Informació general

El president de la Cooperativa, Jaume Baiges, es presenta per ASAJA a les eleccions de les Cambres Agràries

Per Raquel Samaniego

El cambrilenc Jaume Baiges, el segon per la dreta, és el número 2 de Tarragona per ASAJA

Aquest proper diumenge se celebraran eleccions a les Cambres Agràries, que són òrgans de consulta de l’Administració agrària. En aquestes eleccions, que permeten mesurar la representativitat de les organitzacions professionals agràries durant un període de quatre anys, s’elegeixen 25 membres de diferents sindicats per les quatre Cambres Agràries catalanes, una per cada província. El president de la Cooperativa Agrícola de Cambrils, Jaume Baiges és l'únic cambrilenc que està representat a una de les candidatures. Ell ocupa el número dos de la llista per Tarragona d'ASAJA, l'Associació Agrària de Joves Agricultors, que ahir al vespre va realitzar una conferència adreçada als pagesos cambrilencs. D'altra banda, també es presenten la Unió de Pagesos (UP), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i Unió de Ramaders i Pagesos de Catalunya-Unión de Pequeños Agricultores (URAPAC-UPA).

Amb ganes de negociar amb la Generalitat

Jaume Baiges afronta aquesta candidatura com una experiència nova, doncs mai abans havia format part d'un sindicat: "El nostre principal objectiu és, entre tots, fer força a l'administració perquè ens deixi aixecar una mica el coll, que estem vivint moments molt greus per l'agricultura i per totes les explotacions familiars, i nosaltres volem viure del camp. El problema és que últimament qualsevol producció està molt malament, no hi ha res que es salvi". Amb això, Baiges es refereix que els preus que cobren per la seva producció "és ridícul" i no arriba a sufragar els costos que representa portar endavant l'explotació.

Un altre dels problemes afegits són els continus robatoris que pateixen les explotacions agràries. Segons el president de la Cooperativa, aquí a Cambrils pugen o baixen els robatoris a temporades, però considera que és un maldecap continu. 

Dels 129 pagesos del 2007, als 95 d'enguany

El cens a Cambrils ha baixat en quasi 35 pagesos en quatre anys. Si el 2007 eren cridats a les urnes 129 cambrilencs, aquest diumenge tenen una cita 95 d'ells. Aquesta davallada fa que Jaume Baiges faci una reflexió de la situació: "Han de venir a votar, no poden quedar-se a casa. Uns o altres volem el mateix, que el camp i l'agricultura millori, així que jo crido a tothom a participar. I és molt important perquè cada vegada menys joves s'endinsen en el món de la pagesia. A la Cooperativa són poquíssims els pagesos que tenen menys de 30 anys, tot i que pensàvem que amb la crisi que es viu a molts sectors professionals arribaria més gent al camp".

Homenatge a l'Anton Mendoza

L'ex president de la Cooperativa Agrícola, Anton Mendoza, va rebre ahir un homenatge més a la seva trajectòria. Per la seva dedicació al camp durant tota la vida, i com a membre d'ASAJA fa anys, aquesta organització li va retre públicament un homenatge i li va fer entrega d'una insígnia d'or.

L'ex president de la Cooperativa, Anton Mendoza, va rebre una insígnia d'or per la seva trajectòria

Comenta aquest article