Reportatge

El pas de Calderón de la Barca pel Camp de Tarragona

Per Manel Tarés

Fa uns mesos, durant el pregó de la Festa Major de Vila-seca, que se celebra el mes de gener pels volts de Sant Antoni, l’exconseller d’Educació i Cultura de la Generalitat i actual director de l’Institut Ramon Llull, Joan Maria Pujals, va fer referència a la presència del dramaturg Pedro Calderón de la Barca durant la Guerra de Separació (1640-1652) al Camp de Tarragona, i en especial a Vila-seca. Ja al número de maig de 1980 de la Revista Cambrils, Ramon Ortiga va publicar un article sobre la participació de Pedro Calderón de la Barca al Setge de Cambrils

Calderón de la Barca amb la indumentària de l’orde de Santiago

El gran literat de les lletres castellanes Pedro Calderón de la Barca va néixer a Madrid l’any 1600. De ben jove va començar a destacar-se per la seva destresa literària, i també va participar en diverses aventures de dols cavallerescos. Com a dramaturg a la cort de Felip IV, molt estimat pel rei, aquest el va instar a entrar a l’orde de Santiago i així va començar la seva curta carrera militar. De fet, el seu germà José feia carrera a l’exèrcit i hauria de morir a Camarasa durant la guerra dels Segadors. Així doncs, el maig de 1640 Pedro Calderón es va incorporar a la companyia de cavalls cuirasses.

Des de 1635 la Corona espanyola es trobava en guerra contra França i la situació comportava lleves forçoses, allotjaments i provisió de tropes i constants abusos per part dels soldats (saquejos, cremes d’esglésies, etc.), amb les conseqüents queixes de la població i de les institucions del país, en particular, la Generalitat. Aquest clima tens va fer esclatar la revolta de la població, que va assolir el seu punt àlgid durant la diada del Corpus de 1640 (el 7 de juny). Aquell dia els segadors que havien entrat a Barcelona per llogar-se per a la sega es van revoltar contra les institucions de la monarquia i van assassinar el lloctinent general de Catalunya. Val a dir que ja dies abans s’havien produït aldarulls considerables a Barcelona i ja feia setmanes que els camperols revoltats feien sentir-se en diverses comarques. La revolta social, però, també va ser política, ja que la petita noblesa es va imposar a la Generalitat amb Pau Claris i es va oposar fermament als plans militars i unificadors del comte-duc d’Olivares. A finals d’estiu el govern català enllesteix l’aliança amb França i les tropes franceses comencen a entrar a Catalunya.

Els constants abusos per part dels soldats va fer esclatar la revolta de la població, que va assolir el seu punt àlgid durant la diada del Corpus de 1640, quan els segadors que havien entrat a Barcelona per llogar-se per a la sega es van revoltar contra les institucions de la monarquia [Pintura que representa la revolta dels segadors la diada de Corpus]

El setge de Cambrils

El setembre de 1640, el nou virrei Pedro Fajardo de Requesens-Zúñiga, Marqués de Los Vélez, avança cap a Catalunya. És en el seu exèrcit on el 29 de setembre de 1640 Pedro Calderón comença a servir, segons un document expedit a Reus. Les tropes filipistes entren a Catalunya per Tortosa el 25 d’octubre i fins al 7 de desembre no es decideixen a sortir cap a Tarragona. Després d’ocupar el Perelló i l’Hospitalet de l’Infant, el Marqués de Los Vélez vol prendre les viles properes a Tarragona per allotjar-hi les tropes. La primera seria Cambrils, “villa no grande a orillas del mar, con viejas murallas y seis torres, pero que los rebeldes habían hecho su plaza de armas. Defendíanla entre catalanes y franceses unos 8.000 hombres, aunque no todos residían en la villa sino en otros pueblos comarcanos” (COTARELO, pàg. 221). El dia 13 de desembre el marquès va manar als homes d’Álvaro de Quiñones, entre els quals hi havia Pedro Calderón de la Barca, a fer un reconeixement del terme cambrilenc. Davant de la muralla s’hi va produir una topada amb la gent que entrava i sortia. Segons el cronista de la campanya, Francisco de Melo, hi van morir quatre-cents catalans. Val a dir que en aquest punt les diferents cròniques presenten esdeveniments diversos, la majoria suposadament falsejats, en l’opinió de l’historiador Josep Iglésies. Desplegat ja l’exèrcit filipista, aquest va assetjar la vila durant dos dies. La capitulació és ben coneguda per tothom, amb el resultat d’una esperpèntica matança dels homes que havien defensat les muralles.

