Tema del mes

Ajuntament i treballadors de la neteja urbana signen, finalment, el nou conveni

Per Lluís Rovira i Barenys

Col·locació dels primers contenidors soterrats a Cambrils el passat mes de març. El procés que l’Ajuntament va inciar de cara a la millora del servei de recollida d’escombraries i neteja urbana continuarà, tot i que a hores d’ara no se sap quina empresa se’n farà càrrec

Els treballadors d’Urbaser que s’encarreguen de la neteja urbana i la recollida d’escombraries ja han signat el nou conveni que havien reclamat fa uns mesos. Un conveni que els garanteix una sèrie de millores econòmiques i socials, i que els circumscriu, per primera vegada, al conveni marc d’aquest sector. El conveni entrarà en vigor a partir de l’1 de gener de 2005. Les noves condicions que disposa aquest conveni les haurà d’assumir l’empresa que es faci càrrec d’aquest servei a partir del gener de l’any vinent.

Dos mesos de negociacions

La signatura del conveni culmina un llarg procés de negociacions que va començar el passat mes d’abril, quan els treballadors d’Urbaser van amenaçar amb fer un mes de vaga si no es revisava el seu conveni. Aquest fet va ajornar el traspàs del servei de neteja urbana i de recollida d’escombraries a l’empresa pública Secomsa, que s’havia de fer l’1 de maig, i el va posposar fins al 31 d’octubre. Ara, després d’aquest acord, es produeix un nou ajornament fins a l’1 de gener de 2005. Val a dir que en aquesta ocasió els treballadors han forçat les negociacions amb certes mesures de força, entre les quals no es descartava una possible vaga de la recollida d’escombraries en plena època estival, tal com van reconèixer els representants municipals el dia que es va fer públic l’acord, el passat 16 de juliol. Les negociacions entre les dues parts no han estat fàcils. En paraules de l’alcalde, Robert Benaiges, “han estat dos mesos llargs de negociacions dures i difícils”. L’acord final es va tancar el dilluns 12 de juliol, a les 4 de la matinada, a la seu central de CCOO, situada a la via Laietana de Barcelona. El comitè negociador de l’Ajuntament de Cambrils ha estat format pels regidors Joan Mas, Salvador Matas, Joan Recasens i Joan Pau Casquero. Tal com va destacar l’alcalde, “els treballadors de la neteja urbana sempre havien treballat amb un conveni heretat d’anteriors mandats i que es basava en el conveni de la construcció”. Ara, per primer cop, estan al sector que els correspon.

Conveni d’àmbit municipal

El regidor d’Obres Públiques, Joan Mas, va remarcar que el conveni que s’havia signat era d’àmbit municipal, a diferència del de la construcció que hi havia fins ara, que era d’àmbit provincial, “aquest conveni garanteix als treballadors que no puguin ser traspassats a una altra ciutat dins la mateixa empresa que es faci càrrec del servei. El conveni és a quatre anys i podem dir que garanteix la pau social a Cambrils”. Per la seva part, el regidor de Medi Ambient, Salvador Matas, va fer esment de l’estabilitat política que suposa aquest conveni, ja que la seva vigència arriba fins a l’inici del següent mandat.

§ De les 40 a les 35 hores setmanals§

El nou conveni té una vigència de quatre anys, de l’1 de gener de 2005 al 31 de desembre de 2008, i garanteix a tots els treballadors que els seus drets econòmics es respecten, es milloren i se superen, tal com va manifestar el regidor Joan Mas el dia que es va anunciar l’acord. Mas també va repassar alguns dels principals punts que contempla el nou conveni i que s’aniran aplicant de manera progressiva en aquests quatre anys. D’entrada, els treballadors passaran de les 40 a les 35 hores setmanals, reduint una hora cada any. Les vacances passen dels 30 als 33 dies naturals, sempre que es facin fora de la temporada d’estiu. El nou conveni incorpora una tercera paga extra, de beneficis i una altra paga extraordinària el mes de setembre, que en els quatre anys arribarà als 15 dies de salari base més plus d’activitat. Aquesta quarta paga s’estableix com a ajuda a les famílies per les despeses de l’inici del curs escolar. També s’estableixen les hores extres segons marca l’Estatut del Treballador i el plus de nocturnitat segons el conveni marc estatal. També es contemplen, segons aquest conveni marc, el plus de transport, el plus de toxicitat i el pagament dels dies festius. El conveni estableix per al primer any un increment salarial del 5% i de cara als següents anys, en funció de l’IPC anual.

