Cultura

Hortènsia Grau parla de "Memòries i oblits" en una xerrada sobre la importància de la memòria històrica i personal

Per Berta Ruiz

Ramón García i Hortènsia Grau durant la conferència d'ahir a la tarda al Centre Cultural i Ocupacional

L'Antena del Coneixement de la URV va organitzar ahir a la tarda una nova trobada al Centre Cultural i Ocupacional. En aquest cas, va ser una conferència-col·loqui a càrrec de l'antropòloga i política cambrilenca Hortènsia Grau, sota el títol "Memòries i oblits (memòria personal, memòria històrica)".

"Moltes vegades, la història ha oblidat alguns segments de la societat"

Sota aquest títol Grau va parlar sobre les memòries personals i individuals, i "la importància d'aquestes a l'hora de construir el relat de la història en majúscules, és a dir, de la història oficial". Moltes vegades, segons va explicar a Revista Cambrils Diari Digital, "la història ha oblidat alguns segments de la societat com les dones, els obrers o els pagesos. Gràcies a algunes eines metodològiques de l'antropologia com són les històries de vida i la memòria oral, aquestes ens brinden l'oportunitat de poder incorporar altres veus en aquest relat oficial". En aquest punt, Grau va recordar el compromís de l'anterior govern de la Generalitat d'impulsar les polítiques de recuperació de la memòria democràtica. Tal com va afirmar, "penso que es va avançar molt i que és un debat que actualment està molt present, no només a casa nostra, sinó també a d'altres llocs on hi han hagut genocidis, on han mort persones innocents sense les mínimes garanties d'un judici. És important recuperar aquesta memòria per tal que el relat històric que faci honor a la veritat".

"El relat col·lectiu s'acaba construint de la subjectivitat dels relats individuals"

Hortènsia Grau també va destacar la importància del relat de cada persona i de les seves vivències, "tot són peces importants", va afegir. De fet, "el relat col·lectiu s'acaba construint d'aquesta subjectivitat de relats individuals. Cada persona té un munt de vivències, referents d'una època, i ens poden ajudar a entendre processos. És molt important tenir la veu d'aquells que ho van viure. Per exemple, el treball de recuperació de memòria del període de la Guerra Civil i de la lluita antifranquista que s'ha fet a molts pobles han fet aflorar esdeveniments que estaven totalment oblidats, tapats sota una mena de silenci col·lectiu. A Espanya per exemple parlem d'una generació que va haver de guardar silenci durant molts anys. De fet, tot i que la Guerra Civil és un dels períodes més estudis de la història, encara ens queden molta quantitat de coses per saber".

La cambrilenca també va destacar la gran feina de recuperació història que s'ha fet a Cambrils, no només amb projectes tangibles com pot ser al recuperació del refugi del carrer de les Creus, sinó també amb d'altres qüestions de caire intangible com els itineraris de la Ruta de la Pau, el treball sobre el Cardenal Vidal i Barraquer o el paper que va jugar l'Hospital de Sang de Cambrils.

Comenta aquest article