Edició 2973 | dilluns 11 de desembre de 2017 | Any XII
  Cercador     
En portada Informació Societat Cultura Esports Camp Hemeroteca Opinió Reportatges Cambrils.tv Agenda
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
  RECAPTACIÓ. IMPOST ACTIVITATS ECONÒMIQUES  
Ajuntament de Cambrils [+]

REPORTATGE | juny '2005 | 13108 lectures |
ENDERROC DE L'ANTIC PÒSIT

S’enderroca l’antic Pòsit, finalment

Les obres d’enderroc van començar el dia 2 i van acabar el 16 de juny

Text Lluís Rovira i Barenys  Fotografia Lluís Rovira i Barenys

El 10 de juny es va tirar a terra la façana principal corresponent al primer pis de l’edifici
L’edifici de l’antic Pòsit ja és història. Després que el passat mes de setembre es declarés en ruïna i un cop superats tota una sèrie d’entrebancs posteriors, el passat 2 de juny s’iniciava l’enderroc final. De manera lenta però inexorable, com si es resistissin a l’inevitable, les parets i sostres de les dependències de l’antic Pòsit han anat caient davant l’implacable escomesa de les màquines. Ara, l’edifici que durant 80 anys ha presidit aquest indret ha deixat pas a una gran plaça.

L’enderroc

Un cop extreta la teulada d’uralita, el passat mes d’abril, l’enderroc de l’edifici havia quedat pendent de la desconnexió del transformador elèctric que hi havia a l’interior de l’edifici. Això va ser la causa del retard i que no fos fins al 2 de juny quan es va començar a fer efectiu l’enderroc. Cal dir que a meitats del mes de maig s’havia ensulsit una part de l’encavalcada de fusta de mig sostre de l’edifici.

El primer que es va fer el dijous 2 de juny va ser treure el rellotge que presidia el frontal de l’edifici. El desmuntatge es va fer en diferents tongades, primer es va treure l’esfera, després el mecanisme intern i, finalment, la campana superior. També es van treure les dues màquines de fer cinema que hi havia dins l’edifici. No va ser fins al divendres 3 de juny que van començar a caure les primeres parets. L’enderroc es va començar a fer per la cantonada del carrer de les Barques amb el carrer de Pau Casals i va continuar pel lateral de l’edifici corresponent al carrer de les Barques. Un dels moments més espectaculars de l’enderroc va ser quan es va fer caure la façana principal de l’edifici. El divendres 10 de juny les màquines tiraven a terra la part de façana que hi ha al damunt de la planta baixa. Les darreres parets, però, no van caure fins al dijous 16 de juny. De manera simbòlica, es van deixar per al final les columnes i les diferents entrades a l’edifici, amb l’entrada central al mercat. Una setmana després, el 23 de juny, la plaça ja estava asfaltada i a punt per reconvertir-se en un pàrquing provisional. Les obres d’enderroc han anat a càrrec de l’empresa cambrilenca Trans-Cambrils, SL.

L'ENDERROCAMENT DIA A DIA


Els treballs previs a l’enderroc de l’edifici de l’antic Pòsit van començar el dia 2 de juny amb la retirada de l’esfera i la maquinària del rellotge i la campana. L’enderroc va començar el dia 3 de juny. Les primeres parets que es van retirar van ser les del lateral del carrer de les Barques, el lloc on havien hagut les oficines d’una entitat bancària. Les obres en aquesta zona es van allargar el dia 6 i 7 en què ja es va escometre la nau central de l’edifici, on hi havia hagut el teatre, a la part superior, i el mercat a la inferior. Part de l’embigat de fusta del sostre d’aquesta zona havia caigut a meitats de maig. L’enderroc va prosseguir per la part central i per últim el lateral del carrer dels Pescadors. El 10 de juny s’enderrocava el primer pis de la façana principal i el 16 de juny la planta baixa i columnes de la façana. A partir de l’endemà, 17 de juny, s’iniciava el condicionament de la plaça per convertir-le en aparcament de provisional per aquest estiu.

JOSEP PIJOAN [PRESIDENT DE LA CONFRARIA DE PESCADORS]
“Hem tingut propostes de tots els colors”

A ningú se li escapa la situació privilegiada que ocupava l’edifici de l’antic Pòsit, cosa que ha fet que la Confraria de Pescadors hagi tingut moltes propostes enfocades al que ha de ser el nou edifici. Segons explica Josep Pijoan, president de la Confraria de Pescadors, “hem tingut propostes de tots els colors. Ara bé, nosaltres, amb els primers que parlarem serà amb l’Ajuntament, i si l’Ajuntament vol que hi hagi mercat, per nosaltres no hi haurà cap problema, mentre paguin el preu que diguem.”

Pàrquing

De moment el que sí que hi haurà aquest estiu és un pàrquing a tota la plaça que estarà marcat com a zona blava. Confraria i Ajuntament han signat un conveni que estableix un repartiment del 50% dels beneficis del pàrquing per a cada part. L’Ajuntament, per la seva part, s’ha encarregat del condicionament de la plaça.