Els treballadors d’Urbaser van assistir al ple extraordinari en el qual es va aprovar el nou conveni

§ Què passarà amb Secomsa?§

El conveni entre Ajuntament i treballadors de la neteja urbana modifica les condicions inicialment previstes en l’acord que en el seu dia van establir l’Ajuntament i Secomsa. L’empresa pública dependent del Consell Comarcal del Baix Camp, Secomsa, disposa d’un mes a partir del dia de la signatura del conveni per pronunciar-se. Això significa que el 12 d’agost s’ha de saber la decisió que haurà pres, “si en aquest temps Secomsa no ho assumeix, nosaltres tenim temps suficient per crear les bases d’una nova licitació”, va manifestar Joan Mas. L’alcalde, per la seva part, confia que Secomsa acabi acceptant el servei, tot i els canvis introduïts arran del conveni signat amb els treballadors. “Les condicions econòmiques del cost del servei són superiors a les que fins ara s’havia parlat amb Secomsa. Qui té l’última paraula, naturalment, és Secomsa, però crec que seria un error que no fes un esforç per incorporar Cambrils”, va manifestar.

§ El plenari aprova el nou conveni§

El conveni entre Ajuntament i treballadors de la neteja urbana va ser aprovat en el ple extraordinari celebrat el 16 de juliol i va comptar amb els vots a favor dels tres grups del govern municipal, PSC, ERC i ICV, a més del PP i la PLIC. CiU, per la seva part, es va abstenir, tot i que, tal com va dir el regidor Joan Serra, “CiU no pot estar mai en contra d’un conveni d’aquestes característiques”. El problema, segons Serra, és tot un seguit de dubtes que es generen arran d’aquest acord, “com es pagarà? Hi haurà un augment dels impostos per poder fer front a les despeses? Com s’ho faran amb les tres pagues que contempla el nou conveni respecte a la resta de treballadors de l’Ajuntament? Quan es faci el conveni que toca amb la resta de l’Ajuntament, continuarà la pau social?”. El regidor Joan Mas va respondre que les 35 hores setmanals que contempla aquest conveni ja les va aplicar Joan Serra als treballadors de l’Ajuntament, d’un dia per l’altre, quan era alcalde, “el conveni dins del sector el trobaríem en moltes poblacions com Salou, que té característiques molt semblants a nosaltres i ens ha servit de guia, i també Terrassa, Barcelona i altres ciutats de Catalunya i de la costa”.

§ PP i PLIC, a favor§

El PP va anunciar que votaria a favor, tot i que el regidor Pere Llorens va voler puntualitzar un comentari que havia fet anteriorment en plena intervenció de l’alcalde. A Llorens se li va escapar un “quina barra!” que va ser contestat per l’alcalde, Robert Benaiges: “no sé si tenim barra, però hem tingut voluntat de negociació amb els treballadors”. Llorens va aprofitar el seu torn per matisar les seves paraules, “tot el dolent sembla que sigui del govern d’abans, que ja no hi són. I ara surten vostès i tot és gràcies al conveni que han fet”. Cal recordar que la Regidoria de Serveis de l’anterior govern, encapçalada per Pere Llorens, havia aprovat un ambiciós pla per a la millora de la neteja urbana i recollida d’escombraries els darrers mesos de legislatura i que no va rebre el suport de tots els grups del propi govern municipal. Per la seva part, el regidor del PP Anton Callau va manifestar que no entenia per què s’havia parlat primer amb Secomsa sense haver arreglat el conveni amb els treballadors, “el primer no és la brossa, sinó la salut laboral de les persones que treballen amb la recollida d’escombraries o de la neteja pública”. Joan Mas va respondre que no corresponia a l’Ajuntament fer aquest conveni, “això ha estat una cosa excepcional, ja que s’han de reunir treballadors i patronal. L’empresa és Urbaser i els treballadors són treballadors d’Urbaser. En aquest cas l’Ajuntament ha intervingut quan les coses no s’han fet bé. Urbaser sabia que el seu contracte s’acabava des de feia un any i que estava amb pròrrogues il·legals, perquè la llei preveu que el màxim que es pot ampliar respecte al contracte inicial és un 20% i aquest ja s’havia superat feia anys. Això vol dir que podia continuar o no com a empresa i que havia de garantir el traspàs de les condicions dels treballadors, i això no ho va fer. L’Ajuntament ha fet de mediador en un conflicte laboral fent la feina que no han fet els altres”.

Per la seva banda, el regidor de la PLIC Xavier Martí va anunciar el seu vot favorable al nou conveni, ja que, segons va dir, “en tot moment hem defensat els drets dels treballadors i hem condicionat les nostres votacions al fet que els treballadors d’Urbaser passessin a Secomsa respectant els seus drets laborals. Amb aquest conveni els treballadors es veuran beneficiats en una sèrie de punts dels quals fins ara no en podien gaudir”. A la sessió plenària hi van ser presents una part dels 34 treballadors d’Urbaser que es dediquen a la neteja viària i la recollida d’escombraries. Un cop efectuada la votació i aprovat el conveni, els treballadors van mostrar la seva satisfacció amb un aplaudiment que posava el punt i final a la sessió plenària.

Comenta aquest article