Societat

Don Benito centra una xerrada de l'historiador local Ignasi Martí a l'Aula Universitària de la Gent Gran

Per Raquel Samaniego

L'històriador local, Ignasi Martí, va presentar el seu reportatge sobre Don Benito ahir a la tarda

La sala d'actes del Casal Municipal va acollir ahir a la tarda una nova xerrada de l'Aula Universitària de la Gent Gran de la URV, en aquest cas protagonitzada pel cambrilenc Ignasi Martí, autor del darrer reportatge publicat per Revista Cambrils 'Els altres cambrilencs. Els immigrants de Don Benito'. Aquest va ser també el motiu de la conferència, explicar més a fons als més de cent assistents a l'acte la història de l'arribada dels habitants de Don Benito a Cambrils pels volts del 1960. En la seva introducció, l'historiador local va incidir en la importància de recordar el passat històric més recent, els moviments migratoris i el canvi social i econòmic que va viure el país en aquells 20 anys des de 1960 i 1980.

Treball en la construcció

Ignasi Martí va explicar el contingut del reportatge editat per Revista Cambrils i va mostrar diferents fotografies dels ciutadans de Don Benito una vegada ja instal·lats a Cambrils. La majoria d'ells van treballar en la construcció, "una feina amb la que en aquell temps guanyaven 7 pessetes per hora, quan a la seva terra únicament en guanyaven dos rals", explicava Martí. En aquella època va arribar el boom del turisme a Cambrils, i en la conferència també va explicar com ho van viure els de Don Benito. Entre d'altres aspectes, l'historiador va detallar com van arribar fins Cambrils, què menjaven i com es relacionaven socialment. Cal destacar que entre els assistents hi havien diverses persones descendents d'aquella població extremenya.

La conferència va tenir una hora de duració, i una vegada finalitzada, molts dels cambrilencs van apropar-se a l'Ignasi per explicar-li quines anècdotes i vivències recordaven ells amb l'arribada dels de Don Benito. Per posar punt i final a la xerrada, Martí va mostrar una fotografia de les barraques de Somorostro, la platja que està davant del Fòrum de Barcelona, per mostrar el paral·lelisme amb el fenomen migratori actual.

La sala d'actes del Casal Municipal es va omplir de gent per escoltar la conferència

Comenta aquest article