Cultura

L'Arxiu Municipal de Cambrils amplia les seves dependències amb més de 1.200 metres lineals de prestatgeries

Per Raquel Samaniego

Robert Benaiges, Montserrat Flores i Joan Recasens, ahir durant la visita a l'arxiu municipal

L'Arxiu Municipal de Cambrils s'amplia. El volum d'informació i documentació es tal que una zona anteriorment destinada al pàrquing de les dependències policials ha estat habilitada com a nou espai per a arxivar els documents que genera l'Ajuntament. En aquest nou espai també es continuarà guardant i classificant tota la informació que faci referència a documents antics, per tal de preservar la memòria històrica local. Fins ara, l'Arxiu disposava de 2.178 metres lineals de capacitat, i ara se n'habiliten 1.253 més, amb els que el departament preveu que hi hagi capacitat disponible fins l'any 2021.

Aquesta nova instal·lació compta amb els sistemes de control ambientals necessaris per garantir la correcta conservació de la documentació, com pot ser per humitat, temperatura, antiincendis o de seguretat, com va explicar ahir l'arxivera municipal, Montserrat Flores. També va remarcar que cada vegada és més difícil la classificació dels documents, doncs recentment es troben en molts diversos formats, com pot ser el paper o digitalment. D'altra banda, segons va explicar també l'alcalde de Cambrils, Robert Benaiges, l'objectiu final d'aquestes ampliacions és que "en un futur tota la planta subterrània de l'Ajuntament sigui destinada a l'arxiu. I això s'aconseguirà gràcies a què les dependències de la Policia Local s'han de traslladar a la nova comissaria que s'ha de construir darrera del consistori, on hi ha ara el parc de vehicles".

La seva història

L'Arxiu Municipal va ser creat l'any 1998 per tal de gestionar, custodiar, organitzar i divulgar el fons documental que genera l'Ajuntament de Cambrils en tots els seus formats —documents textuals, gràfics i sonors— i en tots els suports. També acull els fons dels antics municipis agregats a Cambrils (Vilafortuny i Vilagrassa), un fons personal —el de Josep Salceda i Castells—, un fons senyorial —Castlania de Cambrils—, el fons del Festival Europeu de Curtmetratges de Cambrils —FEC— i el fons de l'entitat Hora 3. A més, rep habitualment reproduccions de documents personals dels cambrilencs —sobretot fotografies, de les quals actualment es disposa de més de 2.400.

Pel que fa a divulgació, l'any 2010 van ser consultat 2.232 documents pels usuaris interns —treballadors del mateix Ajuntament— i 668 pels usuaris externs —estudiants, investigadors i públic en general—. En total, van ser reproduïts 568 documents del seu fons.

Comenta aquest article