Un cop sotmeses les viles de Cambrils i Vila-seca, l’exèrcit filipista va avançar cap a Tarragona. Novament, el grup d’Álvaro de Quiñones va sortir a fer un reconeixement i va ser prop de Vila-seca on van topar amb un escamot de cinc-cents homes i on Calderón es va ferir la mà. Poques setmanes després, el 23 de gener de 1641, i començat ja el setge de Barcelona, Pedro Calderón va demanar el relleu i se’n va tornar a Madrid. Però encara hi havia de tornar l’any següent, l’abril de 1642, quan va ser nomenat cap d’esquadra per a una nova expedició militar cap a Catalunya. El 15 de novembre se li concedeix a Saragossa la retirada definitiva, per raons de salut segons al·lega ell i amb una pensió de trenta sous mensuals. Sembla que Pedro Calderón no tolerava els excessos dels soldats, potser els mateixos de què es queixaven els catalans, primer dels soldats castellans (i d’altres nacions que tenien representació soldadesca en l’exèrcit filipista) i després dels soldats francesos. D’aquestes experiències militars Calderón en fa una reflexió en la seva obra El alcalde de Zalamea, en què enfronta dues classes de milícia, l’honrada i honrosa amb la roïna i covarda, en un episodi d’allotjament de tropes.

La capitulació de Cambrils es va saldar amb una esperpèntica matança dels homes que havien defensat les muralles [Quadre de F. Vall que representa l’execució dels defensors de Cambrils]

Historiadors del Setge


A banda de Calderón, l’article de Ramon Ortiga planteja un aspecte molt interessant de la revolta catalana al Camp de Tarragona, en donar algunes referències a la poca disposició de la població a defensar-se de l’exèrcit filipista que s’anava apropant. L’historiador Josep Iglésies, que va estudiar el Setge de Cambrils, esmenta un frare de Mont-roig que predicava pels pobles que no s’oposessin al rei castellà, ja que aquest només pretenia “arribar a Barcelona per castigar la insolència dels barcelonins” (IGLÉSIES, pàg. 44). A banda, els historiadors coincideixen en la manca d’interès per part dels catalans a aturar les tropes abans d’arribar a Tarragona. Més que desinterès potser s’hauria de parlar d’ingenuïtat dels dirigents militars catalans i francesos (aleshores aliats aquests dels primers) i de la mateixa població civil, de manca de recursos per part de la Generalitat i de desorganització i precarietat per fer la guerra. La Guerra dels Segadors va ser un esdeveniment realment complex i ha estat justament durant les darreres dècades que els historiadors n’han anat traient l’entrellat, amb noves interpretacions. Pel que fa a l’escriptor Pedro Calderón de la Barca, l’anècdota de la seva participació en aquells primers anys de la guerra contra Catalunya li va suposar una experiència omplidora, tema de reflexió i de conseqüent rebuig a la manera de fer la guerra. D’altra banda, els cambrilencs hem revifat la memòria d’aquell setge, tot i que de manera tímida, tal com ho ha expressat recentment Ignasi Martí en aquesta mateixa revista. Segons aquest autor, els esdeveniments del Setge de Cambrils constitueixen un element identitari poderós que caldria aprofitar en l’actual crisi identitària de la vila i en cita diverses propostes d’actuació. Centrant-nos estrictament en el món acadèmic, també som conscients de la necessitat d’una revisió dels fets i una actualització de la lúcida interpretació que va portar a terme Josep Iglésies l’any 1967.
§ Bibliografia§ Albareda, Joaquim; Gifre, Pere: Història de la Catalunya moderna. Barcelona, 1999.

Cotarelo Mori, Emilio: Ensayo sobre la vida y obras de D. Pedro Calderón de la Barca. Madrid, 1924 (Facs. de la Universitat de Navarra, 2001).

Iglésies, Josep: El setge de Cambrils l’any 1640. Barcelona, 1967.

Martí, Ignasi: “Una revisió: el Setge”, Revista Cambrils, núm. 376 (nov. 2002), pàg. 9.

Ortiga Vidal, Ramon: “Calderón de la Barca, Cambrils i la Guerra de Separació”. Revista Cambrils (maig 1980), pàg. 20.

Pujals, Joan Maria: “Calderón de la Barca fou ferit a Vila-seca”. Diari de Tarragona (18 gen. 2003).

Reglà, Joan: Els virreis de Catalunya. Barcelona, 1980.

Sales, Núria: Els segles de la decadència (segles XVI-XVIII). Barcelona, 2002.

Comenta aquest article