèdit per valor de 10’5 milions quan recordem que l’alcalde va dir que no seria necessari el seu ús. A més, no només va ser necessari utilitzar-la sinó que s’ha hagut de renovar amb unes condicions més dures: totes les comissions han variat a l’alça, doblant o triplicant el tipus d’interès, i el cost total de l’operació, que s’estima que sumarà mig milió d’euros, es una xifra que no està contemplada al pressupost actual. L’Ajuntament no podrà fer front a les operacions i n’haurà de concertar més en el futur, això vol dir que el tripartit municipal esta sumint les arques municipals en una dinàmica perillosa centrada en l’endeutament permanent enlloc de centrar-se en la reducció de la despesa i l’eficiència en la gestió".
Dalmau també va fer referència al tancament de l’any 2009, darrera dada oficial de què es disposa, i va dir que aquest es va efectuar amb 5 milions de dèficit. Pel que fa al 2010 va dir que ara per ara "no es té la xifra de tancament oficial però tenim informacions que apunten que el dèficit es pot doblar". La candidata de CiU també va fer esment del préstec del FOMIT per a l'arranjament del barri de la Llosa, "un préstec bonificat que s'ha de justificar el març de 2012. Dels 6 milions d'euros que es van concedir hi ha 4 milions d'euros que ningú ens ha explicat on són ni a què s'han destinat".

I, finalment, dins el repàs de la gestió econòmica municipal, Dalmau es va referir a les societats municipals i a l'Epel Audiovisual. D'aquest darrer organisme va dir que "té una pòlissa de crèdit de 200.000 euros, constituïda al 2010 i renovada aquest any per 75.000 euros a 5 mesos, o sigui que a l’agost s’ha de retornar amb un interès del 6’5%. A més, disposa d’un préstec de 125.000 euros a 3 anys a un 7% d’interès, és a dir, amb una quota de 3.500 euros cada mes. Pel que fa a Aparcam, té una hipoteca d’1.115.000 euros". Segons dalmau, "aquestes situacions demostren una vegada més la improvisació de l’Ajuntament i que la gestió econòmica i la planificació del tripartit ha estat nefasta i ens ha abocat a una situació econòmica i financera molt complicada". Auditoria als comptes de l'Ajuntament

CiU proposa realitzar una auditoria en cas de tenir responsabilitats de govern i prendre les mesures necessàries per sanejar els comptes municipals. Segons Dalmau, "es farà una anàlisi cost-benefici de les empreses públiques per tal d’analitzar l’aportació real de valor, no només en termes econòmics i de compte de resultats, sinó també des d’un vessant social i de generació de benestar general. Una vegada feta l’anàlisi, suprimirem, fusionarem o integrarem les que no estiguin justificades" "Mantenim la nostra valoració negativa i suspenem l’acció de la regidoria de Seguretat" Mercè Dalmau va aprofitar la seva compareixença per referir-se, també, a les declaracions del dia abans realitzades per la regidora de Seguretat, Laura Forcadell, "sobre la resposta pública que ha fet la regidora Laura Forcadell, des de CiU només volem apuntar que aquest govern sempre diu que fa molt, però no dóna importància al com i, aquí és on la nostra formació qüestiona el que s’ha fet. A més, la regidora no ha valorat precisament les crítiques a la descoordinació interna i al mal ambient existent en el Cos de Policia Local". Dalmau va dir que "mantenim la nostra valoració negativa i suspenem l’acció de la regidoria de Seguretat. I també denunciem una vegada més les mentides d’aquest govern. No és cert que Convergència i Unió no hagi fet propostes perquè aquestes han estat públiques i el govern tripartit les ha rebutjat una darrere l’altra. Tampoc és cert que CiU no s’hagi reunit amb els caps de la Policia i molt menys que no s’interessi per la seguretat del municipi. CiU no entén que aquest govern, quan es veu acorralat i sense arguments sòlids, hagi de caure en la mentida per atacar el nostre grup enlloc de fer joc net i proposar un debat constructiu."

Comenta aquest article