Tema del mes

Cambrils, l’octava població catalana amb més volum de construcció l’any 2005

Per Ignasi Martí, Lluís Rovira i Barenys




Construcció de diversos edificis a la zona propera a l’estació d’autobusos i sota l’estació de tren
El municipi de Cambrils continua situat al capdavant dels municipis on es construeixen més habitatges de tot Catalunya. Segons les dades de vivendes projectades del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, aquest passat any 2005 a Cambrils s’han projectat 1.229 vivendes, cosa que ens ha situat en el vuitè lloc de Catalunya en el rànquing de llicències d’habitatges. Segons aquest rànquing, Cambrils només es veu superat per Barcelona (7.419), Terrassa (4.833), Lleida (3.575), Sabadell (1.950), Sant Cugat del Vallès (1.767), Mataró (1.518) i Tarragona (1.264). Cal prestar atenció que la ciutat de Tarragona ocupa el setè lloc a molt poca distància de Cambrils. És de destacar que entre els vint municipis on es construeix més n’hi apareixen set que pertanyen a la demarcació de Tarragona. A més de Cambrils i Tarragona, el fet que també hi hagi el Vendrell, Reus, Mont-roig del Camp, Sant Carles de la Ràpita i Calafell (per aquest ordre) evidencia l’impuls que continua tenint la construcció a les nostres comarques.

Les comarques tarragonines continuen creixent
El fort component residencial i l’ampliació de l’àrea metropolitana barcelonina en serien les causes principals. Es dóna el cas que si bé a les comarques barcelonines i tarragonines els habitatges projectats han augmentat un 4,7% i un 3% respectivament, a la demarcació de Girona han baixat un 12,1%. No és estrany, doncs, que a les comarques tarragonines hi hagi 11 municipi amb més de 100 habitatges per cada 1.000 habitants, on destaca Mont-roig del Camp amb 143,5 habitatges per cada 1.000 habitants (el segon de Catalunya). A nivell del Principat, aquest 2005 ha suposat un increment d’un 8,4% més d’habitatges, aconseguint la inèdita xifra de 105.432 habitatges. A l’hora d’establir una comparativa cal ressaltar casos de ciutats més grans que Cambrils i que es troben númericament per sota del nostre municipi: l’Hospitalet de Llobregat (1.203), Reus (1.197), Vilanova i la Geltrú (1.086) i Girona (1.079). Pel que fa al cas cambrilenc, els 1.229 habitatges projectats aquest 2005, suposen el manteniment respecte a les dades que presenta el municipi des de 2002, quan de les 824 vivendes de l’any anterior es va arribar a les 1.216. El 2003 va experimentar una lleugera davallada (1.174) per tornar a remuntar l’any següent amb una punta de 1.331 vivendes. Aquest any 2004, Cambrils presentava unes dades fins i tot superiors a Tarragona (1.072) i a Reus (1.276).
§ JOAN RECASENS, REGIDOR D’URBANISME “Ens deien que aturàvem el desenvolupament i és quan hem estat més alts”§ Pel regidor d’Urbanisme, Joan Recasens, aquesta dada indica que la construcció a Cambrils ha seguit funcionant a bon ritme tot i tractar-se d’un any, el 2005, en què hi ha hagut suspensió de llicències motivada per la revisió del POUM. Segons Recasens, “quan vam començar a fer la revisió del Pla General ens deien que la suspensió de llicències suposaria que s’aturaria la construcció. Ens deien que aturàvem el desenvolupament i és quan hem estat més alts”. Pel regidor d’Urbanisme la suspensió de llicències va ser raonable, “va ser molt pensada, ja que sabíem que hi havia moltes zones per desenvolupar. A més, aquesta suspensió ha fet que zones com l’Eixample s’activessin, tot i que en aquest cas concret aquesta transformació ens pot portar força problemes”.

Comenta aquest article