Cultura

Es presenta públicament el primer volum del "Diplomatari de Cambrils"

Per Èlia Bellmunt



D'esquerra a dreta, Carlos López, Robert Benaiges i Josep M. Recasens en l'acte de presentació del primer volum del diplomatari
La lectura de la donació del lloc de Cambrils atorgada per Ramon Berenguer IV a favor de Ponç de Regomir, datada el 3 de setembre de 1152, i de la carta de pobla als habitants de Cambrils, datada el 5 de febrer de 1154, va iniciar l’acte de presentació del primer volum del Diplomatari de Cambrils.  Després de la lectura de dos dels documents més antics que fan referència a Cambrils, Gerard Martí –director del Museu d’Història de Cambrils– va adreçar-se al públic que omplia la sala de plens de l’Ajuntament de Cambrils per presentar les persones que prendrien part en l’acte, celebrat el passat dissabte 21 de gener.

El primer a prendre la paraula va ser Carlos López –director de l’Arxiu de la Corona d’Aragó– que va explicar la funció social dels arxius: "sovint pensem que un arxiu és un magatzem de paper, però a través d’aquests documents podem viure la quotidianitat de ciutadans anònims que van viure la història al marge de la història en majúscules. En els documents d’aquest diplomatari hi descobrim l’afany de supervivència, els anhels, la vida senzilla, la compra-venda, el pagament d’impostos, crims passionals... protagonitzats per persones anònimes la memòria de les quals recuperem per un instant".

Josep M. Recasens –president del Centre d’Estudis Cambrilencs (CEC)– va agrair l’ajut i col·laboració de totes les persones i institucions que han fet possible l’aparició d’aquest primer volum del diplomatari. En referència a la publicació dels següents volums, Recasens va anunciar la possibilitat que d’aquí a un any surti a la llum el segon volum.

Robert Benaiges –alcalde de Cambrils– va ser el darrer a intervenir. Benaiges va agrair la tasca del CEC per recopilar tots aquests documents i posar-los a disposició dels cambrilencs. En al·lusions al suport per finançar els volums, l’alcalde va comentar: "l’administració ha de donar suport a les iniciatives de les entitats cambrilenques que volen donar a conèixer la història i les tradicions de Cambrils".

Comenta aquest article