Imatges de l’enderrocament

Revista Cambrils Audiovisuals ha enregistrat les imatges de l’enderroc de l’edifici de l’antic Pòsit, pas a pas. La intenció és editar un reportatge audiovisual i fer-ne còpies en format DVD per als subscriptors de Revista Cambrils. Properament detallarem a través de les pàgines de la Revista la temporalització d’aquest projecte.


Adéu a un edifici carismàtic
 PUBLICITAT
 PUBLICITAT
 PUBLICITAT


EXPRESSA LA TEVA OPINIÓ ! 9 comentaris rebuts

Cela fait 35 ans que nous venons à Cambrils.La "plaça dels pescadors",le restaurant "Posito" et le petit "mercado" étaient pour nous des symboles de Cambrils.Nous espérons que le nouvel édifice restera dans la tradition locale.
GALLART Xavier | Contestar aquest comentari! | 7/2/2006 - 15:29
En el mes de Abril, pase por la plaza de los pescadores y la verdad, me dio lastima el ver como habian quitado ese edificio tan emblematico, la verdad es que le tenian que haber restaurado, para menesteres sociales, museo marinero, etc, en concreto de interes público.
He de decir que desde el año 1976 hasta el día de la fecha todos los años he estado comiendo en el restaurante el Posito, y para colmo este año me entero que los propietarios son paisanos mios.
Un saludo para tod@s las personas de Cambrils que son fabulosas.
Paco Gualda | Contestar aquest comentari! | 28/5/2006 - 21:44
no calia enderrocar hi ha molta gent ke s'ha quedat fora
fran | Contestar aquest comentari! | 13/7/2006 - 17:20
Quelle désagréable surprise l'an passé en aôut de voir leµPosito deveny parking. C'était l'ame de cette parie de Cambrils ou nous venons chaque année pour un mois depuis 1977.
De Rey Chris | Contestar aquest comentari! | 18/11/2006 - 19:43
mira com corren quan els hi interesa...
positense | Contestar aquest comentari! | 22/2/2010 - 18:39
yo tinc records!! al meu cord encara plora quan vaig veure que l'enderrocavent, yo personalment , vaig anar al colegi van ser 2 anys ,despres ya ens van pasar al colegi marinada,tot aixi i vivia al costat ,els balls de sant pere ,les festes dels quintos a la mili, balls de carnaval,era molt petita pero encara m'enrecordo una llastima !! que no es tingues mes imaginacio per fer algo mes !!apart de pensar sempre en els calers!!!
carolina | Contestar aquest comentari! | 28/5/2010 - 21:45
Doncs sí, és una autèntica vergonya que la gent que gestiona aquest poble no hagi tingut la sensibilitat de conservar aquest edifici tant emblemàtic per Cambrils. Que no ho sabeu que el que som és gràcies als nostres avant passats? Que no ho sabeu que sense història no hi ha res? Destruir les nostres arrels és el pitjor que es pot fer! Jo encara recordo quan es subastava el peix a la Plaça, quan s'escollia la Pubilla o entregàvem la carta als Reis Mags... Ara ja veurem que ens hi posen al Pòsit i a veure quin edifici construeixen... Ja tremolo!!!
Nora Fosch | Contestar aquest comentari! | 27/7/2010 - 13:36
Visc a la plaça de l' esglesia i hem sembla una vergonya aixo que estan fent. Si estaba antic, el podien restaurar i amés s' acaba abans; però fer un edifici nou o un parquing és ganes de llençar els diners. Senyal que al ajuntament els hi sobren. Podrien crear llocs de treball en comptes de llençar.
Despilfarradors. | Contestar aquest comentari! | 25/1/2011 - 12:32
Y LES OBRES DEL POSIT QUAN ACABARAN?? LA GRAN PREGUNTA QUE ES FA MOLTA DE LA GENT DEL POBLE ,YO SEGUEIXO PENSANT QUE NO ES GES TINGUT QUE ENDERROCAR ,ELS EDIFICIS ANTICS DE TOT EL MON ES RESTAURENT Y SON AUTENTIQUES JOIES DE LA HISTORIA PERO AQUI NO !!!AQUI NO !!AQUI A PEL CALEROOO!!
CAROLINA | Contestar aquest comentari! | 13/10/2011 - 17:19

 PUBLICITAT  PUBLICITAT
a
 PUBLICITAT  PUBLICITAT
aaaa aaaa aaaa
a
 PUBLICITAT  PUBLICITAT
aaaa aaaa aaaa
a
 PUBLICITAT
aaaa
a
 PUBLICITAT
a
 PUBLICITAT
a
 PUBLICITAT
a
a
 PUBLICITAT
 PUBLICITAT
 PUBLICITAT

ALTRES REPORTATGES

q
revista cambrils


Associació Cultural REVISTA CAMBRILS
C/Sant Placid, 7 (baixos) | 977 79 43 43

revistacambrils@revistacambrils.cat
43850 Cambrils (Tarragona)
© Tots els drets reservats 1996, 2017

 
OJD Interactiva:
 
Membre de:
 
   
Associat a l'àrea digital
Membre de:
acpg

Amb el suport de: