Cultura

Es presenta el segon número de la revista de patrimoni cultural "Camins" dedicat als mestres d'aixa cambrilencs

Per Berta Ruiz

Gerard Martí, Joan Recasens, Robert Benaiges, Fernando Collado, Joan Manel Arca i Jordi Piqué

La Casa del Mar va acollir ahir al vespre, l'acte de presentació del segon número de "Camins", la revista de patrimoni cultural creada pel Museu d'Història de Cambrils i l'Arxiu Municipal de Cambrils, i que en aquesta segona edició està dedicada als mestres d'aixa cambrilencs i porta per títol "La fusta a la mar. Mestres d'aixa de Cambrils". La presentació també s'emmarcava en el programa d'actes del cicle commemoratiu de l'Any de les Desgràcies de 1911. L'acte va comptar amb la presència de l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, el regidor de Cultura i Patrimoni –Joan Recasens–, el director del Museu d'Història de Cambrils –Gerard Martí–, el mestre de la Casa d'Oficis –Jordi Piqué–, un dels coautors de la revista –Joan Manel Arca– i Fernando Collado, capità Marítim de Tarragona.

El primer número de la revista "Camins" va dedicar-se a l'Hospital de Sang de Cambrils i en aquesta ocasió s'ha centrat l'atenció en l'anàlisi de les construccions i reparacions d'embarcacions a Cambrils entre el segle XVIII i l'actualitat. La revista presenta, a més d'abundant suport fotogràfic, tres articles elaborats per Jordi Piqué, Enric Garcia i Joan Manel Arca. Aquesta darrer autor ha fet l'article que fa de pal de paller de la publicació ja que Joan Manel Arca va participar en el projecte "Pescadors i barques de Cambrils", impulsat pel Museu Marítim de Barcelona i que va ser finançat al 2007 per la Generalitat de Catalunya a través del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana. També s'ha comptat amb un ampli suport de fonts orals sobre aquest ofici, com el mestre d'aixa cambrilenc Joan Vives Alterats.
D'altra banda, un dels pilars de l'estudi realitzat és el fons de la Capitania Marítima de Tarragona, que actualment està conservat en part a l’Arxiu del Port de Tarragona. Per aquest motiu, l'acte de presentació de "Camins" d'ahir al vespre va cloure's amb una conferència sobre la motorització de les embarcacions de pesca a càrrec de Fernando Collado, capità Marítim de Tarragona.

Comenta aquest article