Informació general

Els delictes i les faltes penals es redueixen un 12% durant 2010, però s'incrementen els robatoris amb força en habitatges

Per Berta Ruiz

Moment de l'inici de la reunió de la Junta Local de Seguretat

La Junta Local de Seguretat de Cambrils va reunir-se ahir al matí per fer balanç de les dades de l'any 2010 en matèria de seguretat. A la reunió, hi van assistir la regidora de Protecció Ciutadana i Mobilitat –Laura Forcadell–, el delegat del Govern al Camp de Tarragona –Quim Nin–, el cap de la Policia Local de Cambrils –Josep Muñoz–, així com representants dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Civil.

Baixada de la majoria dels delictes i faltes, però repunt dels robatoris amb força a domicilis

En la roda de premsa posterior a la reunió, Forcadell va fer repàs dels diferents temes tractats. Quant a dades, la regidora es va mostrar molt satisfeta de les estadístiques assolides l'any passat respecte 2009. Segons va dir, "els resultats han estat molt bons, perquè la majoria dels delictes i faltes han baixat". Durant 2010 es va produir una reducció del 12% dels delictes i faltes penals respecte 2009; els robatoris amb força a l'interior de vehicles també va disminuir un 27% i els furts també van baixar en un 11%. Per altra banda, al llarg de 2010 sí que es va produir un increment dels robatoris amb força als domicilis. En aquest punt, Forcadell va voler puntualitzar que aquest increment es dóna perquè aquí també es comptabilitzen tots aquells casos de robatoris en grau de temptativa.

Els accidents de trànsit en l'àmbit urbà baixen un 45%

Per altra banda, una dada molt positiva anunciada ahir és la disminució dels accidents de trànsit en l'àmbit urbà de Cambrils durant 2010 en un 45%. La regidora de Protecció Ciutadana i Mobilitat va comentar que gràcies a les diferents actuacions municipals s'ha aconseguit reduir el número de punts negres en la via urbana de Cambrils, passant de 17 a 6 l'any 2010. La construcció de rotondes, els canvis de circulació en alguns carrers o la millora de la senyalització viària, han fet, segons Forcadell, que s'hagi produït una important baixada dels accidents urbans. També va destacar la major conscienciació i civisme per part del ciutadà a l'hora de conduir.

Afrontar la venda ambulant il·legal

Un altre dels punts forts tractats en la reunió d'ahir va ser el tema de la venda ambulant il·legal. Forcadell va explicar que de cara a la campanya de Setmana Santa es faran accions policials conjuntes entre la Policia Local i els Mossos d'Esquadra, així com accions d'informació i sensibilització entre els ciutadans. Es reforçarà la plantilla de la Policia Local de Cambrils amb 15 efectius més –dos més que l'any passat– i es faran més controls de vehicles a les entrades de Cambrils i de viatgers a les estacions. De cara a l'estiu s'editaran uns fulletons informatius juntament amb la Unió de Botiguers per tal d'arribar al comprador d'aquests productes.
Sobre aquest tema, el cap de la Policia Local –Josep Muñoz– va explicar que durant l'hivern de 2010 la presència de venedors ambulants va minvar força, tot i que enguany encara s'ha produït un major descens. Segons va dir, hi ha un nucli important d'aquests venedors que resideixen a Salou, els quals es van repartint per les diferents poblacions costaneres. De cara a aquest estiu, Muñoz es va mostrar convençut que novament hi haurà una presència massiva de venedors, tal com va passar l'estiu passat.

Competències sancionades en matèria de seguretat per a les infraccions lleus

Finalment, durant la reunió també es va abordar la possibilitat que l'Ajuntament assumeixi les competències sancionadores en matèria de seguretat per les infraccions lleus (tal com preveu la Llei orgànica 1/1992, de 21 de febrer, de protecció de la seguretat ciutadana). El cap de la Policia Local de Cambrils va afirmar que d'aquesta manera, es guanyaria eficàcia i rapidesa en la resolució de fets que, tot i ser menors, afecten molt la convivència ciutadana i generen inseguretat. Si l'Ajuntament compartís les competències amb la Generalitat, podria sancionar directament en casos com el consum de drogues a la via pública o la tinença il·lícita d'armes.

En la seva primera Junta Local de Seguretat a Cambrils, el nou delegat del Govern al Camp de Tarragona –Quim Nin– va destacar la bona entesa i col·laboració entre els diferents cossos policials, així com la importància de la col·laboració ciutadana. En matèria de venda ambulant il·legal, Nin va comentar que caldrà seguir sensibilitzant i informant al ciutadà, i treballar també amb els agents comercials que en són els grans perjudicats.

Comenta aquest article